Yumuşak Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir?

 Yumuşak Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Okunuyor Yumuşak Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler tablosu

Yumuşak romatizma nedir? Halk arasında yumuşak romatizma olarak bilinen fibromiyalji sendromu bir kas iskeleti hastalığıdır.

Tükenmişlik sendromu veya kronik yorgunluk sendromu olarak da bilinen yumuşak romatizma kronik bir ağrı sendromudur. En belirgin özelliği ise yaygın ve yoğun kas ağrılarıdır. Kişiye günlük yaşantısında büyük sorunlar yaşatabilir. Bu romatizma türü her yaş grubunda görülebilmektedir. Bu romatizma her yaş grubunda görüldüğü gibi genel olarak hastaların yüzde 70’i ya da 80’i 20-50 yaş arasındaki kadınlardan oluşmaktadır.

Yumuşak Romatizma Nedir? Belirtileri

Belirtilerin en başında yorgunluk gelmektedir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde sabahları belirgin olan yorgunluk akşama kadar normale dönmektedir. Bir diğer belirti ise sabah tutukluğudur. Kas kaynaklı olan bu tutukluluk yorgunluk gibi gün içinde de aynı şekilde devam etmektedir.

Yumuşak romatizmanın diğer belirtisi uyku sırasında derin uykuya geçememeleri veya uyku sırasında istemsiz harekette bulunmalarıdır. Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, baş dönmeleri gibi nedenlerde yumuşak romatizma belirtileri olarak görülebilmektedir. Ayrıca iştah değişimleri, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu, unutkanlık veya konsantrasyon eksikliği gibi nedenlerde bulunmaktadır.

Yumuşak Romatizma Tedavisi

Yumuşak romatizmanın tek standart bir tedavisi yoktur. Bu sendromun tedavisi için ilaç tedavisinin yanı sıra;

  •  Egzersiz,
  •  Masaj,
  •  Fizik tedavi,
  •  Ozon oksijen tedavisi,
  •  Hacamat kupa tedavisi,
  •  Akupunktur,
  •  Kuru iğneleme,
  •  Termal su- kaplıca tedavisi gibi birçok tedavi standardı bulunmaktadır. Bazen ise hastaya gerektiğinde psikiyatrik destek verilmektedir.

Hastalar Nasıl Beslenmeli

Hastaların beslenmesine dikkat etmesi ve yoğun sıvı tüketiminde bulunması oldukça önemlidir. Yumuşak romatizma hastaları için omega 3 oldukça önemlidir. Bu yüzden yumuşak romatizma hastaları hafta da 3 gün olmak üzere omega 3 takviyesi için balık tüketmeli ve ceviz gibi kuru yemişler tüketmelidir. Ayrıca yumuşak romatizma hastaları bol vitaminli ve bol tahıllı gıdalar tüketmesinde oldukça fayda vardır. Yumuşak romatizma hastalarının beslenmesine oldukça dikkat etmelidir.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle