İçindekiler tablosu
Sıcak yaz aylarında dışarısı kavruluyorken serinlemek için denize gitmişsinizdir.
Güneş tepede tenimizi kavuracak derece yakarken denize girip bir süre su içerisinde vakit geçirdikten sonra sudan çıkmaya karar verdiniz. Sudan çıktığınızda ilk başta bir şey hissetmiyorsunuz fakat biraz zaman geçtikten sonra kavurucu yaz sıcağında sizi bir üşüme tutuyor sakin olun üstünüzdeki su damlacıkları buharlaşana kadar üşüyeceksiniz.
Üzerinizde buharlaşacak su taneciği kalmadığı andan itibaren yanmaya devam edeceksiniz . Kısa süre içinde böyle hissetmenizin nedeni ısı alışverişidir. Maddeler ısı alışveriş yardımıyla hal değiştirirler. Şimdi sorumuz özelinde durumu inceleyelim. Su taneciği ısı aldığında buharlaşır ve gaz haline geçer. Denizden çıktığınızda tam kurulanmadıysanız üzerindeki su tanecikleri vücudunuzdan ısı alır ve buharlaşmaya başlar.
Vucüdunuz ısı verdiği için sıcaklığı düşer ve soğuk hissedersiniz.
Denizden çıktığımızda neden üşürüz ? Denizden çıkınca üşümemizin sebebi nedir ?
Sebebinin buharlaşma esnasında vücudumuzdan ısı enerjisi alması ve vücudumuzun sıcaklığının düştüğününden bahsetmiştik. Eğer üşümek istemiyorsanız denizden çıkar çıkmaz hemen bir havlu yardımıyla kurulanabilirsiniz. Bu da su taneciklerin vücudumuzdan ısı almasının önüne geçecektir.
Sıvılar buharlaşırken ısı mı alırlar ?
Sıcaklığı farklı iki madde arasında ısı alışverişi olur. Isı her zaman sıcaklığı fazla olan maddeden az olan maddeye doğru geçer. Eğer bir sıvı kendisinden daha sıcak bir madde ile temas halinde olursa. Sıcak maddeden soğuk maddeye ısı geçişi olacaktır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli