Diş Hekimliği, Uzmanlık ve Yazarlık.

 Diş Hekimliği, Uzmanlık ve Yazarlık.
Okunuyor Diş Hekimliği, Uzmanlık ve Yazarlık.

İçindekiler tablosu

Kendinizi biraz tanıtır mısınız?

Yazar olma fikri nasıl ortaya çıktı?

Aslında böyle fikirlerim hiç yoktu. Pek benlik bir iş gibi düşünmüyordum ancak hepimizin eve kapandığı bu karantina döneminde ilgi alanımla ilgili düşünmenin , yazı yazmanın hoşuma gittiğini fark ettim ve böylece başlamış oldum. Şuan için yolun çok başında olsak da kendi çapımda uğraşmanın bile beni mutlu ettiğini söyleyebilirim. Bence insanın ortaya bir şeyler çıkarabilmesi özgüven veriyor ve sosyal kişiliğine de katkı sağlıyor.

Ben Caner BÜYÜKKAYA 1994 yılında Mersin’de doğdum ilkokul , ortaokul ve liseyi Mersinde okudum . Yüksek lisans eğitimimi ise Kayseri Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde tamamladım. Sonrasında uzmanlık sınavına hazırlandım ve bu sınavda Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti bölümünü kazandım. Şuan ise hala Gaziantep’te uzmanlık eğitimimi sürdürmekteyim.

Biliminİzinden hakkında ne düşünüyorsunuz?

Küçüklüğümden beri bilime ilgi duydum. Daha ilkokuldayken dahi ansiklopedilerin hepsini okuyup karıştırırdım. Bu yüzden benim için çok değerli bir site . Bizim zamanımızda bir bilgiyi öğrenmek gerçekten zordu internet çok yaygın değildi ancak yinede çabalardık. Şuan bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı ama bu seferde çocuklardaki merak duygusu azaldı. Ben televizyona bakıp hayretler içinde nasıl çalıştığını düşünüp kafamda heyecanla senaryolar kura kura uyurdum. Ancak şuan ki nesil inanılmaz teknolojileri görüp nasıl çalıştığını , mantığının ne olduğunu dahi düşünmeden direk kabul edebiliyor buna gerçekten çok şaşırıyorum. Bu sitenin kuruluş amacı ise bazı sorularla çocuklarda yeniden merak duygusunu uyandırmak gördüğümüz her şeyin aslında o kadar basit olmadığını bilimle iç içe olduğumuzu hissettirmek. Inşallah başarılı oluruz ve birilerinin hayatına dokunabiliriz.

Diş Hekimliği hakkında ne düşünüyorsunuz ?

İlk başta genel olarak kitabi tanımlamasını yapayım. Diş hekimi; insan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi , tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir. Üniversitelerin Diş Hekimliği fakültelerinden 5 yıllık bir eğitim sonucunda mezun olunur ve Diş Hekimi olmaya hak kazanılır.Buralar herkesin ulaşabileceği kitabi bilgiler ancak bana direk Diş Hekimliği nedir ne anlatabilirsin diye sorarsanız hakkında sanki ne söylesem az gibi geliyor. Kesinlikle dışarıdan görüldüğü gibi bir meslek değil. Sadece sağlık olarak düşünmekte çok yanlış çünkü gerçekten çok ciddi bir estetik algı istiyor. Bununla ilgili çok yaygın bir fotoğrafımız var.

Diş hekimi doktorluğun yanı sıra bir mühendis ve estetikçidir. 
Dentist; Doctor, engineer, artist
Diş Hekimi doktorluğun yanında bir mühendis ve estetikçidir.

Diş hekimliği öğrenciliği başka bir öğrencilik ile kıyaslanamaz.


Öncelikle öğrenciliği bence başka hiç bir öğrencilikle kıyaslanamaz. Gerçekten zor bir öğrenciliği var çok farklı streslerle uğraşıyorsunuz. Çok uç bir örnek ama bir hastanız randevuya gelmedi diye sınıfta kalabilirsiniz yani sadece sizin başarılı olmanıza bakmıyor sizin elinizde olmayan sebeplerde eğitimi çok etkiliyor bu da ister istemez farklı bir stres yaratıyor. Öğrenciliği ayrı tutarak genel olarak zevkli bir meslek ben seviyorum açıkçası ancak fakülte sayılarının kontrolsüz artması gibi sebeplerden dolayı biraz sıkıntıdayız ama genel olarak tüm bölümler aynı senaryoyu yaşadığı için aynı problem hangi bölüme gidilirse yaşanacağını düşünüyorum. Anlatsam çok fazla uzayacak eğer merak eden olursa bana ulaşabilir daha detaylı anlatırım. Yada isteyenler olursa uzunca sadece bu konuyu işlediğim bir yazı oluşturabilirim.

Diş hekimliğinde uzmanlık nedir ? Uzman olmak için ne yapmak gerekiyor ?

Diş Hekimliğinde uzmanlık 5 yıllık Diş Hekimliği eğitim ve öğretimi sonrasında Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (DUS) girilerek kazanılan bir durum. Aynı üniversite sınavı gibi bir sınava girip belli bir puan alıp onunla tercih yapıyorsunuz. Yani okurken seçebileceğiniz bir durum değil önce Diş Hekimi olup sonrasında gidebiliyorsunuz. Şuan için 8 tane Uzmanlık dalımız var bunlar;

Endodonti Anabilim Dalı
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı
Ortodonti Anabilim Dalı
Pedodonti Anabilim Dalı
Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı
Periodontoloji Anabilim Dalı
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı
Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı

Bu uzmanlıkların eğitim süresi ortalama 3 veya 4 sene, gittiğiniz uzmanlık dalına göre değişebiliyor.

Gaziantep Üniversitesinde uzmanlık yaptığınızı söylemiştiniz uzmanlığı kazanma sürecini ve yaptığınız uzmanlık dalından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Ben 2017 DUS’una girdim ve orada Türkiye 64. sü oldum. Bunun sonucunda Gaziantep Üniversitesi Ortodonti bölümüne yerleştim. Benim uzmanlığım 4 yıl süren bir uzmanlık dalı şuan için 3. senesine giriş yaptım.
Ortodonti aslında latince düzgün diş demek. Genel olarak da dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalı. Halk arasında daha çok tel tedavisi veya tel doktoru diye biliniyor.

İlgi alanlarınız nelerdir , ne tarz içerikler üretmeyi düşünüyor sunuz?

Benim ilgi alanım özellikle dünya tarihi ve uzay. Genelde her şeye meraklıyımdır ancak bu ikisi daha çok ilgimi çekiyor. Eğer fırsat bulursam teknoloji ve aynı zamanda mesleğimle ilgili bilgilendirici yazılarda üretmeyi düşünüyorum. Çünkü Diş Hekimleri olarak çok fazla yanlış bilgi ve söylemlerle uğraşıyoruz. Bu konuda genel olarak da internette çok fazla karışık kaynak var bunları bir arada toparlamak istiyorum.

Son olarak neler söylemek istersiniz

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkese bol bilimli ve araştırmalı günler diliyorum.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle