İçindekiler tablosu
Kalp krizi, aniden ortaya çıkan ve göğsünüzün sıkışması, daralması, nefes almakta güçlükle beraberinde şiddetli ağrı olur. Erken müdahale kalp krizlerinde son derece önemli ve hayati önem taşır. Aşırı kilo, beslenmede dengesizlik, çok fazla yani uzun süreli hareketsiz yaşam kalp krizini tetikleyen unsurlardır. İnsanlar can boğazdan gelir düşüncesiyle yediklerine dikkat etmeden sağlıksız bir yaşam sürmenin yanında kendi hayatlarını yine kendileri tehlikeye atıyorlar.
Kalp Krizi Etkileyen Faktörler
Kalp krizini arttıran faktörler vardır. Bunlar 2 başlıkta toplanır. Değiştirebildiklerimiz ve değiştiremediklerimiz olmak üzere iki koldan ele alınır. Bu faktörlerin başında genetik faktörler gelmekle birlikte, yaş faktörü, erkek olmak tüm bunlar değiştiremediklerimiz arasında yer alır.
Diğer bir durum ise kalp krizini riskini arttıran yani değiştirebileceğimiz faktörlerdir. Ülkemizde de çok sık rastlanan temel sebeplerden sigara tüketimidir. Sigarayı bırakmak veya tüketimini azaltmak her ne kadar zor olsa da bu sizlerin elinde. Kan yağlarının yüksekliği, diyabet hastalığı, aşırı kiloluluk gibi bu maddeler üzerinden kendimize dikkat etmemiz ve önlem almamız daha kolaydır.
Kalp Krizi Belirtileri
Akla gelen ilk belirtisi göğüste ortaya çıkan ani ve şiddetli ağrıdır. Kollarda meydana gelen uyuşma, karıncalanma, sırt, boyun ve omuzlarda oluşan ağrılar. Sebepsiz yere birden bire oluşan yorgunluklar. Nefes darlığı da akla gelen ilk belirtilerdendir. Bulantı beraberinde gelen kusma, ani baş dönmeleri, soğuk soğuk ter basması belirtiler arasında yer alır.
Kalp Krizi Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Kalp Krizinde erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Hastanın kalbindeki hasarın oranı açısından ve bundan sonraki süreç bakımından önemlidir. Kalp damarlarındaki tıkanıklığı açmak için doktorlar iki tedavi uygularlar. İlk olarak pıhtılaşmayı açmak ve önlemek amaçlı pıhtı eritici ilaçlar verilir. Bir diğer tedavi ise damar yolu ile tıkanık damarların açılmasıdır.
Damarlarda darlık bulunan ve pıhtılaşmayı önlemek için kullanın diğer bir yöntemde kafes benzeyen yapıların yerleştirilmesidir. Doktorların sıkça verdiği ilaçlardan olan kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtılaşmayı önlemek için verilir. İlaç kullanımında dikkatli olunmalıdır. Doktorunuz tavsiye etmedikçe hiçbir ilacı almamalı ve tedaviyi yarım bırakmamalısınız.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli