İçindekiler tablosu
Evrende Isı açığa çıkması mı zordur Isıyı kaybetmek mi ?
Günlük hayatımızda kullandığımız bir çok ev eşyalarının çalışma mantığı birbirlerine benzerdir. Örneğin bir Fırın, Saç kurutma makinesi, Ütü, Bulaşık makinesi, Çamaşır makinesi bu saydığım makinelerin ortak olan özellikleri vardır. Bu ortak olan özellikler ısıdır. Yukarı da saymış olduğumuz makineler ısı açığa çıkması vasıtasıyla çalışırlar. Evrende ısı açığa çıkması son derece kolaydır hareket eden, sürtünen nesneler veya güneş yardımıyla ısı açığa çıkar. Buzdolabında ise ısı açığa çıkmasını değil soğumasını yani taneciklerin hareketini kısıtlamak istiyoruz. Buzdolabını diğer ev eşyalarından ayıran özelliği de budur.
Karmaşık bilgiler vererek kafanızı bulandırmak istemiyorum. Daha sade bir şekilde ele almamız doğru olur. Çünkü bizim burada amacımız merakınızı az da olsa giderebilmek.
Buzdolapları hacimli ev eşyasıdır. Çünkü içerisinde yüksek sıcaklıklarda mikroorganizmaların yaşayacağı ve küflenecek besinlerin korumasını sağlar. Buzdolabının arka kısmında kıvrımlı borular vardır.
Bu kıvrımlı boruların uçları açık değildir sürekli devir daim yaparak boru içerisinde hareket ederler. Size burada hemen bir dip not bilgi vereyim sonra anlatıma devam edelim. Gazlar sıkışık olan yerden çıkıp geniş bir alana yayıldıklarında hacimlerinde artış meydana gelir ve taneciklerinin hareketi azalır buda gazların soğumasına neden olur. O zaman buzdolabının arkasındaki borunun içerisinde gaz dolaşıyor diyebilir miyiz ? Tabiki diyebiliriz.
Buzdolabı içerisinde dolaşan gaz’ın görevi nedir ?
Borumuz ve gazımız var peki şimdi ne olacak ? Gazımızı boru içerisinde dolaştırmamız gerekiyor. Bu dolaşma rastgele olmamalı gazın dar alandan çıkıp geniş alana geniş alandan çıkıp dar alana girmesi gibi bir döngü olması gerekiyor. Gazımız dar alandan geniş alana geçerken soğuyacak. Geniş alandan dar alana girdiğinde ısınacak. Isınan havanın hareketi vardır. Dar alandan geniş alana gaz kendiliğinden hareket eder ama geniş alandan dar alana gaz kendiliğinden hareket etmez . Bunun içinde bu hareketi sürekli kılacak buzdolabı motoru gereklidir.
Motor yardımıyla gazımız borunun içerisindeki gazı sürekli dolaştırıp buzdolabının içerisinin sıcaklığının düşük kalmasını ve besinlerin daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.
Buzdolabının maket şeklinde gösterimi.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli