Öncelikle şunu belirtmeliyim ki çocukların 2-3 yaşlarında koşma, yürüme ve zıplama gibi basit motor hareketleri gelişmeye başladığı için spora başlama temel becerileri de gelişim gösterir.
Özellikle 2-3 yaşlarında zıplama ve koşmaya dayalı oyunlarla çocuklar spora merhaba diyebilirler. Yine bu erken yaşlarda özellikle 3 yaşından itibaren cimnastik branşına basit hareketlerle başlayarak çocuğun esneklik kazanması sağlanabilir.
Dans, ip atlama ve yüzme gibi becerileri 4-6 yaş arasında rahat ve kolayca öğrenebilirler.
7-8 yaşlarında ise denge ve koordinasyon kabiliyetleri tamamlandığı için oyunlarla branşlara yönelik spora başlangıç yapılabilir. Örneğin; mendil kapmaca oyunuyla, atletizm branşın da kabiliyeti olan bir çocuğu, birdir bir oyunuyla sıçrama, zıplama ve cimnastiğe yönelik becerileri olan bir çocuğu, yakan top oyunuyla voleybol,basketbol ve hentbol gibi sporlara yeteneği ve yatkınlığı olan çocuklarımızı keşfedip bu spor dalların da ilerleyerek başarılı bir sporcu olmalarını sağlayıp, onlara ışık tutabiliriz.
9-12 yaşlarına gelindiğinde ise tenis,judo,futbol,basketbol ve atletizm gibi bireysel ve takım sporlarına başlayabilirler.
12 yaşından büyük çocuklar ise aynı anda bir kaç spor branşı ile başlayıp, başarılı olduğu ve keyif aldığı dalda ilerleyebilir.
13-14 yaşında ise güreş,boks ve tekvando gibi branşlar spora başlamak için uygun yaşlardır.
Bizler aileler ve öğretmenleri olarak onları desteklemeli keyif aldıkları ve başarılı oldukları spor branşlarında yapıcı davranak, kırıcı eleştirilerden kaçınarak, baskıdan uzak durarak daha başarılı olacaklarını çocuklarımıza hissettirmeli ve her zaman onların yanında olmalıyız.
Aksi taktirde çocuğun spordan soğumasına özgüveninin kırılmasına sebep olabiliriz. Ne kadar erken yaşta çocuklarımızı sporla tanıştırırsak spor onlar için büyük bir avantaj olur. Örneğin spor; çocukların obeziteden korunmalarına, motor hareket becerilerinin gelişmesine, kalp-damar ve solunum sisteminin gelişmesine katkı sağlar.
Merve BÜYÜKKAYA
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli