İçindekiler tablosu
Mars fırlatmaları neden 2 yılda bir oluyor? 20. yüzyılda yarım bırakılan uzay macerası günümüzde çok daha yüksek bir teknolojiyle birlikte devam ediyor. Uzay macerası artık, çok daha uzaktaki gezegenlere ve hedeflere yönelik olarak gerçekleştiriliyor. İnsanlığın uzaydaki şimdiki hedefi ise Mars. Ancak Mars’a ulaşmanın ve orada incelemeler yapmanın bazı kuralları bulunuyor. Bu kuralları bazen teknolojik şartlar bazen de ekonomik yeterlilikler belirliyor. Peki insanlar neden Mars’a gitmek için tüm bu şartları yerine getirmeye çalışıyor?
Neden Mars?
İnsanlığın kendini geliştirmesi ve yeni kaynakları bulabilmesi adına uzay ve diğer gezegenlere açılması şart. Güneş sistemi içerisinde ise dünyaya en benzer gezegen olarak Mars konumlandırılıyor. Teknolojinin seviyesi ve elimizdeki imkanlardan dolayı bu dönemde güneş sisteminin dışına çıkabilmemiz mümkün değil. Bundan dolayı güneş sistemi içerisindeki en uygun gezegenlere yolculuk edip bir nevi antrenman yapmalıyız. Bu başarılı alıştırmalar sayesinde gelecekte teknolojimizi çok daha fazla geliştirdiğimizde çok daha uzaktaki gezegenlere de ulaşabiliriz. Bundan dolayı yaşadığımız dönem içerisinde Mars’a en düşük ücretlerle başarılı şekilde gidip gelebilmek ve orada koloni kurmak büyük önem taşıyor. Günümüzde Mars üzerinde yapılan bilimsel araştırmaların çoğu Mars’ta su bulmak üzerine yoğunlaşıyor. Ancak bunun için Mars’a gitmek gerekiyor ve Mars’a gitmek için fırlatmalar iki yılda bir gerçekleştiriliyor.
Mars Fırlatmaları Neden İki Yılda Bir Gerçekleştiriliyor?
Mars fırlatmaları – Uzay teknolojileri için maliyet büyük önem taşıyor. Çünkü roketlerde kullanılan tüm malzemelerin değeri oldukça yüksek. Buna yakıt da dahil. Bundan dolayı en düşük maliyetlerle uzayda seyahat edebilen teknolojiler en karlı ve başarılı teknolojiler arasında yer alıyor. Gezegenler, yıldızları etrafında sürekli olarak bir dönüş hareketine sahip. Farklı yörüngelerdeki gezegenler birbirine zaman zaman yaklaşırken zaman zaman da uzaklaşıyor. Dolayısıyla gezegenlerin birbirine olan mesafesi sürekli olarak değişiyor. Bu durum Mars ve Dünya için de geçerli. Mars ile Dünya, hızları ve yörüngeleri nedeniyle birbirine olan en yakın konumlarına ancak iki yılda bir denk geliyor. Bundan dolayı, Dünya’dan yapılan fırlatmalar iki yılda bir gerçekleştiriliyor. Bu dönemde gerçekleştirilen fırlatmaların varış süresi en kısa zamanda gerçekleşiyor. Diğer yandan, varış süresinin yani mesafenin kısa olması en ekonomik seyahati de beraberinde getiriyor. Bu önemli sebeplerden dolayı Mars’a yapılan fırlatmalar iki yılda bir gerçekleştiriliyor.
Marsa Her Zaman Fırlatma Gerçekleştirilemez mi?
Günümüzde uzaya birkaç devlet ve özel şirket fırlatma yapabiliyor. Tüm bunlar gelişmiş teknolojilerle donattıkları roketlerini uzaya gönderiyorlar. Günümüzde Mars’a herhangi bir dönemde fırlatma yapmak mümkün görünüyor. Ancak Dünyanın Mars’a uzak olduğu bir konumda bu fırlatma gerçekleştirilirse tüm maliyetler mümkün olan en yüksek seviyede olacağı için böyle bir fırlatma denemesine kimse girişmek istemiyor. Bundan dolayı bu sorunun cevabı net olarak bilinmese de, iki yılda bir gerçekleştirilen fırlatmaların dışında bir fırlatma gerçekleştirilmesi kağıt üzerinde mümkün gibi görünüyor.
Marsa Gitmek Ne Kadar Zaman Alıyor?
Mars’a gitmenin ne kadar zaman alacağı sorusu, cevabı sürekli olarak değişen bir soru. Bunun cevabı fırlatmanın yapılacağı tarihle doğrudan ilişkili. Ancak, fırlatmaların yapıldığı yani Mars’la Dünya’nın birbirine en yakın konumda olduğu günlerde yapılacak bir fırlatmanın Mars’a varması yaklaşık olarak dokuz ay sürüyor. Günümüzdeki teknoloji bu mesafeyi ancak bu sürelere kadar indirmiş durumda. Gelecekte teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu mesafede yapılan fırlatmalar çok daha kısa sürede gerçekleşebilir. Çünkü evrensel anlamda baktığımız zaman Mars’ın konumu Dünya’ya gerçekten çok yakın görünüyor. İnsanlık eğer evrene yayılan bir ırk olmak istiyorsa, uzayda yapılan bu seyahatlerin hızının artması ve sürelerinin kısaltılması şart. Mars’la Dünya arasında bulunan mesafeden dolayı bu iki gezegen arasında gönderilen sinyallerin ulaşması için de belirli süre beklenmesi gerekiyor. Dünya’dan Mars’a veya Mars’tan Dünya’ya gönderilen bir sinyal yaklaşık olarak 10 dakikada hedefine varıyor. Dolayısıyla Mars’ta bulunan bir rovera bir komut göndermek istediğinizde bu komut yaklaşık olarak 10 dakika sonra yerine varıyor ve cihaz sizin isteğinizi gerçekleştirmek üzere harekete geçiyor. Aynı şekilde Mars’ta bulunan bir cihazdan Dünya’ya veri gönderildiğinde bu veri yaklaşık olarak 10 dakikada bize ulaşmış oluyor.
Tüm uzay çalışmaları, çeşitli değerlerin dengede tutulması ve geliştirilmiş son teknolojilerin yardımı aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı bir uzay planına başlamadan ve fırlatmaları gerçekleştirmeden önce çeşitli konularda değerlendirmeler yapılıyor ve en avantajlı pozisyona geçilmeye çalışılıyor. Bu durumun enerjiyi doğru şekilde harcamak ve yapılan planlardan en yüksek faydayı almak için büyük bir önemi bulunuyor. Bundan dolayı bilim insanları tarafından tüm parametrelerin en elverişli olduğu dönemler büyük özenle takip ediliyor.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli