İçindekiler tablosu
Mars’ta Yaşam mümkün mü? Geleceğin dünyası Mars’ta mı? Küresel ısınma, çevresel felaketler, savaşlar, yangınlar, insan nüfusunun hızla artması gibi birçok faktör yeni yaşam alanlarına ihtiyaç duyulmasını sağladı. Oluşan bu ihtiyaç ile birlikte insanoğlu gözünü yukarıya dikti. Uzay büyüklüğü bilim insanlarını başından beri cezbediyordu.
Uzay aslında o kadar büyük ki, onu oluşturan sonsuz mucizenin yalnızca küçük bir bölümünü keşfettik. Bununla birlikte, Dünya ölüyor, isteseniz de beğenmeseniz de yaşamak için yeni bir yer bulmamız gerekiyor. Son zamanlarda, yapılan keşifler buz şeklinde su işaretleri bulunduğu için dikkatler bize en yakın gezegen olan Mars’a çevirdi. Bu gelişmeler insanoğlunu “Mars’ta daha önce yaşam var mıydı?” diye düşündürmeye başladı.
Mars’ta Yaşam Mümkün mü?
İnsanoğlu yaşaması için bazı temel gereksinimlere ihtiyaç duyar. Bu gereksinimler eğer Mars’ta karşılanabilir ise Mars’ta yaşamak mümkün hale gelebilir.
Su İhtiyacı
Daha önce de belirtildiği gibi, Mars’ta su atmosferde ama esas olarak buz şeklinde ortaya çıkıyor. İnsanlar buzları eritmek için ısı biçimlerini kullanabilir ve bu da İnsanlara yaşam için en çok ihtiyaç duyulan kaynağı sağlar: su. Yaşam için suya ihtiyaç vardır çünkü insanlar su içmek, yıkanmak, yemek pişirmek için suya ihtiyaç duyar.
Mars’taki buzun çoğu yeraltında bulunuyor bu da buz için kazmak ve onu su elde etmek için eritmek için bir tür veya matkap getirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bunları Mars’a taşımak için daha fazla rokete ihtiyacımız olacağından, bu da daha fazla paraya mal olacak. Bununla birlikte, Mars’ta suyumuz var, bu yüzden o cephede hayatta kalabiliriz.
Gıda
Şimdi asıl sorun bu. Mars’ta yaşam yok, bu da yiyecek için hayvan olmadığı anlamına geliyor. Mars’ta verimli toprak yok, bu yüzden bitki yetiştiremiyoruz. Sahip olabileceğimiz tek yiyecek kaynağı … birbirimizdir. Biliyorum, oldukça acımasız değil mi? Elbette başka bir yolu olmalı? Ne yazık ki yok. En azından henüz değil. Bununla birlikte, içinde oksijen bulunan, bitki yetiştirebileceğimiz küçük bir Mars üssü kurabiliriz, ancak bundan daha uzağız. Bu noktada, Mars’ta yiyecek yok ve biz de yapamıyoruz.
Mars’a Nasıl Gidebiliriz
İnsanları Mars’a insan, gıda ve nesne taşımak için yeterli teknoloji yok. Mars ancak birkaç kişi ve bu birkaç kişiye yetebilecek kadar gıda gönderimi yapılabilir. Fakat bu gönderim oldukça maliyetlidir. İleride düşük maliyetli, daha geniş ve hızlı uzay araçlarının yapılması bekleniyor. Bu konuda Elon Musk’ın şirketi olan Space X çok iddialı olduğu görülüyor.
Su İhtiyacının Karşılanması
Daha önce de belirtildiği gibi, Mars’ta su atmosferde ama esas olarak buz şeklinde ortaya çıkıyor. İnsanlar buzları eritmek için ısı biçimlerini kullanabilir ve bu da İnsanlara yaşam için en çok ihtiyaç duyulan kaynağı sağlar. Yaşam için suya ihtiyaç vardır çünkü insanlar içmek, temizlenmek ve daha bir sürü amaç için suya ihtiyaç duyar. Mars’taki buzun çoğu yeraltında bulunuyor, bu da buz için kazmak ve onu su elde etmek için kullanacak. Buzu eritebilecek fazla sistemleri geliştirerek Mars’ta rahatlıkla su ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Bunları Mars’a taşımak için daha fazla rokete ihtiyacımız olacağından, bu da daha fazla paraya mal olacak.
Korunabileceğimiz Yapılar İnşa Etmek Mümkün mü?
Özel hayatımızın temeli olan evlerimizi kızıl gezegene inşa etmek mümkün. Neredeyse hiçbir şey üzerine kurulmamış olan bu yaşlı gezegende güvenli yapılar inşa edebiliriz.
Ardından, enerji sağlamak ve yaşam alanlarımızı temizlemek için su fıskiyeleri ile güneş panelleri kullanabiliriz. Soluduğumuz CO2’yi oksijene aktarmak için ağaçlar ve bitkiler dikebiliriz. Bir üs, muhtemelen Mars’ı yaşanabilir kılmak için insanların yapabileceği en kolay görevdir.
Mars’a Ulaşım
Bu pahalı kısım olacaktır. 1,7 milyar insanı sığdırmaya yetecek kadar roket, su için yaklaşık 1 milyon matkap, çok sayıda monoray ve Mars üs parçası ve gıda ekimi için kaynak yapmamız gerekecek. Bahsettiğimiz sayı çok büyük! Bazıları bunun 150 milyara mal olan Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan daha pahalı olmayacağını söylerken, diğerleri fiyatın 1,5 trilyona kadar çıkabileceğini tahmin ediyor! Bu para çok fazla! Bu, bunu başarmak için tüm dünyanın bunun olması için birlikte çalışması gerektiği anlamına gelir.
Hala mümkün Olmayabilir mi?
Ne yazık ki, bu hala mümkün olmayabilir ve bu sadece herkesin zamanını boşa harcıyor olabilir, çünkü Mars’ta insanların nefes alması için yeterli oksijen yok ve arazi kısır olduğundan ağaç dikemiyoruz. Ancak umut kaybolmaz. Son bilimsel çalışmalar Mars’ın atmosferinin son derece ince olduğunu göstermedir. Yeterli CO2 ile, gezegenimize çok kötü zarar veren Mars üzerindeki sera etkisini atmosferi güçlendirmek için kullanabiliriz. Ardından, uzaya uçan oksijen endişesi olmadan toprağı gübreleyebilir ve oksijen yapabiliriz. Bu, sonuçta Mars’ta yaşamın mümkün olabileceğini işaret ediyor.
Mars Hakkında Bilgiler
Güneş Sistemimizdeki tüm gezegenler arasında, insanların bir tür yaşama sahip olma ihtimalinin en yüksek olduğuna inandıkları gezegen Mars’tır.
Kızıl gezegende bir gün 24 saat 37 dakikaya tekabül eder. Bu da dünyaya benzer özelliklerinden sadece biridir.
Mars’ın tıpkı Dünya gibi, donmuş karbondioksit ve az miktarda su içeren kutup buzulları vardır.
Mars’ın bir zamanlar Dünya gibi etrafında akan su olduğuna inanılıyor. Gözlemlenen derin vadiler eskiden su kaynaklarının kızıl gezegenin çeşitli bölgelerine ulaştığını gösteriyor.
Mars’ın da mevsimleri vardır. Eksen 25,19 °C eğimlidir. Bunun nedeni, gezegenin ekseninin Dünya ekseninin eğimine benzer bir açıyla oluşmuş eğimidir.
Güneş, Mars’ta Dünya’dan olduğu gibi yarı yarıya boyutuyla görünür.
Kızıl gezegen “Mars” ismini roma savaş tanrısından almıştır, bunun nedeni rengi kana benzemesindendir.
Yunancada Mars, Ares (savaş tanrısı) olarak biliniyordu.
Mars’a yapılan uzay aracı gönderme görevlerinin çoğu başarısız oldu.
Bilim adamları, yüzeyinde büyük volkanlar keşfettiklerinde gezegenin su üretme kabiliyetini ilk kez 1971’de öğrendiler. Bu, gezegenin muhtemelen binlerce yıl önce aşırı ısındığını ve yaşamın ısıya dayanmasını imkansız hale getirdiğini gösteriyor.
Romalılar ve eski Mısırlılar gökyüzünü incelediler ve Mars’ın Dünya gibi yaşanabilir bir gezegen olduğunu düşündüler.
Mars
Mars’ın kızılımsı olmasının nedeni, yüzeyinde genellikle pas olarak bildiğimiz demir oksit maddesinin bulunmasıdır.
Gezegenin kabuğu yaklaşık 40 km. olan Dünya’nın kabuğundan daha kalındır.
Bitki örtüsünün olmaması, toz fırtınalarının Mars’ta yaygın olduğunu gösteriyor. Bu fırtınalar Dünya’dakilere benzer fakat daha güçlü ve muhtemelen zamanla toprak erozyonuna neden olacaktır.
Bir yıl 687 Dünya güngünüdü
Fakat dünya mevsimler ile benzerlik gösterir. Bu, Mars’ın insanların anlayabileceği ve adapte olabileceği bir yıllık döngüye sahip olduğu anlamına gelir.
Venüs’te yaşam olması Mars’tan çok daha muhtemeldir.
Mars, güneş sistemindeki en vahşi hava koşullarına sahiptir. Muazzam rüzgar fırtınaları, toz fırtınaları, küçük ve büyük kasırgalar var.
2001’de, birkaç Dünya günü boyunca tüm gezegeni büyük bir toz fırtınası kapladı.
Gezegen güneşe daha yakın olduğunda Mars’ta daha fazla fırtına var.
Deimos ve Phobos iki uydusu vardır.
13 Kasım 1971’de Mariner 9 Mars’a ulaştı ve resmen Mars yörüngesine giren ilk yapay uydu oldu.
Uzay giysisi olmadan Mars’ın yüzeyinde öne çıkmaya çalışırsanız, dakikalar içerisinde ölürsünüz.
Güneş Sistemindeki en büyük yanardağ Mars’tadır.
Olympus, 27 km yüksekliğinde ve 600 km genişliğindedir. Everest Dağı’ndan 8.85 km daha yüksektir.
Olympus, kalkan yanardağıdır, yani patlamalar sırasında lav akışları nedeniyle gittikçe büyümüştür.
Mart ayı, Mars’tan türetilmiştir.
Mars Çalışmaları
Mariner 9, Mars yüzeyini tamamen çıkarabildi. Phobos ve Deimos’un ilk yakın fotoğraflarını Mariner 9 çekti.
Mariner 9, toplamda 7,329 Mars fotoğrafı çekti ve 349 gün boyunca kızıl gezegenin yörüngede kaldı.
Viking 1 ve 2, bir iniş aracının 1976’da Mars yüzeyine başarıyla ulaşmasını sağlayan ilk başarılı Mars görevidir.
Vikingler 1 ve Vikingler 2 fırlatıldığında, kimse Mars yüzeyinin neye benzediğini bilmiyordu.
Mars Global Surveyor, 2 on yıldaki ilk başarılı Mars göreviydi. 7 Kasım 1996’da piyasaya çıktığında.
Mars Global Surveyor, Mars’ın binlerce fotoğrafını çekti.
Şu anda Mars’ta 12 insan yapımı nesne bulunmaktadır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli