İçindekiler tablosu
Mantar hastalığı nasıl geçer? Mantar enfeksiyonları en sık görülen cilt enfeksiyonlarından biridir. Halk arasında sıklıkla görülen bu sağlık sorununa neden olan birçok mantar türü bulunmaktadır. Ayrıca bu mantar türleri toprak, hava, iç ve dış mekanlar, bitkiler ve canlı- cansız materyaller gibi birçok alanda bulunabilir.
Her yaş grubunda görülebilen mantar enfeksiyonları kişiler arasında kolaylıkla bulaşabilmektedir.
Mantar Nedir?
Mantarlar, saprofitler olarak üreyen, tek hücreli (ökaryotik) organizmalardır. İnsanlar ve diğer memeliler için patojen olan 300 kadar mantar türü bulunmaktadır. Sıcak, nemli ve kalabalık ortamları seven bu organizmalar genellikle hijyenden uzak, ortak kullanım alanlarından bulaşmaktadır.
Mantarlar cildin her bölgesinde enfeksiyona neden olabildiği gibi sıklıkla deri, saç, ayak, tırnak, ağız ve genital bölgelerde bulunur. Sık karşılaşılan enfeksiyonlar genellikle yüzeysel mantar enfeksiyonlarıdır. Daha nadir olarak ise derin mantar enfeksiyonları görülebilmektedir.
Ciltte Mantar Enfeksiyonu Belirtileri
Mantar hastalıkları memelilerde dört farklı yolla oluşmaktadır. Bunlar mantar sporlarıyla kirlenen havaların solunmasıyla oluşan alerjik reaksiyonlar, toksin üreten mantarlarla bulaşık gıda maddelerinin tüketilmesiyle oluşan zehirlenmeler, daha önceden oluşturulmuş toksinin ağız yoluyla alınması (zehirli mantar tüketimi) ve patojen mantarlar tarafından oluşturulan enfeksiyonlardır. Ciltte görülen mantar enfeksiyonları ise dermatologlara en sık başvurulan cilt enfeksiyonları nedenlerindendir.
Ciltte oluşan mantar enfeksiyonlarının en bariz belirtileri kaşıntı ve kızarıklıktır. Oluşan bölgeye göre değişiklik göstermekle beraber, klasik bir mantar enfeksiyonunda kızarıklık ve kaşıntı dışında ciltte kuruntu ve döküntüler, nasırlaşma, irin veya sıvı dolu kabarcıklar gözlenmektedir. Ayrıca kaşıma ve irritasyona bağlı olarak küçük kanamalar, açık yaralar ve bu yaraların sebep olduğu ikinci bir bakteriyel enfeksiyon gelişebilir.
Mantar Enfeksiyonları Nasıl Bulaşır?
Mantarlar doğada oldukça yaygın bulunduğundan her insanın hayatının bir döneminde bu enfeksiyonlara maruz kalması oldukça olasıdır. Mantar hastalığı taşıyan insanlar ile ortak kullanılan havlu, terlik, tıraş malzemeleri, diğer banyo ve mutfak eşyaları ile bulaşabildiği gibi, hamam, sauna, havuz gibi nemli ortak kullanım alanlarından da bulaşabilmektedir.
Bunun dışında mantar enfeksiyonuna sahip, kedi, köpek, inek ve eşek gibi hayvanlardan; dağ, taş, arazi gibi toprakla iç içe bulunulan yerlerden; umumi tuvaletler, spa ve spor salonları malzemeleri, kuaförde kullanılan malzemeler ile de bulaşabilmektedir.
Mantar Hastalığı Nasıl Geçer? Detaylar
Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kişisel hijyen ve temizlik oldukça önem taşımaktadır. Derinin uzun süre nemli kalmamasına dikkat edilmeli, ıslak mayo, çorap ve iç çamaşırları ile uzun süre durulmamalı, havlu, terlik ve ayakkabı gibi kişisel eşyalar başkasıyla paylaşılmamalıdır.
Mantar enfeksiyonu varlığından şüphelenildiğinde en kısa süre içerisinde bir sağlık kurumuna başvurmalı, hastalık ile ilgili bilgi ve tedavi talep edilmelidir. Mantar enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar deriye uygulanabilir veya ağızdan kullanılabilir ilaçlar olabilir. Hekimin önerdiği tedavi yarım bırakılmamalı, ilaçlar düzenli kullanılmalı ve kontrollere düzenli olarak devam edilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyon tekrar edebilir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli