İçindekiler tablosu
Kelebek hastalığı nedir? Vücutta birden fazla organı etkisi altına alan romatizma kökenli bir hastalıktır. Yüzde kelebek benzeri kırmızı döküntülerle kendini gösterdiği için halk arasında kelebek hastalığı adı verilmiştir. Tıp dilinde lupus olarak bilinmektedir. Bu tarz hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi doğru olarak çalışamaz. Bağışıklık sistemi bu durumlarda bireyin kendi hücrelerini yabancı birer madde olarak belirler. Bu hastalıkta vücudun oldukça önemli bir yapı taşı olmakta olan “kollajen” adlı maddeye kişinin bağışıklık sistemi saldırıyor.
Kelebek Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Kelebek hastalığının nedeni kesin olarak belirlenemiyor. Hastalığın oluşumunda,
- Genetik,
- Çevresel faktörler ve
- Hormonların etkisi olduğu biliniyor. Bunların yanı sıra stres, enfeksiyonlar, ultraviyole ışınlar, bazı ilaçlar hastalığı daha fazla tetikleyebiliyor. Kadın hormonu olan östrojen hastalığı tetiklerken erkek hormonu olan testosteron hormonu ise hastalığı azaltıyor.
Kelebek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kelebek hastalığı vücudun birden fazla yerini etkilediği için birçok farklı belirti gösterebilir. Hastalık özellikle başlarda eklem ağrısı ya da genel belirtilerle kendini gösterir.
En sık görülen belirtiler arasında;
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Cilt lekeleri, genellikle yüzde kelebek şeklinde beliren kırmızı döküntüler,
- Damarlarda iltihaplanma bulguları, tırnak etrafında leke şeklinde olan cilt altı kanamaları görülür,
- Saçlarda yenisi çıkmayan bölgesel dökülmeler,
- Eklem ağrısı,
- İdrarda kan ya da protein bulunumu gibi belirtilerle kendisini gösterir.
Kelebek Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Bu hastalığın tanısı genelde klinik belirtiler ve yapılan kan testleriyle belirlenir. Hastalara tam kan sayımı yapılır. Bunun yanı sıra böbrek testleri gibi uzmanın gerekli gördüğü farklı testler de uygulanabilir. Tipik hastalık belirtisi göstermeyen hastalarda tanı koymakta oldukça zordur. Kelebek hastalığının tanısı bu gibi durumlarda farklı deri hastalıklarıyla karıştırılabilir.
Kelebek Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi yöntemleri genelde hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla belirlenir. Çünkü hastalığın ilerlemesini durdurmak hayati önem taşır. Erken tanı koymakta tedaviyi kolaylaştırır. İlerlemiş hastalık etkilerini azaltmak mümkün olmuyor. Bunlar dışında hastalığın tedavisi her hasta için özel olarak belirlenir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli