İçindekiler tablosu
Diş apsesi neden olur? Günümüzde diş problemleri sık karşılaşılan durumların başında yer alıyor. Özellikle hazır gıdaların çokça tüketilmesi, rafine şekerin kullanılması ve ağız temizliğinde görülen eksiklikler bu problemlerin asıl nedenleri arasındadır. Çeşitli ağrılara ve iltihaplara neden olan diş apsesi de bu problemler arasında yer alır. Peki, diş apsesi nedir, nasıl tedavi edilir?
Diş Apsesi Nedir?
Diş apseleri diş köklerinde ya da dişlerin çevresinde gerçekleşen enfeksiyonlar sonrasında meydana gelir. Kök kanalları içerisinde yer alan yumuşak pulpa dokusu iltihaplanır ya da işlevini kaybeder. Apsenin oluşmasındaki temel etken ağız içerisinde yoğunlaşan bakterilerdir. Yaşanan iltihaplar sonrasında diş apsesi gelişir. Aşırı ağız kokusu, ölü hücreler ve şişlikler oluşabilir. Apseler diş etlerinin arasında ya da diş kökünde meydana gelir. Diş etleri üzerindeki apseler ağız temizliğindeki eksiklikler sonrası ortaya çıkarken diş köklerindeki apseler çürük dişler sebebiyle oluşur.
Diş Apsesi Neden Olur?
Apse oluşumunun en önemli nedeni enfeksiyonların gelişmesidir. Enfeksiyonlar ise farklı sebeplerle meydana gelebilir. Bir diş apsesi oluşumunda şu nedenler etkili olur:
- Tedavi edilmeyen diş çürükleri,
- Farklı nedenlerle zarar görmüş diş minesi,
- Uzun süredir kullanılan dolgular,
- Diş eti hastalıkları,
- Diş minesinde oluşmuş açıklıklar,
- Ağız ve diş temizliğinin aksatılması,
- Rafine şekerin ve asitli içeceklerin yaygın tüketimi,
- Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ortaya çıkması gibi pek çok etken diş apsesi nedenleri arasında yer alır.
Diş Apsesi Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Diş apseleri ağız sağlığının yerinde olmadığının önemli ölçütlerinden birisidir. Diş ve diş eti enfeksiyonları sonrasında diş apsesi belirtileri oluşmaya başlar. Birçok hastada apsenin gelişim seyri büyük oranda benzerlik gösterir. Bazı süreğen apse oluşumlarında ağrı olmayabilirse de genellikle ağrılı ve diş eti ile yanakların şiştiği bir durum oluşur. Bir diş apsesi şu belirtilerle hastada ortaya çıkar:
- Hastayı rahatsız edecek şekilde ortaya çıkan yoğun ağrı,
- Problemin oluştuğu bölgeye basınç uygulandığında artış gösteren ağrılar,
- Lenf bezlerinde ve yüzde görülen şişmeler,
- Ağız kokusunun oluşması,
- Ateşin yükselmesi,
- Uykusuzluk probleminin ortaya çıkması gibi pek çok belirti yer alır.
Bu belirtilerin her biri tüm hastalarda görülmeyebilir. Genellikle apse durumunda ağrı ve yüzde şişlik ise neredeyse tüm hastalarda ortaya çıkar.
Apse Patlaması Nedir? Nasıl Oluşur?
Diş apsesi meydana geldiğinde tedavi olmamak farklı risklere neden olabilir. Bu risklerden birisi de apse patlaması meydana gelmesidir. Apsenin tedavi edilmemesi ve fiziksel etkilerden etkilenmesi sonrasında kendiliğinden patlamasıdır. Apsenin gittikçe büyümesi ile bu risk daha da artar. Apse patlamasının gerçekleşmesi ile ağrı bir anda kesilebilir. Bununla birlikte apsenin diğer dişlere etki etme olasılığı da yükselmiş olur. Apseli bölgede bakterilerin bulunması nedeniyle de diş apsesi tekrarlayabilir. Bu nedenle de diş hekimine tedavi olmak önem taşır. Apse patlaması meydana geldiğinde ağız tuzlu suyla gargara yapılarak temizlenebilir.
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Diş apseleri tedavi gerektiren önemli diş problemleri arasındadır. Bu sebeple de uzman bir hekim kontrolünde diş apsesi tedavisi yapılmalıdır. Bu tedavinin ilk basamağında apsenin boşaltılması işlemi yapılır. Apse boşaltma işleminde küçük bir işlem yapılarak apsenin dışarı atılması sağlanır. İşlem sonrasında apseli bölgeler tuzlu su çözeltileri ile temizlenir. Genellikle de dişe kanal tedavisi uygulanarak tedavi tamamlanır. Tedavide lokal anestezi kullanıldığından yoğun acı ve ağrılar oluşmaz. Kanal tedavisine cevap vermeyecek düzeyde bir sorun oluşmuşsa da diş çekimi yapılır.
Diş Apsesi Ağrılarına Neler İyi Gelir?
Apseler yoğun ağrının olduğu problemler arasındadır. Bu sebeple de farklı yöntemler kullanılarak diş apsesi ağrısı giderilmeye çalışılır. Aşağıda yer alan yöntemler ağrının dinmesine yardımcı olur.
1)Karanfil Yağı Uygulanması
Karanfil ve yağı doğal olarak ağrı kesici bir özelliğe sahiptir. Karanfilin kendisini çiğneyerek ya da karanfil yağını apseli bölgeye uygulayarak ağrıdan kurtulabilirsiniz. Karanfil yağı ile su karışımı yaparak gargara yapmak da yararlı olacaktır.
2)Sarımsak Kullanmak
Doğal antibiyotik olan sarımsak apseli bölgeye uygulandığında bakteriler üzerinde etkili olur. Bir diş sarımsağı ezerek ağrıyan bölgeye kısa süreli uygulayabilirsiniz.
3)Tuzlu Su Uygulaması
Tuzlu su apseli bölgede bakterilerin etkisini azaltır ve ağız içi temizliği sağlar. Tuzlu su ile gargara yaparak ağrıdan kurtulabilirsiniz.
4)Soğuk Uygulaması Yapmak
Buzlardan yararlanarak şişlik ve ağrı azaltılabilir. Bir miktar buz beze sarılarak ağrılı bölgeye kompres yapılır. Ağrıyan bölge üzerine baskı uygulanmaz. Bu yöntem 15 dakikalık aralıklarla uygulanarak diş apsesi ağrılarına çözüm bulabilirsiniz.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli