Galen Hayatı Nasıldır Kısaca Açıklayınız.

 Galen Hayatı Nasıldır Kısaca Açıklayınız.
Okunuyor Galen Hayatı Nasıldır Kısaca Açıklayınız.

İçindekiler tablosu

BERGAMALI GALEN (GALENOS) (129-200) ‘in Hayatı

Helenistik dönemde yaşamış olan büyük tıp bilgini olan GALEN. Bergama’da dünyaya gelen ve anatominin babası sayılan Galenos’un “Olguların sınavından geçmeyen hiçbir önermeye güvenemem. Beni izleyen, benim gibi gerçeğe yönelen herkes birkaç olaya bakıp acele yargılara ulaşmaktan kaçınmalıdır. Kişiyi uzun deneyimler aydınlatır ancak.” şeklindeki sözlerinde gerçek bilimsel anlayışın bugün için de geçerli özünü bulmaktayız.

Galen Hangi Alanlarda Çalışmalar Yapmıştır

Tıp tarihinde anıtlaşmış Anatomik Araştırmalar adlı çalışması, modern çağlara dek hekimlik alanında başvurulan tek kaynak olmuştur. Galenos, hekimlik yanında geometri, astronomi, müzik ve dil konularında uzun süren bir öğrenim dönemi geçirir. Başarılı bir hekim olduğu için, Roma’ya gladyatörlere resmi doktor olarak çağrılır. Tüm çalışmalarında gözlemlerine büyük önem veren Galenos, insanlar üzerinde yapamadığı diseksiyon çalışmaları için maymunları kullanır. Kalp üzerindeki incelemeleri kan dolaşımının dayandığı İlkeyi bulmasına yaklaştırmıştı onu.

Galen’in Anatomik Çalışmaları

Hipokrat’ın tıp bilimine tamamıyla hâkim olan Galen, bu bilim dalını orijinal ilkelere göre yeniden düzenlemiştir. Galen ününü özellikle araştırma metoduyla kazandı. Galen’e göre analizler hastalıkların incelenip iyileştirilmesinin temelini oluşturur. Anatomi çalışmalarını basit yapılı hayvanlar üzerinde yapmıştır. Berberi şebeği üzerinde yaptığı incelemeler onu insan anatomisi üzerinde çalışmaya yöneltti. Kas ve kemikleri ayrıntılı inceledi.

Kafa sinirlerinin yedi çiftini ve kalp kapakçıklarını tanımladı. Toplardamar ve atardamar arasındaki farkları saptadı. O devirde atardamarın hava taşıdığı düşünülüyordu. Atardamarın hava değil, kan taşıdığını ortaya koydu. Tüm bunlara karşın kanın vücutta dolaştığını fark edemedi. İnsan sağlığının ve hastalığının dört vücut sıvısı (kan, safra, kara safra, balgam) arasındaki dengeye bağlı olduğuna inanıyordu.

Sinir sistemine ilişkin çalışması da ileri bir düzeye ulaşmıştı. Hastanın durumunu belirlemede nabız atışlarının önemini biliyordu Hatta kalıtım konusunda Mendel’i önceleyen fikirleri vardı. Galenos, yüzyıllar boyu tıp dünyasının yanılmaz sayılan büyük otoritesiydi.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle