İçindekiler tablosu
Entübe nedir? Entübasyon işlemi nasıl yapılır? Entübasyon, özellikle günümüzde corona virüsün artmasıyla beraber sıkça duyduğumuz tabirlerden biri olmuştur. Peki, nedir bu Entübasyon? Entübasyon, solunumun veya solunum yolu güvenliğinin bozulması durumunda, kişiye yeterli oksijeni sağlamak ve gereken durumlarda hastaya ilaç vermek amacıyla laringoskop veya özel aparatlarla ağız ya da burunla özel tüp yerleştirme işlemine denir.
Entübe Nedir?
Kendi kendine nefes alamama durumlarında bu işlem yapıldığı gibi bazı ameliyatlarda da kas gevşeticilerin etkisiyle solunum güçlüğü meydana gelmektedir. Bu durumlarda da Entübasyon işlemi yapılmaktadır. Entübe ise Entübasyon işlemi yapılmış olan kişiye denilmektedir
Hastanın kendi kendine nefes alamaması, solunum yetmezliği durumlarında Entübe edilmektedir. Daha sonra hasta solunumunun iyileşmesi durumunda ise Entübasyon işlemi sonlandırılmaktadır. Hastanın nefes alamamasına yol açan durum ortadan kalkar kalkmaz Entübasyon sonlandırılır. Buna da ekstübasyon adı verilir.
Entübasyon Nasıl Yapılır?
Entübasyon İşlemi kendi kendine nefes alamayan hastalara uygulanan bir işlemdir. Peki, bu işlem nasıl yapılır? Entübasyon işlemi için öncelikle gerekli malzemeler hazırlanır. Bu malzemeler; kayganlaştırıcı, airway, oksijen kaynağı, ambu, enjektör ve acil ilaçlar gereklidir. Daha sonra endotrakeal tüpler seçilir. Bu tüplerin çocuklar ve yetişkinler için farklı boyutları bulunmaktadır. Genellikle kadınlarda 7 ile 9 numaralı tüpler kullanılırken erkeklerde ise 7.5 ile 10 numaralı tüpler kullanılır.
Çocuklar da ise farklılık göstermektedir. Ve bunlar ölçülerek tüp numarası bulunabilmektedir. Entübasyon için uygun tüp numarası ayarlandıktan sonra tüp kayganlaştırılır ve laringoskop hazırlanır. Laringoskop iki parçadan oluşan pilli ve ışıklı bir alettir. Daha sonra hastanın başının altı desteklenir ve 10 cm kadar yukarı kaldırılır. Sağ elle hastanın çenesi tutulur ve laringoskop yavaşça dişler arasından ileri doğru götürülür.
Dilin altına doğru gelindiğinde dil dışarı doğru itilir. Larenks görüldükten sonra öbür elle endotrakeal tüp kalem tutulur gibi tutulur. Ve vokal kordlar arasından yavaşça itilir. Tüp ilerledikten sonra tüpün doğru yere yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bunun için akciğer sesleri dinlenebilir. En sonunda hastaya oksijen verilmeye başlanılabilir. Eğer tüp doğru yere yerleştirilmediyse ambu ile bir süre işlem yapılıp daha sonra tekrar Entübasyon işlemi yapılması gerekmektedir.
Entübasyon İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?
Entübasyon işlemi hastanın normal nefes almasını sağlamak ve hayatını devam ettirmek için yapılan bir işlemdir. Bu işlem şu durumlarda yapılmaktadır;
• Kendi kendine soluk alıp verememe durumlarında
• Ameliyat sırasında ağır kas gevşeticiler verilmesi durumunda bazı ilaçlar hastanın soluk alıp verememesine sebep olmaktadır. Bu durumlarda hastanın solunumunun devam ettirilmesi amacıyla
• Kaza ve yaralanma durumlarında oluşan solunum sıkıntısında
• Hava yolunda salgı ve sıvı varlığında oluşan solunum sıkıntısında
• Hava yolunda yabancı cisimlerin varlığında
• Kas gevşemeleri durumlarında dilin boğaza kaçması sıkça rastlanılan bir durumdur. Bu durumlarda solunum sıkıntısı çeken hastada Entübasyon işlemi yapılarak hastanın solunumu devam ettirilir ve hayati tehlikesi ortadan kaldırmak amaçlanır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli