Çölyak Hastalığı Nedir?

 Çölyak Hastalığı Nedir?
Okunuyor Çölyak Hastalığı Nedir?

İçindekiler tablosu

Çölyak hastalığı nedir? Günümüzde birçok kişi de görülen çölyak hastalığı bir çeşit protein alerjisi hastalığıdır. Unlu mamullerin içinde bulunan gluten proteinine karşı alerjik bir semptom hastalığı olarak bilinen çölyak, çoğunlukla genetik yolla bulaşır. Aile üyelerinden kalıtsal yolla geçme ihtimali sık rastlanan çölyak hastalığı, insan vücudunun gluten proteinine karşı antikor üretmesiyle başlar.

Sonrasında ise üretilen bu antikor, ince bağırsakta hasara sebep olmaya başlar ve vücutta hastalığın başlangıç aşaması başlar, zamanla hastalığa dönüşür. Toplumda her 10 kişinin birinde görülebilir ancak ailede geçmişte görülmüş ise kişi de çölyak görülme olasılığı 10 katı fazla olabilir.

Çölyak Hastalığı

Hastalığın toplamda 4 farklı çeşidi vardır. Bunlar sırasıyla potansiyel çölyak, sessiz çölyak, atipik çölyak, klasik çölyak olarak sıralanır.

Potansiyel Çölyak

Hastalığın semptomlarını hafif gösteren vakalar için bu tanım kullanılır. Kişi de henüz ince bağırsakta deformasyon görülmez veya çok küçük deformasyon görülebilir. Ancak bu durum ileri zamanlarda değişiklik gösterir ve kişi de gluten proteinine karşı alerjik bir durum oluşur.

Atipik Çölyak

Çölyak hastalığının en zor tanı koyulan türüdür. Çünkü tipik çölyak bulgularının yanı sıra hastalarda; karaciğerde bulunan enzimlerin yükselmesi, mide bulantısıyla birlikte kusma, mide ve karın ağrılarından dolayı şikayet gibi sindirim sistemi merkezli sorunların yanı sıra, hastanın boyunun uzamaması, vücutta oluşan demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık ve dişlerde oluşan mine deformasyonları gibi bulgular da görülebiliyor.

Doktorlar bu aşamada İrritabl bağırsak sendromu ile çölyak hastalığı ile ayrım yapmak zorunda kalıyor. Bunun dışında bu tür, 6 yaşından büyük çocuklar ve ergenliğe girmiş genç kişilerde görülüyor ve hastalık genellikle hafif geçiyor.

Sessiz Çölyak

Bu türde hastalara tamamen tedbir amaçlı yapılan testler sonucunda çölyak hastalığının bulgularına rastlanması ile tanı koyuluyor.

Genellikle aile üyelerinden birinde çölyak hastalığına rastlandıktan sonra diğer aile üyelerine yapılan taramalar neticesinde bulgu rastlanan ancak hastalığa dair semptom göstermeyen kişiler için sessiz çölyak tanısı koyuluyor.

Klasik Çölyak

Hastalığın en net belirtilerinin görüldüğü bu vakalar, genellikle bebeklerde görülüyor ve gelişim devam ettikçe de hastalık ilerliyor. Anne sütünün yanı sıra; buğday, çavdar gibi gluten içeren tahıl türevi besinlerin bebeğe verilmesiyle ince bağırsakta deformasyon süreci başlıyor.

Buda; vücudun gelişiminde gerilik, iştah kaybı, mide bulantısıyla birlikte kusma, kronik bir hal alan ishal, sürekli halsizlik belirtileri, karın bölgesinde oluşan şişlik ve kemiklerin bazılarında oluşan anormal gelişim geriliği gibi etkilere sebep oluyor.

Bu semptomların yanı sıra laktoz alerjisi, kişinin sindirim sistemine giren veya orada üreyen parazitlerin neden olduğu hastalıkların görülme olasılığı oluyor.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle