İçindekiler tablosu
Crohn hastalığı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor. Nüfusun yaklaşık binde ikisini etkiliyor. Sindirim sisteminin tüm bölümlerinde görülebilen crohn hastalığına çoğunlukla ince bağırsakta rastlanmaktadır. Genellikle hayat boyu tam anlamıyla iyileşme görünmez. Tedavisi için cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Crohn Hastalığı Nedir?
İltihabi bir hastalık olan crohn hastalığı sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanır. 35 ve 40 yaşları arasında daha fazla görülür. Fakat çocukluk döneminde bile ortaya çıkabilir. Crohn hastalığı ortaya çıktığı sindirim sistemi bölümünde ülser adı verilen yaralara sebep olur.
Belirtileri Nelerdir?
- Sık sık ishal ya da kabızlık
- Karın ağrısı
- Karında şişlik
- Yüksek ateş
- Kusma
- Anüs ve çevresinde çatlaklar
- Dışkıda kan veya iltihap görünmesi
Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalık teşhisi yapılırken ilk olarak belirtiler dikkate alınır. Uzun süren ishal, ateş, karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler var ise gerekli incelemeler başlatılır. Bu incelemelerin başında dışkı örneklerinin incelenmesi ve kan testleri gelir. Ardından doktorun isteğine göre sindirim sistemi filmleri çekilebilir. Hastalığın kesin teşhisinde endoskopi, kolonoskopi ve biyopsi yapılması oldukça önemlidir.
Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalar çerçevesinde crohn hastalığının nedenleri tam olarak tespit edilememiştir. Fakat crohn hastalığına sahip olan ebeveynlerin çocuklarında da hastalığın görülme riski oldukça yüksektir.
Crohn Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kalıcı tedavisi olmayan, ömür boyu süren bir hastalıktır. Hastalığın alevlenme dönemleri vardır. Özellikle alevlenme dönemlerinde çeşitli tedaviler uygulanır. Bu tedavilerin başında ilaç tedavileri ve beslenme tedavisi yer alır. Bu sayede hastalık sebebiyle ortaya çıkan belirtiler minimum seviyeye indirilir.
Hastalığa sahip olan insanların çoğunluğu hayatları boyunca en az bir kez crohn hastalığı sebebiyle ameliyat olmaktadır. Hayat boyu beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Posa açısından yüksek olan besinlerden uzak durulması gerekir. Hastalığın alevlenme dönemlerinde zorlayıcı spor ve fiziksel işlerden uzak durulması gerekir. Alevlenme dönemlerinde bolca dinlenmeye dikkat edilmelidir. Yaşam kalitesini artırmak için doktor ve diyetisyen eşliğinde hayat boyu tedavi uygulanır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli