Meniere Hastalığı Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri

 Meniere Hastalığı Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri
Okunuyor Meniere Hastalığı Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri

İçindekiler tablosu

Meniere hastalığı nedir? Meniere, iç kulak sıvılarının basınç artışıdır. Belirti veren ancak sebebi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. İç kulaktaki denge organının etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Her yaşta görülebilir ancak asıl risk grubu 40-60 yaş aralığıdır.

Meniere Hastalığı Neden Olur?

Meniere hastalığının nedeni henüz bulunamamıştır. Ancak sıvı üretiminin atılımından fazla olması veya iç kulaktaki kanallarda tıkanıklık olması basınç artışına neden olabilir. Genetik faktörlerin veya iç kulak travmalarının Meniere hastalığına neden olup olmayacağı hala araştırılmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Meniere hastalığının başlıca belirtileri;

  • Baş dönmesi
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • Başta dalgalı işitme kaybı
  • Kulak uğultusudur.

Belirtilerin bazıları panik atak nöbetleriyle karıştırılabiliyor. Aniden başlayan baş dönmesi genelde 2 saatin altında sonlanır. Nadiren de olsa 24 saat sürebilir ancak bir günü geçmez. Aşırı tuz kullanımı, gerginlik, stres gibi etkenler baş dönmesini başlatabilir. Kulakta doygunluk hissi baş dönmesinin habercisi olabilir. İşitme kaybı baş dönmesi sırasında ortaya çıkar ve alçak frekansta yani kalın seslerdedir. Hastalığın ilk zamanlarında ataklar sonrası azalan işitme düzelir ama ilerleyen ataklar ile birlikte işitme kaybı kalıcı hale gelir.

Meniere Hastalığı Tanı Nasıl Konur?

Meniere tanısı için Kulak Burun Boğaz uzmanına danışılmalıdır. Tanı konulurken hastalık geçmişi, işitme testi, denge testi ve MR veya BT(bilgisayarlı tomografi) gibi yöntemlere başvurulur. Ayrıca Elektrokokleografi adı verilen yöntem ile iç kulaktaki basınç artışının izlenmesi de tanı koyma da yardımcı olur.

Meniere Hastalığı
Meniere Hastalığı

Nasıl Tedavi Edilir?

Meniere hastalığını tedavisi 3 bölümde incelenir;

  • Baş dönmesi ataklarının tedavisi
  • Basınç artışını engellemeye yönelik tedavi
  • Cerrahi yöntemler

Baş dönmesi atağı geçiren hastalar genelde yatırılarak tedavi edilir. Stresten uzak tutulur. Baş dönmesini baskılayan ilaçlar ve serum ile medikal tedavi uygulanır.

Sık sık atak geçiren hastalarda ise bir takım tedbirler alınabilir. Ataklar için alınan tedbirlerden bazıları şunlardır;

  • Sigara kullanmamak
  • Fazla şeker, tuz, alkol, çay ve kafein alımı azaltmak hatta mümkünse hiç tüketmemek
  • Stresten uzak durmak
  • Kilo almamak
  • Spor yapmak

Sık atak geçiren ve tedbirlerin yeterli gelmediği hastalarda cerrahi yöntemler uygulanır. Eğer işitme iyi ise kese drenajı ameliyatı (iç kulak sıvılarının bulunduğu bölümü başka boşluklara bağlayarak basıncı azaltmak) ve denge sinirinin kesilmesi ( Vestibüler siniri kesmek baş dönmesi ataklarına son verir.) yöntemleri kullanılabilir. Ancak işitme kötüyse labirentektomi, yani iç kulağın tamamen ortadan kaldırılması işlemi uygulanabilir. Bu durumda kalıcı olarak işitme kaybı yaşanır.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle