İçindekiler tablosu
Ağız kokusu, dişlerin arasında ya da üzerinde kalan bakterilerden, gıda artıklarından ve bu gıda artıkları üzerinde oluşan bakterilerden dolayı meydana gelir.
Ağız kokusunu önlemek için dişlerin düzenli ve özenli bir şekilde fırçalanması gereklidir. Bununla birlikte, diş etleri ve dilin üzeri de fırçalanmalıdır.
Dilimizin üzerinde yer alan birçok pütür vardır. Bu pütürlerin arasına gıda artıkları birikebilir ve bu da ağız kokusuna neden olabilir. Bu nedenle, dilin bakımına da ayrıca özen gösterilmelidir.
Diş fırçası ve macunun dışında gargara kullanımına da önem verilmelidir. Gargara, hoş bir koku oluşturacağından faydalı olabilmektedir.
Bakteri Oluşumuna Dikkat Edin
Ağızda sürekli olan ve giderilemeyen koku mevcutsa mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Ağızdaki kokunun giderilememesinin sebebi bakteri olabilir ve bakterilerin ağızdan temizlenmesi için diş hekiminin yardımı gerekmektedir.
Bakteriler, ağız içerisinde gıda artıklarının içerisinde ve diş tartarları ile taşlarının içerisinde birikerek koku oluşturabilir. Dişleriniz tartar varsa mutlaka bir diş hekimi tarafından temizlenmesi gereklidir.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kokusunun tedavisi için ilk olarak teşhis konulması gerekmektedir. Ağız kokusu, ağız içi kaynaklı ya da farklı rahatsızlıklardan dolayı oluşabilmektedir. Tedavisi için ilk olarak kaynağın saptanması gerekmektedir.
Teşhis için elektrokimyasal bir ölçüm yapan gaz monitör cihazları kullanılmaktadır. Bu cihaz sayesinde ağız kokusunun nedeni ve şiddetini saptanabilmektedir.
Ağız kokusunun kaynağı, ağız içerisinde meydana gelen bir sorun nedeniyle oluşuyorsa diş hekimi tarafından tedavisi yapılmaktadır. Ancak sistemik hastalıklardan dolayı meydana geliyorsa ilgili hekime yönlendirilerek tedavi mümkün olabilmektedir. Ağız kokusu sorunu ile karşı karşıya olan kişi diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimlerinin uygulayacağı tedavi ile ağız kokusu sorunu giderilebilmektedir.
Nedenleri Nelerdir?
Birçok kişinin en az bir kere karşılaştığı ya da kronik olarak yaşadığı bir sorundur. Ağız kokusu, ağızda içerisinde hoş olmayan tat ile birlikte nefes şeklinde de tanımlanabilir. Ağız kokusu oluşumunun en önemli ve en belirgin nedeni diş taşı oluşumu ve diş etinde oluşan iltihaplardır. Bununla birlikte, çürük dişler de ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Ağız içi sorunlar dışında, sistemik hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu sistemik hastalıkların başında mide rahatsızlığı, diyabet, Kulak-burun-boğaz rahatsızlığı, geniz akıntıları, sinüs iltihapları ya da böbrek rahatsızlıkları gelmektedir.
Ağız kokusunun en birincil nedenleri arasında kötü yapılmış protezler, ağızdaki çürüğün giderilmemesi, ağız hijyeninin düzgün yapılmaması, yetersiz diş fırçalanma, dilin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması gelmektedir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli