İçindekiler tablosu
Gözümüz çok uzakları görür. Fakat mesafe uzadıkça cisimler küçülür ve küçük bir nokta halinde görünür. Cisim ile göz arasındaki mesafe arttıkça cisimlerin görülebilmesi de zorlaşır.
Nesneler uzaktayken bile yansıttıkları ışık retinamıza ulaşır, ancak nesnenin görüntüsü de küçüktür çünkü retinamızda çok az yer kaplar. Nesneleri daha iyi görebilmek için daha fazla ışık toplayabilen bir göze ihtiyaç vardır. Böylelikle obje retinamızda daha parlak ve daha büyük görünecek ve obje daha büyük görünecektir. Teleskoplardaki büyük lensler odak noktasında insan gözünden daha fazla ışık toplarken, küçük lensler odak noktasından gelen ışığın daha parlak olmasını sağlar. Objektif lens ne kadar büyükse, teleskobun ışık toplama kapasitesi ve odağı o kadar büyük olur. Teleskopları cam mercek ve aynalı mercek olarak iki bölümde inceleyebiliriz.
Mercekli Teleskop
Işık, bir mercekten diğerine geçerken kırılır. Teleskopa gelen ışık 2 defa kırılır. İlk kırılma ön mercekte ve ikinci mercek diğerinde dolaşıyor. Lensler bağın kaynaşmasına izin verir ve ışık çapraz aynaya yansıtılır. Görüntü odak noktasında ters çevrilir. Ters görüntü mercekleri büyütülür. Teleskoplarda 2 parça kullanılmasının nedeni renk difüzyonu olabilir.
Aynalı Teleskop
Aynalı teleskoplar, gelen ışığı gözün merceğine yansıtmak için mercek yerine kavisli bir ayna kullanır. Lens yerine ayna kullanımı, aynanın lensten daha ucuz olmasıdır. Aynalı teleskoplar, daha büyük hale getirilebildikleri için evreni keşfetmede öncelik taşır. Teleskobun merceği ne kadar büyükse, merceğe o kadar çok ışık girer. Ne kadar fazla ışık varsa, görüntü o kadar yakındır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli