Termometre nasıl ölçüm yapar ? Termometre çeşitleri nelerdir ?

 Termometre nasıl ölçüm yapar ? Termometre çeşitleri nelerdir ?
Okunuyor Termometre nasıl ölçüm yapar ? Termometre çeşitleri nelerdir ?

İçindekiler tablosu

Televizyon izlediğimizde hava durumu sunulurken şehirlerin sıcaklık dereceleri spiker tarafından verilir. Örneğin Antalya 30 derece, Erzurum 15 derece gibi ifadeler kullanıldığını duymuşsunuzdur. Hiç düşündünüz mü bu sayısal veriler neye göre belirleniyor. Bu sayısal verileri ölçmeye yarayan aletin ismi termometredir. Termometre maddenin genleşme özelliğine göre ölçüm yapar. Termometre ölçüm yapma şekline göre 3’e ayrılır. Bunlar ;

  1. Sıvı Termometre
  2. Katı ( Metal) Termometre
  3. Gaz Termometre
Termometreler nasıl çalışır sıvının genleşme özelliğine göre
Termometre

Sıvı termometre

Sıvı termometreler sıvıların genleşme özelliğinden yararlanılarak ölçüm yapar.

Termometrenin haznesinden sıvı vardır. Bu sıvılar civa, alkol gibi maddeler olabilir. Termometre haznesi kılcal bir boruya bağlıdır. Termometrenin ısı alması veya vermesi ile birlikte sıvının genleşme veya büzülmesi ile kılcal boru üzerindeki bölmelendirilmiş sayılar değerlerin üzerinde durarak sıcaklığı ölçmüş oluruz.

Termometreler nasıl çalışır

Alkollü termometre ve Civalı termometre arasındaki farklar nelerdir ?

İkisinin de kendine özgü özellikleri vardır.

Civa yoğunluğu çok fazla olan bir metaldir. Civanın genleşme katsayı düşük olduğu için sıcaklık ölçümü hassastır. Civa -39 ile 357 derece arasındaki sıcaklıkları ölçebilir. Çünkü Civa -39 derece altında katı, 357 derece üstünde ise gaz haline geçer. Alkollü termometre ise alkolün donma noktası civaya göre çok düşüktür. Alkolün donma derece – 115 derecedir. Civa -39 dan sonra donarken alkol -115 dereceye kadar sıvı halde kalabilmektedir. Kutup bölgesinde ölçüm yaparken alkollü termometreler kullanılır.

Metal Termometre

Metal termometreler genellikle çok yüksek sıcaklıkları ölçmek için kullanılır. Özellikle endüstri alanında metal termometreler yardımıyla sıcaklıklar ölçülür. Genellikle fırın sıcaklıklarını ölçmek için kullanılan bu termometreler, fırınların eritilmesi, pişirilmesi veya kurutulması gibi işlemler için sıcaklık ayarlamaları yapar. Metal termometrelerin geliştirilmesi ayrıca metallerin genleşme özelliğine de bağlıdır.

Metal termometreler çok yüksek sıkcalıklarda ölçüm yapar
Metal Termometre

Gazlı Termometre

Gazlar, katı veya sıvı maddelere kıyasla sıcaklık değişimlerine en çok tepki veren maddelerdir. Gaz termometreleri özellikle hassas ölçümlerin yapıldığı alanlarda kullanılmaktadır. Gaz termometreleri özellikle laboratuvar ortamlarında kullanılmaktadır. Bir gaz termometresinin çalışma prensibi aynı zamanda gazların genişlemesine de bağlıdır.

gazlı termometre gazların genleşmesi ile ölçüm yapar
Gazlı termometre

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle