İçindekiler tablosu
Sürtünme kuvveti, temas halinde olan iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen isimdir. Bu kuvvetin ortaya çıkması için hareket gerekmez çünkü iki çeşit sürtünme kuvveti vardır. Bunlar ;
- Kinetik Sürtünme Kuvveti
- Statik ( Durgun ) Sürtünme Kuvveti
Kinetik sürtünme kuvveti hareketli cisim ile zemin arasındaki sürtünme kuvvetine verilen isimdir. Burada zemin yer, hava, su olabilir. Hava olursa hava direnci, su olursa da su direnci diyoruz.
Statik sürtünme kuvveti ise durgun olan cismin zemin ile yaptığı sürtünmedir. Ayakta duran bir insan, buzdolabı, mutfak dolabı bunlarda ise durgun sürtünme kuvveti vardır.
Sürtünme kuvveti hareket yönüne zıt ve hareketi zorlaştıran bir kuvvettir. Sürtünme kuvveti günlük yaşamımızda bazı durumlarda çoğaltmak isteriz. Bazı durumlarda ise sürtünme kuvvetini azaltmak isteriz.
Sürtünme kuvveti olmasaydı ne olurdu ?
Hayal ederek devam edelim: Sürtünme kuvveti olmasaydı ne olurdu? Diyelim ki bu satırları okurken sürtünme kuvveti yok oluyor. Hayat nasıl olurdu? Elinizde bulunan dergi (veya bilgisayar/ tablet parmaklarınızın arasından düşen ilk şeylerden biri olacaktır. Çünkü tutma ve dokunma için sürtünme gereklidir. Çok iyi oturmasaydın, yatay bir pozisyona kaymaya başlardın. Çünkü oturmanızı sağlayan, otururken kaymanızı sağlayan ve jöle gibi akmanızı engelleyen şey sürtünme kuvveti.
“Ayağa kalkıp yürüyeyim, bakalım evdeki insanlar neler yapıyor?” Evet dersen, işin hala zor. Çünkü koltuğunuzdan kalkmak hayal edebileceğinizden daha zor olacaktır. Dengeli bir şekilde durmaya çalışmak, elinizden destek almadan kalksanız bile, ilk kez patencinin düştükten sonra tekrar ayağa kalkmaya çalışması gibi olur. Elbette yürümek imkansız olurdu; Çünkü ayaklarımızla yer arasındaki sürtünme, hareket etmemizi zorlaştırdığı kadar mümkün kılan kuvvettir! Hiç buz üzerinde yürümeye çalışan insanların videolarını izlediniz mi?
Sürtünme kuvveti olmadan dengeli bir şekilde durmaya çalışmak, hiçbir yerden destek almadan kalksanız bile, ilk kez bir patencinin düştükten sonra tekrar ayağa kalkmaya çalışması gibi olurdu.
Sürtünme kuvveti olmasaydı yazı yazamazdınız, arabalar fren yaptıkları zaman duramazdı, yağmur yağdığında mermi gibi yağardı, asteroidler yeryüzüne sürekli düşme ihtimalleri olabilirdi. Sürtünme kuvveti aynı zaman da sürtünmeden kaynaklı ısınma ve eskitme gibi olumsuz etkileri de vardır. Makine parçalarının, ayakkabıların, koltukların ömrünü kısaltır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli