İçindekiler tablosu
Değerli öğrenciler kendinizi bu yazıda buldaysanız, muhtemelen fen bilimleri dersinde deneme sınavlarında veya merkezi sınavlarda sorun yaşadığınızdan dolayıdır. Sizlere bu yazımda dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğim. Bu hususlara dikkat ederseniz, eğer kendinizde eksik gördüğünüz bir yan var ise bir an önce bunu düzeltmeye başlamalısınız. Bu durum sizi başarıya bir adım yaklaştıracaktır.
Fen Bilimleri Netlerini Artırmak İçin İlk İş Plan Yapın !
Sizi başarıya götürecek anahtar kelimelerden bir tanesi plandır. Planlı olursanız. Belirli bir düzene göre hareket ederseniz. Nerede, ne zaman, nasıl yapacağınız bellidir. O esnada bir de bunları düşünmek için zaman harcamazsınız.
Hazırlayacağınız planda neler mi olmalı ?
Planlarınızı siz kendiniz yapabileceğiniz gibi bir danışmandan da sizin için plan yapmasını isteyebilirsiniz. Planlar tüm dersleri kapsayan genel planlar olabileceği gibi herhangi bir ders için özel bir plan da yapabilirsiniz.
Benim sizlere tavsiyem 2 tane planınız olsun. 1.planınızda haftanızı günlere bölüp ders ve diğer aktiviteleri plana dahil ettiğiniz gün içerisinden çıkarın geriye çalışmak için ayırdığınız zamanı derslere dağıtın. Planları dağıtırken sözel ve sayısal dersleri harmanlamayı ihmal etmeyin. Bir Fen Bilimleri dersinin arkasına Türkçe dersi koymak gibi düşünebilirsiniz. Bu şekilde haftalar içinde nerede, hangi zaman da hangi dersi çalışacağınız bellidir. Bu planımızın ilk kısmıydı. Birde ders bazında 2. planımız olursa daha güzel olabilir. Ders bazlı planda ise. Hafta içinde ayırdığımız dersin, çalışma saatinde hangi konulara çalışacağımızı belirleyen bir plan olması sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır.
Ders İçin Ayrı Bir Plan Oluşturduğumuzda Ne Yapacağız ?
2. Planın ders için oluşturmamız gerektiğini söylemiştik. Ders özelinde, o dersin konularını dağıttığımız belirli günlerde belirli konulardan konu tekrarı soru çözümü yapabileceğimiz gibi belirtmemiz gerekmektedir. Bu şekilde yaptığımızda genel planda ders için ayrılan süremizde o dersin için ne yapmaya karar vermekle zaman kaybetmemiş oluruz. Hem de zihnimizi bu soru ile meşgul etmeyerek algılarımız açık bir şekilde dikkat, motivasyon üst düzeyde çalışmalara başlayabiliriz.
Örnek verecek olursak, Fen Bilimleri Dersi için bir ders planı yaptığımızı düşünelim bu plan da Fen Bilimleri Dersi toplamda 7 üniteden oluşuyor. Artık plan yaptığınız dönemde Fen Bilimleri Dersinde nereye kadar işlediyseniz. Planınızı o konuyla sınırlı tutabilirsiniz. Tekrar bilginin kalıcılığı açısından olmazsa olmaz ensturumanlardan bir tanesidir. Hazırlayacağınız planda geriye dönük konu başlıklarının tekrarı ardından soru çözümü planlayabilirsiniz. Bu şekilde geriye sararak ilk başlarda görülen konuların unutulmasının önüne geçmiş olursunuz.
Netlerinizi Artırmak İçin Notlar Çıkartın
Bir dersten netlerinizi artırmak için her şeyi öğretmenden beklememek gerekiyor. Sizlerin biraz süreçte aktif olarak bulunmanız gerekiyor. Bu süreçte sizin de konu ile alakalı notlar çıkarmanız konu ile ilgili püf noktaları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bir başka bakış açısı ise öğretmenin derste vurguladığı üstüne basa basa söylediği bazı kavramların önemli olduğunu ders esnasında kavramamış olabilirsin. Fakat ders dışı zamanlarında not çıkartırken öğretmenin dedikleri ile birlikte yazdıkların o an bir bağlantı kurabilir ve kalıcı öğrenmenin temelini atmış olursun. Dikkat ve farkında olma, zihinde anlamlandırma bağlantı kurma bunlar en kalıcı öğrenme şekillerinden bir tanesidir.
Konu işlenirken öğrencilerin büyük bir kısmı konuyu anlayıp o esnada her şeyi bilebilmektedir. Zaman geçtikte unutmayan öğrenciler bu yarışta kazanan olacaktır.
Netleri Artırmak İçin Aklınıza Gelenleri Bir Kağıda Dökün
İhtiyacınız olan şeyler, bir kağıt birde kalem başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok yöntem basit gibi gözükse de çok etkili bir yöntemdir. Geçmişte işlemiş olduğunuz bir konu veya dün işlemiş olduğunuz bir konu ile ilgili aklınıza gelen konu ile alakalı, konu ile alakasız bütün bilgileri kağıda dökmeye çalışın ne hatırlıyorsanız, zihninizin bir röntgenini çekerek kağıda yansıtın. Sizin öğrenmelerinizin ne ölçüde olduğunu görmenizi sağlayacak, ben bunu sınavda şıklarda gördüğümde hatırlarım demeyin. Kesinlikle hatırlamayacaksınız, sorulardaki her şık sana tanıdık gelecek. Bu şekilde soruyu yapma şansın her zamanki olduğu gibi % 25 olacaktır. Çünkü sen şansını artıracak hiç bir şey yapmadın. Bunları yapmadan netlerin artmasını beklemek doğru olmaz.
Netlerinizi Artırmak İçin Bol Miktarda Kitap Okuyun !
Son yıllardan ortaya çıkan beceri temelli soru olarak adlandırılan yeni nesil soru olarak bilinen soru tarzlarında, öğrencilerin bilgilerinden daha çok dikkat ve okuduğunu anlama becerilerini ölçmektedir. Bu demek değildir ki bilgi önemli değildir. Bilgi soruyu hızlı çözmemizi zamana kazanmamızı sağlayacaktır. İyi çalışan bir öğrenci çok uzun bir soru görse bile sorunun görselinden hangi konu ile alakalı olduğunu anlayabilir. O hazır bulunuşluluk içerisinde okumaya başlarsa soruyu daha iyi anlayıp daha hızlı çözecektir. Eğer okumasında problem olan öğrenci var ise öğretmenim ben okuduğumu anlarken zorlanıyorum diyorsanız, sizlere tavsiyem bol miktarda kitap okuyun. Kelime dağarcığınızı geliştirip cümlelerin yapılarını tanıyın. Okumanız hızlanacak ve okuduğunuzu daha iyi anlayacaksınız. Okumak için zamanımız yok diyorsanız, akşam yatmadan önce okuma işlemini yapabilisiniz.
Yazımı burada sonlandırıyorum. Daha anlatacak bir çok şey olmasına karşısın okuyanları sıkmamak adına web sitemizde yer alan Eğitim Koçu kategorisinden tavsiyeler ve yapılması gerekenler ile ilgili yazıları okuyabilirsiniz.
Beni İnstagram’ dan takip ederek, varsa sorularınız sorabilirsiniz.
https://instagram.com/fenbilgihanem
Etkili ve Kalıcı Öğrenmeyi nasıl gerçekleştireceğim diyorsan bu yazımızı da okumanızı öneririm. Yazıyı okumak için. TIKLAYINIZ.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli