İçindekiler tablosu
Ayrımsal damıtma yönteminden bahsetmeden önce karışımlardan biraz bahsetmemiz gerekiyor. Karışımlar en az 2 farklı maddenin birleşmesiyle oluşan ve saf olmayan maddelerdir. Karışımlar karışma şekillerine göre homojen ve heterojen olmak üzere iki ye ayrılır.
Homojen karışım :
Çözünen maddenin çözücü içerisinde eşit olarak dağılmasıyla oluşmuş çözeltilerdir. Karışımın her yer yerinde aynı özellik gösterirler. Örneğin ; Tuzlu su, Sekerli su, soda, hava homojen karışımlara örnektir.
Heterojen karışım :
Çözünen maddenin çözücü içerisinde eşit olarak dağılmaması sonucu oluşan karışım şeklidir. Karışımın her yerinde aynı özellik gözlemlenmez. Örneğin ; Salata, Ayran, Süt, Kumlu-Su, zeytin yağ –su karışımı heterojen karışıma örnektir.
Ayrımsal Damıtma Düzeneği Nasıl Çalışır ?
Ayrımsal damıtmaya gelecek olursak kaynama noktası farklı olan sıvı sıvı karışımların kaynama noktası farkları yardımıyla birbirinden ayrılması yöntemine ayrımsal damıtma denir. Ayrımsal damıtma en yoğun kullanım alanı petrol ve alkol üretimindedir.
Bu düzenek şöyle çalışmaktadır. Örnek verecek olursak ;
Karışımın olduğu kap ve buharlaşma sonucunda yoğunlaşacak maddenin toplanacağı 2 tane kaba ihtiyacımız var.
Elimizde Alkol-su karışımı olduğunu varsayarsak karışımın olduğu kap ısıtılmaya başlanır kap bir süre ısı alınca karışımın sıcaklığı yükselmeye başlar. Alkol 78 su ise 100 derece kaynamaya başlar. Karışımın sıcaklığı önce 78 dereceyi göreceği için sıcaklık 78 derece ye ulaştığında karışımdan alkol molekülleri hızlıca buharlaşmaya başlar buharlaşan alkol moleküllerin kabın bağlı olduğu bir cam borudan yukarı doğru gitmektedir. Alkol molekülleri belirli bir mesafe aldıktan sonra cam borunun dışında sürekli hareket eden soğuk su sistemi ile alkol moleküllerinin ısı kaybedip yoğuşması sonucu düzeneğin diğer tarafında bulunan kapta alkol toplanacaktır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli