İçindekiler tablosu
Beyaz Peynirin Faydaları
1. Peynir süt ürünleri arasında besin değeri en fazla olanıdır protein mineraller ve vitaminler gibi besin ögeleri bakımından da son derece verimlidir.
2. Peynir A B ve E vitaminleri kalsiyum ve fosfor içerir. Peynir protein bakımından ham maddesi süt olduğu için sütle aynı gereksinimi karşılayacak değerdedir.
3. Beyaz peynir protein açısından zengindir.100 gram peynir yetişkin bir insanın günlük mineral ve protein ihtiyacını karşılar.
4. Peynir sindirim açısından kolay hazmedilir. Kendisinin hazmedilmesinden ziyade diğer besin maddelerinin de sindirilmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle kahvaltıların vazgeçilmezidir.
5. Peynir toplam yağ alımını çok az arttırmaktadır.
6. Peynir kolesterol açısından da son derece zararsız bir besin grubudur.
7. Peynirde laktoz esir miktarda bulunur bazı peynirlerde laktoz olmayadabilir.
8.Peynir sütü sindirim problemi yaşayan kişiler için alternatif bir besindir.
9. Peynir çocuklarda boy uzamasını büyük ölçüde artırır, kemik gelişimine yardımcı olur. Kadınlarda ise kemik yapısının güçlü kalabilmesini sağlar.
10. Peynir diş sağlığı için vazgeçilmez son derece faydalı bir besindir.
Peynirin besin özellikleri ve beslenmedeki yeri;
İnsanlar tarafından beğenilerek tüketilen ve onlarca farklı çeşidi bulanan peynir, Dengeli ve yeterli beslenme düşünüldüğünde, önemi gözardı edilemeyecek temel bir süt ürünüdür. Peynirin beslenmedeki yerini, içerisindeki besin ögelerini ele alarak şöyle açıklayabiliriz:
Süt yağı bakımından peynir
İnsanlar süt yağının, peynirin duyusal kalitesine olumlu etkisinden dolayı, özellikle tam yağlı peynirleri tüketiyorlar. Peynir olgunlaşırken süt yağı enzim yardımıyla serbest yağ asitlerine ayrışır. Bu işlemi yapan enzimin adı Lipaz enzimidir. Bu ayrışmanın faydaları şöyledir peynirin aroması zenginleşir ve süt yağı daha hızlı hazmedilir bir forma dönüşür. Vücudumuz yağa çeşitli görevlerinden dolayı çok fazla ihtiyacı vardır. Yağlar enerji kaynağı olarak kullanıldığı gibi yağda çözünen vitaminlerin vücuda geri kazandırılmasında yani emilimin de ve kış aylarında havaların çok soğuk olduğu zamanlarda vücut sıcaklığının korunması için ihtiyaç duyar. Tam yağlı beyaz peynir ve kaşar peyniri % 20-30 oranında süt yağı içerebilir; Kalp-damar problemi olmayan ve özellikle büyüme çağındaki , ergenlik döneminde bireylerin günlük beslenmesinde yer alması gereklidir.
Protein bakımından peynir
Peyniri tüketilen gıda olarak önemli yapan, içeriğindeki canlılık değeri fazla vücudumuzda yapıcı ve onarıcı rol alan proteinlerdir. Yapımında kullanılan sütteki protein oranı şunlara göre değişebilir, peynirin cinsi ve yapım metoduna bağımlı olarak farklılık gösterir. Peynirler yüzde 10 ile yüzde 30 oranında peynirin cinsine göre protein değeri içerebilirler. Bu protein değiştirilmiş protein olan kazeinden gelmektedir. Proteinin ayrışması kötü bir olay değildir aksine parçalanmak peynire yapısını ve lezzetini kazandırır. Proteinlerin ayrıştırılması işlemine ise proteoliz adı verilir. Proteoliz sebebiyle peynirin sahip olduğu proteinler basit olarak vücudumuzda sindirilebilir hale dönüşür. Yüksek protein oranınına ek olarak besinsel yönden değerli yapan içerisindeki proteinin yapı taşı olan aminoasit kompozisyonudur.
Peynirin yapısında vücudumuz yardımıyla ayrıştırılamayan ve dışarıdan vücudumuza girmesi gereken amino asitler bulunmaktadır. İnsan vücudu, hücre yapımı, onarımı ve hastalıklarla mücadele için yapım ve onarımdan sorumlu proteine ihtiyaç duyar.
Protein ihtiyacı kimlerde daha fazladır ?
Vücudun protein ihtiyacı çocuklarda, emziren ve hamile kadınlarda, fiziksel gelişim eğitim alanlarda veya body building sporu yapanlarda daha yüksektir. Yapılan araştırmalarla birlikte insan vücudunun günlük 45 ila 50 gram arasında proteine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç duyulan protein miktarın yaklaşık yarısının hayvansal protein kaynaklarından giderilmesi gereklidir. Bunun sebebi bitkisel protein kaynakları bütün esansiyelamino asit çeşitlerin içermemektedir. Protein aynı zamanda, vücutta enerji kaynağı olarak da kullanılabilir ve vücut yağı formuna dönüşebilir.
Karbonhidrat bakımından peynir
Sütün bileşiminde bulunan süt şekeri olarak bilinen Laktoz, yalnızca sütte bulunur. İnek sütü yaklaşık yüzde 4.5 oranında süt şekeri içerir. Peynir üretimi sırasında süt şekeri olan laktoz tamamına yakını laktik aside dönüşür, birazı peynir altı suyunun içerisine geçer, geri kalan da olgunlaşma sırasında laktik aside dönüşür. Peynir aslında bir Karbonhidrat içeren kaynak değildir. Karbonhidrattan kaçınmak isteyenlerin belirli bir sebebi varsa tedarik etmesi gereken süt ürünü peynirdir. Dahası da bitmedi peynir esir miktarda laktoz yani süt şekeri içerdiğinden, rahatsızlık yaratmayacak bir süt ürünüdür. Peynirin 100 gramın da hemen hemen 1 gram ile 3 gram arasında laktoz bulunur. Kısaca toparlayacak olursa diyet yapan kişiler karbonhidrat alımını azaltmak istiyorsalar 100 gramın da çok az miktarda karbonhidrat bulunduran peyniri gönül rahatlığı ile tercih edebilirler. Her şeyin fazlası zararlı olduğunu da unutmayalım. Çünkü peynir yüksek oranda da yağ içerebilir.
Mineral ve Vitamin bakımından peynir
Peynir içerdiği Ca ve P (Kalsiyum ve Fosfor ) yönünden son derece değerli bir gıdadır. 50 g yumuşak beyaz peynir, insanların günlük kalsiyum ihtiyacının % 15-20’ını karşılar, Fosfor ihtiyacının ise % 6-10’unu gidermektedir. Sert beyaz peynir ise bir günde tüketilmesi gereken kalsiyum ihtiyacının nerdeyse tamamına yakınını karşılar, fosfor ihtiyacının da % 20-25’ ini karşılamaktadır.
Beyaz peynirin içerisinde çok fazla bulunan Kalsiyumunun Faydaları Nelerdir ?
Kalsiyum diş ve kemik gelişimi için son derece önemli mineraldir. Peynirin içerisinde bulunan kalsiyumun biyolojik değeri fazla olan, kısacası insan organları tarafından kolayca vücut reaksiyonlarından kulllanılabilen formdadır. Kalsiyumun faydaları bitmedi , kasların kasılması ve sinirsel iletim içinde vücudun ihtiyacı vardır.
Çocukların, hamile ve anne sütü ihtiyacı olan kadınların kalsiyum gereksinimleri artar. Günlük yemesi gereken öğününde yeterli kalsiyum içermeyen besin ögeleri var ise bu kadınlar menopoz döneminde kemik erimesi rahatsızlığına yakalanabilmektedir. Bu sebeple yukarıda yazılan risk grubundaki kişilerin süt ürünleriyle birlikte özellikle peynir tüketmesi ve sabah kahvaltısından eksik etmemesi son derece önemlidir.
Fosfor diş ve kemik yapısı, kas spazmı, böbrek işlevi ile kas ve sinir aktivitesi için vücudun ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Fosfor elementi vücutta kalsiyum ile beraber çalışarak işlevini açığa çıkartmaktadır. Bu sebeple peynir gibi fosfor ve kalsiyumu yüksek oranda ve beraber içeren bir gıda son derece değerlidir. Vücut için olmazsa olmaz mineralleri tek bir besinde bulabiliyoruz. Peynir sevmeyenleri bir an önce peynir sevmeye davet ediyoruz.
Peynirde, yağda çözünen vitaminler olan ve değişik oranlarda bulunan (A,D,E,K) vitaminleri bulunur. Peyniri vitamin yönünden ayıran ve değerli kılan , içeriğindeki B grubu vitaminlerdir; B grubu vitaminleri suda çözünen vitaminlerdir. Beyaz peynir B2, B6 ve B12 vitaminleri için kaynak sayılabilecek nitelikte bir süt ürünüdür.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli