Uçurtma nasıl uçar ?

 Uçurtma nasıl uçar ?
Okunuyor Uçurtma nasıl uçar ?

İçindekiler tablosu

Çocukların oyun oynarken sıkılmadıkları en eğlenceli aktivitelerden biri de uçurtma yapmaktır. 1990’larda uçurtma uçurmak modaydı. Bugün eski popülaritesini kaybetti. Eskiden çocuklar kendi uçurtmalarını yaparlardı, üzerleri renkliydi. Uçurtmanın kuyrukları şekillenmiştir. Sonra uçurtmasıyla koşar, sonra onu gökyüzüne çıkarırdı. Uçurtmanın gökyüzüne fırlamasının verdiği mutluluk o an çocuklara hiçbir şey veremezdi. O zamanlar her çocuk mühendisti, çünkü kendi aralarında yarışacaklardı ve uçurtmada ne değişiklik yapılırsa yapılsın, havanın daha hızlı çıkacağını ve havanın daha uzun süre kalacağını biliyorlardı. Bugünlerde biraz unutuldu, bu yüzden bu yazıda size biraz uçurtmadan bahsedeyim. Evimiz hızla uçurtma yapabilir. Uçurtma yapmak için belirli malzemeler gerekir.

Malzemeler

3 adet aynı boyda çıta
200 metre ip
Uçurtmayı kaplamak için Kağıt ve Şeffaf Naylon
Bant ve Makas

Öncelikli olarak Uçurtmamızın iskeletini hazırlamamız gerekmektedir. 3 adet çitayı altı gen olacak şekilde üst üste koyup daha sonra ortasından ip ile bağlıyoruz.

Öncelikli olarak Uçurtmamızın iskeletini hazırlamamız gerekmektedir. 3 adet çitayı 6 gen olacak şekilde üst üste koyup daha sonra ortasından ip ile bağlıyoruz.
Uçurtma iskeleti yapımı

Daha sonra altıgenin köşelerinde iple her bir köşeyi birleştiriyoruz. Yukarıdaki şekil gibi bir iskelet çıktıktan sonra bir sonraki aşama kaplama uçurtmamızı kapladıktan sonra ip ile dengesini ayarlamamız gerekecektir.

Daha sonra altıgenin köşelerinde iple her bir köşeyi birleştiriyoruz. Yukarıdaki şekil gibi bir iskelet çıktıktan sonra bir sonraki aşama kaplama uçurtmamızı kapladıktan sonra ip ile dengesini ayarlamamız gerekecektir.
Uçurtma iskeletinin kaplanması

Uçurtmanın üstü olan ucuna iği bağlayıp merkezden ölçü alarak yanındaki ucuna bağlayın. Sonra kabın ön yüzünü çevirin ve ortasında delik açarak ipi geçirin ve daha sonra tersini çevirip geçirdiğiniz ipi çıtalara bağlayın. Ortadan çıkan ipi bir kenara kadar ölçüp üst kenara bağladığımız ipin tam ortasına bağlayın. Denge sabitlenene kadar sağdan ve soldan bağlayabilirsiniz.

Uçurtmanın üstü olan ucuna iği bağlayıp merkezden ölçü alarak yanındaki ucuna bağlayın. Sonra kabın ön yüzünü çevirin ve ortasında delik açarak ipi geçirin ve daha sonra tarsini çevirip geçirdiğiniz ipi çıtalara bağlayın. Ortadan çıkan ipi bir kenara kadar ölçüp üst kenara bağladığımız ipin tam ortasına bağlayın. Denge sabitlenene kadar sağdan ve soldan bağlayabilirsiniz.
Uçurtma dengesinin ayarlanması

Altta ağırlık yaparak uçurtmanın yukarı doğru yüzmesini sağlayan, aynı zamanda uçurtmaya estetik katmak için rengarenk yapılan vazgeçilmez bir unsurdur. Uçurtma gövdesi yapımında kullanılan kağıt veya naylonun kalan kısımları 50-60 cm’dir. Kuyruk için uçurtmaya takılan ipe 2-3 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesin. Ortadan tek tek bağlanırlar. Çıta uzunluğunun 4-5 katı olması tavsiye edilir.

Uçurtmanın alt kısmında ağırlık yaparak yukarı doğru süzülmesini sağlayan ayrıca uçurtmaya estetik katmak için rengarenk yapılan vazgeçilmez bir unsurdur. uçurtma gövdesi yapılırken kullanılan kağıt ya da naylondan artan kısımlar arzuya göre 50-60 cm. boyunda ince şeritler hâlinde kesilir ve kuyruk için uçurtmaya bağlanan ipe 2-3 cm. arayla ortalarından birer birer bağlanır. uzunluğunun çıta boyunun 4-5 katı olması tavsiye edilir.
Uçurtmanın kuyruğu da uçurtmanın dengede kalması açısından önemlidir.

Öncelikle uçurtma uçurmak için doğru bir yer ve yardımcı olması gerektiği bilinmelidir. Uçurtmayı yardımcı çıtalardan tutmalı ve kaldırmalıdır. Uçurtmayı tutarken, uçurtma rüzgara karşı yukarıda olmalıdır. Uçurtmayı uçuran kişi ile uçurtmayı tutan yardımcı arasındaki mesafe en az 30 metre olmalıdır. Mesafe ne kadar uzunsa uçurtmayı uçurmak o kadar kolay olacaktır. Uçurtmayı 1-2 metreden kaldırmaya çalışırsanız uçurtma yere düşecektir.

Popüler inanışın aksine uçurtma uçurmak için koşmanıza gerek yok. İplik topunu yere atın ve ipi elinizde tutun. Asistanınıza uçurtmayı diğer tarafta tuttuğunu söylediğinizde serbest bırakacak ve ipi hızlıca çekmeye başlayacaksınız. Halatı çekerken el değiştirerek çekin. Rüzgar düşükse, hızlı çekmelisiniz.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle