Uçakların havada kalma prensipleri nelerdir ?

 Uçakların havada kalma prensipleri nelerdir ?
Okunuyor Uçakların havada kalma prensipleri nelerdir ?

İçindekiler tablosu

Gökyüzünde kuşlar gibi süzülen insan yapımı uçaklar hayranlıkla izlenebilir. Devasa ve ağır demir yığını, hedefine ulaşmak için yerden onlarca metre yüksekte nasıl yükseliyor? Bu yazımızda çok fazla detaya girmeden uçaklardan bahsedeceğiz. Uçağın kısa geçmişine bakarsak,

Orville ve Wilbur Wright adlı iki kardeş uzun denemelerden sonra uçmayı başardı. Deneyler 1903’te başarılı oldu. Orville Wright, 1903’te 120 metreyi 12 saniyede uçtu ve hasar görmeden indi. Bu denemeler motorlu uçaklarla yapılmış ve daha önce birçok motorsuz deneme yapılmıştır. Bu tarihten önce de sıcak hava balonlarıyla denemeler yapılmış ve bir kısmı uçabilmiştir. Hidrojen balonlarıyla yapılan denemeler 1783’te başarılı oldu. Bunun dışında insanoğlu gökyüzünde ilk kez uçurtma uçurmayı başardı. Bunun tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, milattan önce Çin’de yapıldığı tahmin edilmektedir.

Orville ve Wilbur Wright ismindeki iki kardeş uzun denemeler sonucunda uçmayı başarmışlardır. Yapılan deneyler 1903 yılında başarıya ulaşmıştır. Orville Wright 1903 yılında 120 metreyi 12 saniyede uçarak geçmiş ve hasar almadan iniş yapmayı başarmıştır. Bu denemeler motorlu uçaklarla yapılan denemeler olup bundan önce motorsuz çok sayıda deneme yapılmıştır.
Uçaklar kanat üzerindeki basınç farkından dolayı havada kalabilirler.

Öncelikli olarak uçağın havada uçabilmesi için 4 temel etken vardır. Bunlar ;

1- Kaldırma Kuvveti: Uçağın havalanmasını ve havada kalmasını sağlayan faktördür. Buradaki kuvvet kanatlardan gelmektedir.

2- Motor Gücü: Kanatların kaldırma gücünü sağlaması için hava akımının kanat çevresinden belirli bir hızda geçmesi gerekir ve bu hava akışı motorlardan sağlanır.

3- Hava Direnci (Geri Çekme): Uçağın itme kuvvetine karşı geliştirilen bu kuvvet, uçağın hava akımına karşı gösterdiği dirençtir.

4- Ağırlık: Uçağın toplam kütlesinin ağırlığıdır. Uçak ne kadar hafifse yer çekimi kuvvetini o kadar kolay yener.

Uçaklar bilinen fizik kurallarıyla uçarlar. peki bu kurallar nelerdir? uçakta kaldırma kuvveti şu şekilde elde edilir. kanadın altıdüz bir yapıdadır, üstü ise kavisli bir yapıdadır. bunun sağladığı avantaj şu olacaktır. bir hava filesi buraya çarptığında ikiye ayrılacak resimde de anlatıldığı gibi. üste giden hava filesi daha uzun bir yol kat edecek, altaki hava fileside düz bir yol takip edevek. bunun dolayısıylada üsteki hava filesi daha hızlı olmak zorundadır. altaki hava filesi ile aynı noktada buluşabilmesi için. bu bize şunu kazandırır. bernoulli prensibine göre; akışkanların hızı arttığında basınçları düşer. uçakların uçabilmesi için kanatın alt yüzeyindeki basınç, üst yüzeyindeki basınçtan daha fazla olmalıdır. bunun için kanadın üst veya alt yüzeyindeki hava akımını durumlara göre hızlandırılıp yavaşlatılması gerekmektedir. uçağın öne doğru hareketi yeterli olup, kanatlarında doğru bir açı yakalamasıyla uçaklar havalanabilir.
 
modern uçak sistemlerinde, kanat teknolojisi gelişmişlik bakımından üst seviyededir. örneklendirmek gerekirse; uçak kanadının kesiti, kanatlarının altı düz olması, üst kısmı ön tarafta kalın, arka kısımı ince olacak şekilde kambur bir biçimde tasarlanması. bu gibi modern kanat sistemleri kaldırma kuvvetine destek vermektedir. bernoulli prensibine göre, kanada etki eden üst yüzeydeki hava, kanadın altından daha hızlı hareket ederse uçak havalanır.
 
kanadın üstü ile altındaki havanın basınç farkı arttıkça uçak yükselir, azaldıkça alçalır. uçağın pervanesi veya jet motoru uçağı itki hareketi öne doğrudur. uçak öne doğru hareket ederse, kanadın üstünden ve altından geçen hava hızla akar. bu durumda kanadın üstteki hava basıncı alt yüzeydeki hava basıncından düşük olur. uçağın hız değişimi yüksek seviyelere ulaşınca, hava basıncı farkıda artmaktadır. basınç farkı belirli bir seviyeye ulaşınca uçak havalanır. istenilen yüksekliğe ulaşınca havanın basınç farkı sabit tutulur ve uçak düz uçuşa devam eder.

Uçaklar bilinen fizik kurallarıyla uçarlar. Peki bu kurallar nelerdir?

Uçak üzerindeki kaldırma kuvveti aşağıdaki gibi elde edilir. Kanadın alt kısmı düz ve üst kısmı kavislidir. Bunun avantajı şu olacaktır. Bir hava ağı buraya çarptığında, resimde anlatıldığı gibi ikiye bölünecektir. Tepeye giden hava ağı daha uzun bir yol kat edecek ve alttaki hava ağı düz bir yol izleyecektir. Bu nedenle, tepedeki hava ağı daha hızlı olmalıdır. Bernoulli prensibine göre alt hava filesi ile aynı noktada buluşmak için; Sıvıların hızı arttıkça basınçları düşer. Uçağın uçabilmesi için kanadın alt yüzeyindeki basıncın üst yüzeydeki basınçtan büyük olması gerekir. Bunun için kanadın üst veya alt yüzeyindeki hava akışının şartlara göre hızlandırılması ve yavaşlatılması gerekir. Uçağın ileri doğru hareketi yeterli olup, uçak kanatlar üzerinde doğru bir açıyla kalkış yapabilmektedir.

modern uçak sistemlerinde, kanat teknolojisi gelişmişlik bakımından üst seviyededir. örneklendirmek gerekirse; uçak kanadının kesiti, kanatlarının altı düz olması, üst kısmı ön tarafta kalın, arka kısımı ince olacak şekilde kambur bir biçimde tasarlanması. bu gibi modern kanat sistemleri kaldırma kuvvetine destek vermektedir. bernoulli prensibine göre, kanada etki eden üst yüzeydeki hava, kanadın altından daha hızlı hareket ederse uçak havalanır.

Kanat teknolojisi, modern uçak sistemlerinde gelişme açısından üst düzeydedir. Örneğin; Uçak kanadının kesiti, kanatların alt kısmında tümsek, üst kısımda ön ve arka kısımda kalın olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tür modern kanat sistemleri yüzdürme için destek sağlar. Bernoulli prensibine göre üst yüzeydeki kanada etki eden hava, kanadın altından daha hızlı hareket ederse uçak kalkar.

Kanadın üstü ile altındaki havanın basınç farkı arttıkça uçak yükselir, azaldıkça alçalır. Uçağın pervanesi veya jet motoru uçağı itki hareketi öne doğrudur. Uçak öne doğru hareket ederse, kanadın üstünden ve altından geçen hava hızla akar. bu durumda kanadın üstteki hava basıncı alt yüzeydeki hava basıncından düşük olur. Uçağın hız değişimi yüksek seviyelere ulaşınca, hava basıncı farkı da artmaktadır. Basınç farkı belirli bir seviyeye ulaşınca uçak havalanır. İstenilen yüksekliğe ulaşınca havanın basınç farkı sabit tutulur ve uçak düz uçuşa devam eder.
Uçağın kanatları arasındaki basınç farkını gösteren görsel

Kanat üstündeki ve altındaki havanın basınç farkı arttıkça uçak azaldıkça yükselip alçalmaktadır. Uçağın pervane veya jet motoru itme gücü ileriye doğru. Uçak ileri doğru hareket ederse kanadın altından ve üstünden geçen hava hızla akacaktır. Bu durumda kanat üst kısmındaki hava basıncı, alt yüzeydeki hava basıncından daha düşüktür. Uçağın hız değişimi yüksek seviyelere ulaştıkça hava basıncı farkı da artar. Basınç farkı belli bir seviyeye ulaştığında uçak kalkar. İstenilen yüksekliğe ulaşıldığında havanın basınç farkı sabit tutulur ve uçak uçmaya devam eder.


Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle