İçindekiler tablosu
Liselere giriş sınavı olarak adlandırılan ve kısaltılmış ismi LGS olan sınava 8. Sınıf öğrencileri girmektedir. Bu sınava girmek zorunlu değildir. Öğrenciler sınava girmek istemezseler girmeyebilirler. Sınava girmedikleri zaman ise adrese dayalı yerleştirme sistemine göre bölgelere göre okul başarı puanına göre liselere yerleşmektedir.
Sınava girmek zorunlu değilse, peki sınav neden yapılıyor ?
Sınavlı öğrenci alan nitelikli okullar olarak adlandırılan sadece sınav sonuçlarına göre öğrenci alan kurumlar vardır. Bazı il ve ilçelerde birden fazla bazı ilçelerde 1 tane bazı ilçelerde ise hiç sınavla öğrenci alan okul yoktur. Sınavla öğrenci alan okullar, Fen Lisesi, Proje okulları, Proje İmam Hatip Lisesi, Proje Meslek Lisesi gibi kategorilere ayrılmıştır.
Fen Lisesine Yerleşmek İçin Kaç Puan Almalıyım 2021 ?
LGS sınavında 90 soru 155 dakika süre vardır. Sözel bölümde 50 soru 75 dakika, sayısal bölümde ise 40 soru 80 dakika süre vardır. 2 sınav arasında da ise 30 dakika ara vardır. LGS sınavı sıralama sınavı olduğu için aslında bir puan değeri söylemenin hiç bir anlamı yoktur. Sınavda yer alan soruların zorluğuna göre öğrenciler aldıkları puana göre sıralanacaktır. Öğrencilerin tercihine göre sıralama üstünlüğüne göre yapılan yerleştirme de öğrencilerin ilk amacı gitmek istediği lisesinin alacağı kontenjan sayısı ölçüsünde sıralamaya girmesi gerekmektedir. Örneğin sınavın çok zor olduğu bir senede ilk 100 de puanlar 400 ‘ e kadar düşebilme ihtimali var iken sınavın çok kolay olduğu bir sene de 495 puan olabilmektedir.
Sınav sonuçları açıklandığından en önemli olan ise yüzdelik dilimdir. Önceki sonuç açıklama sisteminde il ve türkiye geneli yüzdelik dilimler yayınlanırdı. Fakat son zamanlarda Türkiye geneli yüzdelik dilim sonuç olarak açıklanmaktadır.
Yüzdelik dilim Türkiye de sıralamanızı belirtir. Bundan dolayı aldığınız puandan ziyade sıralamanız sizi daha doğru tercih yaptıracaktır. Bu durumda geçmiş yıllarda gitmek istediğiniz Lisenin yüzde kaçlık dilimle öğrenci aldığına bakmanız sizin de hedefinizi belirlemede kılavuz olacaktır.
Yüzdelik Dilim Her Sene Aynı mı Kalır ?
Bu soruya net cevap verebilmek çok zordur. Bu durumu etkileyen durumlar vardır ?
1- Geçmiş yıllarda sınava giren öğrencilerin tercihi farklı olabilir.
Burada anlatılmak istenen o sene tercih yapan il veya ilçede derece yapmış öğrenciler başka ile gitmek isteyecek, tercihte bulunmuş olabilir. Sizin sınava girdiğiniz sene belki de hiç bir öğrenci il dışına tercih yapmayacak , veya başka illerden sizin olduğunuz yerdeki okula bir talep olacak. Bu sebeple belki de yüzdelik dilim artacak, belki de azalacaktır. Bunu kestirmek neredeyse imkansızdır. Fakat bu durum genelde % 1 lik bir sapma durumu yaratır. Genelde geçmiş geleceği ön görebilir. Fakat biraz sonra bahsedeceğim durum yüzdelik dilim sıralamalarını doğrudan etkileyen en önemli durumdur.
2- Sınavla öğrenci alan kurumun kontenjanının bir önceki seneye fazla veya az olması.
Bu durum o kuruma tercih yapacak öğrenci sayısını doğrudan olarak etkileyeceği için geçmiş yıllarda alınan öğrenci sayılarını dikkate almakta çok fayda vardır. Somut bir örnek vermek istersek.
X lisesi 2020 yılında 150 öğrenci almış, 2021 yılında ise 200 öğrenci alacağını belirtmiş. Bu durum öğrencilerin lehine olan bir durumdur. 50 öğrenci fazladan alacağı için yüzdelik dilim değerleri yükselebilir. %3 ile alan bir kurum % 4-5 lere kadar gerileyebilir. Tam tersi durumda ise 2020 de 150 öğrenci alan kurum, 2021 yılında 100 öğrenci alacağını açıklarsa bu durum öğrenciler için hiç istenmeyen bir durumdur. Bu durumda yüzdelik değerleri düşebilir. 2020′ de % 3 ile alan okul, 2021 yılında %2 ile alabilir.
Daha sonra geçen sene % 3 ile almıştı, bu sene neden ben yerleşemedim gibi serzenişler duyabilme ihtimalimiz yüksek olabilir. Tercih dönemlerinde bu tarz durumlar yaşamamak için bir bilenden kesinlikle görüş alınmalı. Yüzdelik dilim analizi yapılmalı, tercihler rastgele yapılmamalı.
Kısaca toparlayacak olursak, Merkezi sınavlarında puanların hiç bir önemi yoktur. Bu tip sınavlarda önemli olan sıralamadır. Sıralamalarda aslında puanlara göre olduğu için burada anlatılmak istenen her senenin puanı her zaman aynı sıraya karşılık gelmez. Sınav sonuçları açıklandığında odaklanmanız gereken kısım yüzdelik dilimdir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli