• Ana Sayfa
  • 5.Sınıf
  • Kaynama nasıl gerçekleşir ? Bir sıvıyı farklı sıcaklıklarda kaynatabilir miyiz ?

Kaynama nasıl gerçekleşir ? Bir sıvıyı farklı sıcaklıklarda kaynatabilir miyiz ?

 Kaynama nasıl gerçekleşir ? Bir sıvıyı farklı sıcaklıklarda kaynatabilir miyiz ?
Okunuyor Kaynama nasıl gerçekleşir ? Bir sıvıyı farklı sıcaklıklarda kaynatabilir miyiz ?

İçindekiler tablosu

Aldığı ısı nedeniyle, sıvı maddelerin yüzeyinde yavaş yavaş buharlaşma başlar. Isınmakta olan sıvının sıcaklığı yükselirken buharlaşma devam eder. Sıvı belirli bir sıcaklığa ulaşınca yüzeye doğru kabarcıklar oluşur. Sıvının her tarafından buharlaşma başlar. Sıcaklık sabit kalır. Sıvının sıcaklığının sabit kalarak buharlaşmanın hızlı bir şekilde devam etmesine kaynama denir.

Kaynama sıvının her tarafında gerçekleşir bu olaya hızlı buharlaşma diyoruz.
Kaynama sıvının her tarafında gerçekleşir bu olaya hızlı buharlaşma diyoruz.

Sıvı hâldeki saf maddeleri ısıttığımızda sıcaklık yükselir. Sıcaklık, belli bir noktaya geldiğinde ısı verilmesine rağmen değişmez. Isı almaya devam eder. Sıvı kaynamaya başlar ve sıcaklığı sabit kalır. Bu sıcaklığa kaynama noktası denir.Her saf maddenin kaynama sıcaklığı farklıdır.

Ortam ve koşullar değişmedikçe bir saf maddenin kaynama sıcaklığı her zaman aynıdır.Saf maddeler kaynama sıcaklığına göre ayırt edilebilir. Bilim adamları, kaynama sıcaklığını test ederek bir maddenin saf olup olmadığını ve türünü belirlerler.

Kaynamanın herkes tarafından bilinmesine rağmen, buhar kabarcıklarının oluşumu oldukça ilgi çekici ve karmaşık bir süreçtir. Yüzey geriliminden dolayı kabarcık içerisindeki buharın basıncı çevredeki sıvının basıncından daha yüksek olur. Buhar kabarcıklarının çapı küçüldüğü zaman basınç farkı artar ve kabarcık çok genişlediği zamanda basınç farkı önemsiz bir değer alır. Bununla birlikte, kabarcık küçük bir şekle geldiğinde fark edilebilir bir basınç farkı oluşur.

aynamanın herkes tarafından bilinmesine rağmen, buhar kabarcıklarının oluşumu oldukça ilgi çekici ve karmaşık bir süreçtir. Yüzey geriliminden dolayı kabarcık içerisindeki buharın basıncı çevredeki sıvının basıncından daha yüksek olur.
Kaynama noktası saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

Bu bilgilerden yola çıkarak kaynama için kısaca sıvı içerisindeki buhar basıncın dış basınca eşit olduğu anda kaynama başlamaktadır. Yukarıda ortam değişmekte saf maddenin kaynama noktası değişmez bilgisi verilmişti.

Peki aynı sıvılar farklı sıcaklıklar da kaynaya bilirler mi ?

Dış basınç ortama göre değişebilir. Yerden yükseklere gidildikçe açık hava basıncı azalacaktır. Açık hava basıncı azalırsa ne olur ? Sıvının içerisindeki buhar basıncı daha erken açık hava basıncına eşit olur. Bu şekilde maddelerin kaynama sıcaklığı düşürülebilir. Sudan örnek verirsek su deniz seviyesinde 1 atm basınç altında 100 derece de kaynamaktadır. Aynı suyu 2-3 bin rakımlı bir dağın başına çıkardığımızda. 90-100 derece arasında bir değerde kaynama işlemi gerçekleşecektir. Yazımızdan da anlaşılacağı gibi kaynama deniz seviyesinde saf sıvılar için sabittir. Basınç değeri değişirse sıvının kaynama noktası değeri de değişmektedir.

Resmimize baktığımızda basıncın artması ile birlikte kaynama sıcaklığının artığını görebiliyoruz.
Basıncın artmasıyla kaynama noktası da artar.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle