Gemiler neden batmaz ?

 Gemiler neden batmaz ?
Okunuyor Gemiler neden batmaz ?

İçindekiler tablosu

Arşimet’in suyun kaldırma kuvvetini keşfettikten sonra  teknolojinin gelişmesi ile birlikte tasarımlar gün geçtikçe değişmektedir. Gemiler metallerden yapılmış araçlardır ağır olmalarına rağmen sizce neden suyun içerisinde batmazlar ?

Tabi ki bu batmamanın bilimsel bir açıklaması var o bilimselliğe biraz daha yakından bakalım.

Gemilerin batmamalarının sebebi yoğunluk olabilir mi ?

Gemilerin  neden batmadığını açıklamadan önce yoğunluk kavramından bahsetmek istiyorum. Yoğunluk birim hacimdeki madde miktarıdır. Kısacası yoğunluk Kütle/Hacim dir.

Tonlarca ağırlığa sahip olan gemiler hacimleri büyütülerek yoğunlukları azaltılmaktadır. Yoğunluğu sudan küçük olan gemi suda batmaz.

Yoğunluğu farklı ve birbiri içerisine karışmayan maddeler yoğunluklarına göre altta veya üstte konumlanırlar. Yoğunluğu küçük olan madde her zaman yoğunluğu büyük olan maddenin üstünde yer alır. Bu bilimsel bilgiden yola çıkarak diyebiliriz ki. Gemilerin yüzebilmesi için geminin yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olması gerekmektedir. Geminin  yoğunluğu ne kadar küçük olursa  yüzebilmes o kadar iyi olur. Suyun yoğunluğunu 1 g/cm3 olduğunu biliyoruz fakat denizlerde su tuzlu olduğundan dolayı yoğunluğu 1 g/cm3 den daha büyüktür. Bu da gemilerin su yuzeyinde kalmasini kolaylaştırır.

Peki gemilerin yoğunlukları nasıl düşürülür ?

Mühendisler tarafından Kütle ve hacim oranları dikkate alınarak yapılan gemilerin yoğunluğu azaltılarak suyun üzerinde batmadan yüzebilmesi sağlanır . Bir cismin yoğunluğunu azaltmak için ise onun hacmini arttırmak gerekir. Bu yüzden gemilerde içi boş, hava ile dolu bölümler bulunur. Bu sayede geminin yoğunluğunun yüzdüğü sıvıdan daha küçük bir değere sahip olması sağlanır. Bu yapılan işlemler geminin suyun üzerinde kalmasını sağlar ancak sadece yoğunluk gemilerin düzgün bir şekilde yüzebilmesi için yeterli değildir.Gemilerin su üstünde durmalarını sağlayan bir önemli faktörlerde dengedir. Gemilerin alabora olmadan dengede kalabilmeleri için tabanlarına gemiyi dengede tutabilecek bir ağırlık konulur. Safra adı verilen bu denge unsuru genellikle ağırlığı çok fazla olan kurşunla dökülür. Ve bu sayede hem yoğunluğu hem dengesi sağlanmış gemiler su üzerinde rahatça yüzebilir.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
2
  • kader
    kader
    ziyaretci
    4 yıl önce

    dönem ödevimdi bilgi paylaştıgınız için size teşekür ederim

    Cevapla
    23
  • Rafet
    Rafet
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Ben bu sorunun cevabını küçükken kendi yaptığım kağıt gemilerden almıştım 🙂

    Cevapla
    21
Giriş Yap
Yazı Ekle