Fotokopi makinesi nasıl çalışır ? Elektriklenme nedir ?

 Fotokopi makinesi nasıl çalışır ?  Elektriklenme nedir ?
Okunuyor Fotokopi makinesi nasıl çalışır ? Elektriklenme nedir ?

İçindekiler tablosu

Kitaplar, gazeteler, dergiler vb baskı yoluyla üretilen ürünlerin basımında kullanılan fotokopi makinesi çok kısa süre içerisinde onlarca yazıyı dijital ortamdan kağıtlara aktarmaktadır. Fotokopi makinesinin çalışma mantığı size ilginç gelebilir. Fotokopi makinesi elektriklenme prensibine göre çalışmaktadır. Çalışma prensibinden bahsetmeden önce elektriklenmeden elektriksel yüklerin davranışından biraz bahsetmemiz gerekebilir

Elektriklenme Nedir ?

Elektrik yükleri “+” , “-“ ve “nötr” olmak üzere 3’e ayrılır bu elektriksel yüklerin birbirlerine karşı itme ve çekme kuvvetleri vardır. Basitçe söyleyecek olursak, zıt yükler birbirini çeker aynı yükler birbirini iter. Nötr olanlar ise tepkisiz kalır.

Aynı Yükler Birbirini İter, Zıt Yükler Birbirini Çeker. ELektriklenme çeşitleri
Aynı Yükler Birbirini İter, Zıt Yükler Birbirini Çeker.

Fotokopi makinesinin kağıt beslenen haznelerine kağıtlar konulur. Yazdırma işlemi başlatıldıktan sonra kağıt silindir yardımıyla makinenin drumuna gelir.

Fotokopi makinesi drum'u Fotokopi makinesinin kağıt beslenen haznelerine kağıtlar konulur. Yazdırma işlemi başlatıldıktan sonra kağıt silindir yardımıyla makinenin drumuna gelir.
Fotokopi makinesi drum’u

Kağıt burada pozitif “+”olarak yüklenir. Kağıt yazının altına geldiğinde ışık demeti yazı üzerinden kağıda gönderilir. Işık demeti yazıların olduğu yerden geçemez. Yazı olmayan yerden geçen ışık demetleri kağıdın “+” yüklü kısımlarını nötr hale getirir. Çünkü gelen ışık demetleri “-” yüklüdür.

Kağıdın yazı olan kısımları “+”yüklenmiş diğer kısımları ise nötrlenmiştir. Fotokopi içerisinde bulunan toner “-“ yüklüdür. 
Sonuç olarak kağıt üstündeki yazıyla zıt yüklüdür.
Fotokopi makinesi


Kağıdın yazı olan kısımları “+”yüklenmiş diğer kısımları ise nötrlenmiştir. Fotokopi içerisinde bulunan toner “-“ yüklüdür.
Sonuç olarak kağıt üstündeki yazıyla zıt yüklüdür.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi zıt yükler birbirlerini çekerler. Kağıt ve tonerin zıt yüklü olmasından kaynaklı “-“ yüklü toner “+” yüklü kısma ( yazı) yapışarak yazının oluşmasını sağlar.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle