İçindekiler tablosu
Elektrik bir enerji çeşidi olmakla birlikte insanlık için olmazsa olmazlar arasına girmiştir. Elektriksiz birkaç gün geçireceğimizi düşünmek bile istemeyiz. Peki bizim için bu kadar önemli olan elektrik depo edilebilir mi ? Tüm insanlığın kullanacağı elektriği depolamak mümkün mü bu sorulara yanıt arayalım.
Elektrik birden fazla yöntemle üretilmekte. Bunlar Hidroelektrik, Jeotermal, Termik Santral, Güneş,Rüzgar vb yöntemlerle elektrik elde etmek mümkün. Üretilen elektrik Akü adı verilen cihazlarda depo edilebilir.
Fakat bu depo işlemi maliyetlidir ve akülerde depolanan elektrik uzun süreli kullanımlar için uygun değildir.Elektrik akülerde depo edilse bile tüm insanlığın belirli bir süre kullanacak kadar elektriği depo etmek mümkün değildir. Elektrik üretilir iletken kablolar yardımıyla evlerimize saniyelere iş yerlerine kadar gelmektedir.
Elektrik depolamak mümkünse neden depolanmıyor ?
İspanya’da bir elektrik şirketi 1 megawatt (mw) elektrik depolayabilen lityum demir tabanlı depolama sistemi kurdu. Kurulan depolama sisteminin büyüklüğüne bakıp Türkiye’de günlük tüketilen elektrik miktarı kıyaslamasını yapacak olursak elektrik depolanmasının mümkün fakat çok maliyetli olabileceğini söyleyebiliriz.
Yukarıda görmüş olduğunuz resimdeki elektrik deposu 1 mw elektrik depolayabilirken Türkiye de günlük elektrik tüketimi miktarı ise 895 mw boyutlarında günlük tüketilen elektrik miktarının yaklaşık 1000 kat altında bir depo kapasitesine sahip. Fakat görselden de anlaşılacağı gibi çok maliyetli olduğundan dolayı elektrik üretilip anlık kullanılmaktadır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli