Düdüklü tencere nasıl çalışır ?

 Düdüklü  tencere nasıl çalışır ?
Okunuyor Düdüklü tencere nasıl çalışır ?

Düdüklü tencere mutfaklarda pişmesi uzun süre yiyecekleri pişirmek için annelerimizin çok sık kullandığı bir tencere çeşididir. Düdüklü tencerenin pişmesi uzun süren yiyeceklerde kullanılmasın veya pişme süresini kısaltmasının sebebine gelirsek. Biliyorsunuz su normal şartlar altında deniz seviyesinde 100 derece de kaynar. Su illa 100 derece de kaynar diye bir kural yok çünkü kaynamanın gerçekleşebilmesi için iç basıncın dış basınca eşit olması gerekir. Dış basınç azaldıkça kaynama noktası düşer daha erken kaynar. Dış basınç artıkça kaynama noktası yükselir daha yüksek derecelerde kaynamaya başlar. Suyun kaynama noktası 100 derecedir ifadesi deniz seviyesinde 1 atmosfer basınç altında değerini göstermektedir.

Düdüklü tencere içerisindeki sıvının kaynama noktasını yükselterek yemeğin daha yüksek sıcaklıklarda pişmesini sağlıyor.
Düdüklü tencere dış görünüm

Düdüklü tencere hava almayacak şekilde kapatıldığından dolayı ısı alan tencerenin içerisindeki sıvı tencere dışına çıkamaz zamanla tencere içerisindeki basınç artar basınç artığı için kaynama noktası da yükselir. Yemeğimizin içindeki su ortalama 100 derece de kaynar. Kaynama esnasında sıvının sıcaklığı değişmez sabit kalır. Kaynama esnasında aldığı ısıyı buharlaşmak için harcar bundan dolayı yemek pişerken devamlı 100 derece de kalacağı için yemeğimizi 100 derece de pişirmiş oluyor. Düdüklü tencerede ise kaynama noktası yükseldiği için ortalama suyun kaynama noktası 125 derecelere kadar çıkabiliyor. Buda yemeğimizin daha yüksek sıcaklıkta pişmesini dolayısıyla zamanı kısaltıyor.

düdüklü tencereyi oluşturan yapılar.
Düdüklü Tencere

Kısacası düdüklü tencerenin çalışma prensibi , düdüklü tencere içerisindeki basıncın artırılmasıyla düdüklü tencerenin içerisindeki sıvının kaynama noktasını yükselterek yemeğin yüksek sıcaklıklarda pişmesini sağlamak. Bu sayede yüksek sıcaklıkta yemekler daha hızlı pişmektedirler.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle