Çiçeğin Bölümleri Nelerdir?

 Çiçeğin Bölümleri Nelerdir?
Okunuyor Çiçeğin Bölümleri Nelerdir?

İçindekiler tablosu

Çiçeğin Kısımları Nelerdir ?

Bitkiler çiçekli ve çiçeksiz bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Çiçekli bitkiler, eşeyli üreme gerçekleştiren bitkilerdir. Üreme organları çiçek üzerinde bulunmaktadır. Çiçekli bitkiler birkaç ana kısımdan oluşur. Bu kısımların ayrı ayrı görevleri vardır.

1)      Çiçek sapı: Çiçeği dalına bağlayan yapıya verilen isimdir.

2)      Çanak yapraklar:  Çanak yapraklar yeşil renktedir. Çiçeği dıştan sararlar. Şekil olarak yaprağa benzerler. Görevleri, çiçeği dış etkenlerden korumaktır. Bazı bitkilerdeki yeşil renkte olan ve klorofil pigmenti barındıran çanak yapraklar fotosentez yapabilirler.

3)      Çiçek tablası: Çiçek tablasının içerisinde; çanak yaprak, taç yaprak, dişi ve erkek üreme organları bulunduran çiçeğin bir kısmıdır. Çiçek sapının ucundaki bölümün hacimce genişlemiş haline denir.

4)      Taç yaprak: Taç yapraklar çanak yapraklardan sonra gelir. Bitkinin renkli kısmıdır. Bu renkler çiçeğine göre değişir. Etrafımızda gördüğümüz çiçeklerin bir çoğu taç yaprakları sayesinde renklidir. Taç yapraklar, güzel koku salgılayan hücreler bulundurur.  Örneğin bir nergizin güzel kokmasının sebebi, hoş koku salgılayan hücrelerdir.

Dişi Organ ve Erkek Organın Görevleri Nelerdir ?

5)      Erkek organ: Taç yaprakların iç bölümünde, bir ya da birden fazla daire üzerinde sıralanmış organlardır. Erkek organın yapısı bir toplu iğne gibidir. 

Erkek organın iki kısmı vardır. Bunlar başçık ve sapçık isimlerini alırlar.  Başçıklar, sapçıkların uç kısımlarında yer alır başçıkların üzerinde erkek üreme hücreleri vardır. Erkek üreme hücrelerine polen denir. Halk arasında çiçek tozu olarak da bilinir. Polenler, başçık olgunlaşıp çatladığında kendini dışarı bırakır ve çevreye dağılır. İlkbahar geldiğinde etrafta gördüğümüz uçuşan şeylerin polen olduğunu tozlaşmak için dişicik tepesine doğru yol aldığını söyleyebiliriz.

5)      Dişi organ: Çiçeğin tam orta bölümünde yer alır. Minik bir sürahi şekli gibidir. Dişi organ 3 kısma ayrılır:

Yumurtalık: dişi organın en alt kısmında yer alan şişkin şekilde bulunan kısımdır. Dişi organın üreme hücresi yumurtadır ve yumurta yumurtalıkta yer alan tohum taslağı içinde bulunur. Döllenme işlemi bu bölümde gerçekleşir. 

Tepecik: Dişicik borusunun yassılaşmış üst kısmıdır. Tepecik, nemli ve yapışkan olması için salgı salgılar. Nemli ve yapışkan olmasının nedeni, üreme şanslarını artırmak için üzerine polen geldiğinde kolayca tutunması içindir. 

Dişicik borusu: Çiçekte bulunan yumurtalıktan üst kısımlara doğru uzanan boru şeklindeki kısımdır. Polenler dişicik borusu üzerinden yumurtalığa ulaşarak döllenme işlemini gerçekleştirebilir.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle