İçindekiler tablosu
Ağaçkakanlar yeni kask teknolojileri için neden ilham kaynağı oldu?
Hadi şimdi beraber düşünelim! Kasklar hakkında bir geliştirme yapıp kaskların yapılarını güçlendirmeyi hedefliyorsunuz. Kendinize bir model örnek almanız gerekiyor. Bu model içinde sürekli kafasına darbe alan bir canlı seçmelisiniz. Aklımıza ilk kim gelecek? Tabiki her gün ağaçları gagalayan Ağaç kakanlar! Bu çocuklar saniyede yaklaşık 17, günde ise 8000 – 12000 arasında gagalamayla tabiri caizse ağaçlara kafa atıyorlar.
Peki bu kadar gagalamayla ağaçlara sürekli vuran ağaçkakanlar nasıl sağlıklı kalıyor?
Ağaçkakanlar bu iş için yaratılmış bir sisteme sahip. Her canlıda olduğu gibi bir adaptasyon süreci geçiriyorlar. Altın alınlı ağaçkakanlar özelleşmiş gagaları, kusursuz oranda beyin sıvısı ve biri süngerimsi biri nal şeklinde olan bu iş için seçilmiş kemiklere sahiptir. Ağaçkakanların savunma duvarı olan gagaları Dışta sert, katı bir kabuk görevi gören, içte ise esnek, yumuşak darbe emici özelliğe sahip iki katmandan oluşuyor. Üst gaganın bir miktar uzun olması sayesinde, darbelerin oluşturduğu yükler gözlerin tam ortasına toplanmayıp kafa çeperine yayılımı sağlıyor.
Ağaçkakan darbelerini hangi kemikle karşılıyor ?
Darbelerden dolayı titreşimlerin bir kısmı gagadan ağaçkakanın gözlerinin tam ortasındaki süngerimsi kemikle karşılaşıyor. Bu kemikteki hava cepleri darbe etkisinin yayılıp dağılmasına destek sağlayarak darbe etkisini azaltıyorlar.
Süngerimsi dediğimiz kemikten geçen titreşimler ağaçkakanın kafatası ile beyin arasındaki sıvı dolu boşluğa geliyorlar. Bu sıvılar titreşimleri iyi iletmediklerinden darbe azalmış oluyor. Ağaçkakan beyinlerinde ki sıvı oranı diğer kuşlara nazaran nispeten daha az miktarda zaten sistemin çalışması bu fark sayesinde gerçekleşiyor.
Savunma hattının en karmaşık kısmı ise uzun, esnek ve nal şeklinde bir kemiktir. Etrafı kasla sarmalanan bu kemik yiyecek toplamada dile yardımcı oluyor. Dil kemiği, gagadaki titreşimler kafatasına geçtiğinde bu kuvvetleri toplayıp ve kafatası çeperini takip ederek kafanın arka kısmına getirilir ve dil ile birlikte dışarı atılmasını sağlar.
Kaynak : instagram @yagizderolur
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli