Ağaçlar kış aylarına doğru neden yapraklarını dökerler ?

 Ağaçlar kış aylarına doğru neden yapraklarını dökerler ?
Okunuyor Ağaçlar kış aylarına doğru neden yapraklarını dökerler ?

İçindekiler tablosu

Ağaçların Yapraklarını Dökmesi Bir Adaptasyon mudur ?

Sonbahar denildiğinde şüphesiz akla gelen ilk olay iri cüsseli çocukların minnak yaprakları ile vedalaşmasıdır. Peki, neden bu vedalar? Hiç düşündünüz mü ? Öğrendiğinizde hayran kalacağınıza eminim !

Öncelikle bu olaya doğanın kendisini koruma programının bir parçası diyebiliriz. Sonbahar ve kış mevsimlerinde bildiğiniz gibi günler daha kısa geçiyor. Fotosentezde önemli rol oynayan besin kaynakları olan yapraklar daha az ışık depolamaya başlıyor. Ayrıca Soğuk hava toprağın yapısında değişim yaşatıp ağaçların topraktan suyu çekmesini zor hale getiriyor.

E haliyle su tüketimi fazla olan yapraklar, ağaçlara yük olmak istemiyor. Zaten kalsalarda yoğun soğuklarla, yüklerle baş edemeyeceği için, Ağaç proaktif yaklaşıp yapraklarının bir kısmını döküp enerji ve besin tasarrufu sağlamış oluyor .

Ağaçlar yapraklarını nasıl döküyor ?

Basitçe ifade etmek gerekirse; Yapraklar hücrelerini değiştiriyor, kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar gerçekleşiyor. Bir noktadan sonra yaprak tutunma işlevini yitiriyor ve yeni görevine hazırlanıyor. Gölgesini kullandığımız İri cüsseli çocuklar çıplak kalıyor ama korkmayın , bir nevi kış uykusuna hazırlanıyor.

Toprak anayı kaplayan yapraklar toprak altı ve üstü canlılarını koruma görevini üstlenmeye başlıyor. Toprağın donmasını engelliyor, birçok canlıya yuva, gizlenme alanı ve besin kaynağı gibi kullanım alanları sunuyor. Hatta düştüğü ağacın köklerini korumaya alıyor. Tohumların güneşe ulaşma isteğini arttırıyor. Filizlenen çocuklar güneşi görebilmek için boy uzatmaya başlıyor. Bunu görebilen insanoğlu nasıl aşık olmasın şimdi?

Kaynak : instagram @yagizderolur

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle