Alerji Nedir? Nasıl Önlenir?

 Alerji Nedir? Nasıl Önlenir?
Okunuyor Alerji Nedir? Nasıl Önlenir?

İçindekiler tablosu

Alerji nedir? Nasıl önlenir? Alerji bireyin herhangi bir maddeyi tehlike olarak görüp farklı tepki vermesidir. Bunlar genellikle polen, arı zehirİ, veya evcil hayvan kepeği gibi maddelere veya herhangi bir yiyeceğe karşı vücudun gösterdiği tepkidir.

Normal şartlarda bağışıklık sistemi zararlı maddelere karşı antikor üretirken, vücut alerji olunan maddeye karşı antikor üreterek tepki verir. Herhangi bir alerjik maddenin vücutla temasında bağışıklık sistemi reaksiyon gösterir kişinin cildini, sinüslerini, hava yollarını veya sindirim sistemini kızartıp şişirebilir. Alerjinin şiddeti kişiden kişiye göre değişir.

Alerjinin sebepleri nelerdir?

Alerjiye sebep olan dış etkenler:

l Polenler, hayvan kepekleri, toz akarları, havadaki küf ve akarlardır ayrıca böcek ısırmaları ve arı ve eşek arısı sokması da sebep olabilir.

Alerjiye sebep olan yiyecekler:

l Yerfıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri.

Alerjide ortaya çıkabilecek olan sorunlar

Gıdalar, ilaçlar ve böcek sokmaları alerjiyi tetikleyen en çok nedenler arasında görülür. Alerji kişide solunum yolunu etkileyen ve nefes almayı zorlaştıran, bağışıklık sisteminde astım oluşmasını sağlayan etkiler yaratır.

Alerji nasıl önlenir?

Genelde alerjiye karşı alınacak yöntemler farklı olmakla birlikte ortak olarak alınabilecek birkaç yöntem vardır.

Bilinen tetikleyicilerden kaçınmak:

Bireyin alerjisi olduğunu bildiği, reaksiyon gösterdiği şeylerden uzak durması gerekmektedir. Örneğin polene alerjisi varsa polenin çok olduğu dönemlerde dışarı çıkmaması gerekmektedir.

Günlük tutmak:

Kişinin alerjik semptomlarına neyin neden olduğunu belirleyebilmek için ne yediğini ne gibi aktivitelerde bulunduğunu, hangi zamanda ortaya çıktığını yazıp doktoru bilgilendirmelidir.

Tıbbi uyarı cihazı takmak:

Ciddi alerji problemi olan kişilerin üzerinde neye alerjisi olduğunun ve bununla ilgili bilgilerin yer aldığı bir bilezik veya kolye takması gerekmektedir.

Alerji belirtileri ve tipleri

Maddelere bağlı alerji belirtileri kişinin solunum yollarını, sinüs ve burun açıklıklarını, cildi, sindirim sistemini etkiler. Alerji hafif veya şiddetli olabilir hatta hayatı tehtit bile edebilir. Alerji çeşitleri şunlardır:

l Alerjik rinit (saman nezlesi):

l Hapşırma

l Burun, göz ve damakta akıntı

l Tıkalı burun veya sulu, kırmızı veya şişmiş göz

Gıda alerjisi:

l Karıncalanma

l Boğaz, dil ve dudakların yüzün şişmesi

l Kurdeşen veya anafilaksi belirtileri

İlaç alerjisi:

l Kurdeşene

l Ciltte döküntüye

l Yüzün şişmesine

l Nefes darlığına veya anafilaksiye neden olabilir.

Böcek sokmasında:

l Böceğin soktuğu bölgede geniş şişlik ödem

l Vücudun er yerinde kasıntı

l Kurdeşen

l Öksürük

l Göğüste sıkışma

l Hırıltılı solunum

l Nefes darlığı veya anafilaksi

Anafilaksi nedir?

Kişinin herhangi bir maddeye veya böcek sokmasına karşı vücudun verdiği aşırı tepkı veya acil tıbbi müdahale gerektiren bireyin şoka girmesine neden olabilecek durumdur

 Anafilaksi belirtileri:

l Bilinç kaybı tansiyonda düşüş, şiddetli nefes darlığı, deri döküntüsü, hızlı ve zayıf nabız bulantı kusma şeklinde görülür bu durumda hemen başvurulmalıdır. Çünkü müdahale edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabilir.,

Alerjinin tanı ve tedavisi: öncelikle doktorun hastayla iletişimi sonucunda bilgi edinir .daha sonra fiziki muayene geçekleştirerek olası tetikleyicileri belirleyebilmek için günlük tutması istenir

Cilt testi

Sağlık uzmanı bireyin cildinde küçük delikler açar ardından bu deliklerin üzerine alerjen içeren küçük miktarda protein sıvılar damlatır alerji olan kısım bölgesel olarak yumru şeklinde şişmeye neden olur.

Kan testi:

Kan testi istenilerek alerjiye neden olan maddeler belirlenir.

Alerji tedavisi nasıl olur?

En önemli tedavi alerjiğe neden olan maddelerden kaçınmaktır. Kişinin alerjiye verdiği tepkileri azaltabilmek için ilaç verilir. Bunlarla da geçmezse doktor tarafından verilen alerjen immünoterapisi yani alerjen özütü tedavisi uygulanır. Bu yöntem dil altı ilaçlarıyla sağlanır.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle