Işığın yayılması ve yansıması konu anlatımı

 Işığın yayılması ve yansıması  konu anlatımı
Okunuyor Işığın yayılması ve yansıması konu anlatımı

İçindekiler tablosu

Işık nasıl yayılır ?

Cisimleri görebilmemiz için görme organımız olan gözümüze cisimlerden ışığın yansıması gerekmektedir. Doğada var olan ışık kaynakları ise doğal ve yapay ışık kaynağı olarak ikiye ayrılır. Bu ışık kaynaklarından yayılan ışıklar doğrusal olarak her yönde yayılırlar. 

Bir kaynaktan çıkan ışık doğrusal bir yol izler. Örneğin dünyamızın enerji kaynağı olan güneşten yansıyan ışıklar doğrusal olarak yayılır. Evlerimizde bulunan aydınlatma sistemlerinde yayılan ışıklarda doğrusal olarak yayılır. Geceleri gökyüzünde gördüğümüz Güneşten gelen ışınlar yansıtarak geceleri dünyamızı aydınlatan Ay’dan yansıyan ışınlar da doğrusal olarak yayılır. Işığın izlediği yol ışınlar çizilerek gösterilebilir. Düzgün çizgiden oluşan ışığın gittiği yolu tarif etmek için o yönde ok işareti konulur ve buna Işın denir. 

Işık doğrusal olarak yayılır.

Örneğin bir karton kutunun üzerine farklı noktalarda karşılıklı delikler açarsak karton kutunun bir noktasından Işık kaynağını tuttuğumuzda, Işık doğrusal olarak yayılacağı için karton kutudaki delikler ile tutulan ışık kaynağı aynı hizada değilse ışık yayılmaz. Bu deneyde kullanılan ışık kaynağının cinsi de önemlidir. Örneğin küresel bir ışık kaynağı ile yapılsa deney daha farklı bir şekilde sonuçlanabilirdi. Küresel ışık kaynağı ışığı her yönde yansıtacağından dolayı diğer deliklerden de ışık gözümüze gelebilirdi.

Işık her yönde yayılıyorsa sokak lambaları gökyüzünü aydınlatıyor mudur ?

Işık normalde doğrusal olarak her yönde yayılır. Fakat biz bazı durumlarda ışığın bazı bölgeleri aydınlatması istemeyiz. Bu durumda ışığın diğer yayılacak yönlerini ışığı geçirmeyen engelle kaplarız. Örneğin bir el fenerinde el feneri içerisinde bulunan ampulün, el fenerinin arkasına Işık vermesini engellemek için ışığı geçirmeyen opak bir madde ile kaplarız. Bu durum araba farlarında da gözlemlenebilir. Sokak aydınlatma lambalarında da gözlemlenebilir. Bu durumun sokak lambalarında kullanılmış olması aynı zaman da ışık kirliliğinin oluşmasını da engeller.

Işığın yansıması ne demektedir ?

Bir ışık kaynağından çıkan Işık ışınları bir madde ile etkileşime girdiğind, yüzeye çarpıp tekrardan geldiği ortama geri dönmesine ışığın yansıması denir. Işık her yüzeyden yansımaz. Bazı yüzeyler ışığı soğururken, bazı yüzeyler ışığı geçirirler ve bazı yüzeyler ışığı yansıtırlar. Yansıtıcı yüzeyi parlak renkli olan maddeler ışığı yansıtan maddelerdir.

Işığın yansıması gelme ve yansıma açısı gösterimi

Cisimleri nasıl görürüz ?

Cisimleri görebilmemiz için cisimlerden ışığın yansıması gereklidir. Işık gözümüze yansıdığında görme olayı gerçekleşir. Tüm yüzeyler üzerine düşen ışığı eşit miktarda yansıtmazlar. Yüzeylerin ışığı yansıtma oranları birbirinden farklıdır. Burada yüzeyinin düzgün olması, pürüzsüz olması ve parlak olması gibi faktörler etkilidir.

Düzgün yansıma nedir ? Hangi yüzeyler düzgün yansıtır ?

Kaynaktan çıkan ışık bir yüzeye çarptıktan sonra birbirlerine paralel olarak yansımasına düzgün yansıma denir. Işık ışınlarının düzgün yansıdığı ortamlara örnek verecek olursak durgun su yüzeyi, buruşturulmamış alüminyum folyo, ayna, tencere kapakları, düz metal levhalar üzerine gelen ışık ışınlarını birbirine paralel olacak şekilde düzgün olarak yansıtırlar. Düzgün yansıyan ışınlardan oluşan görüntü nettir.

Düzgün yansıma görseli

Dağınık yansıma nedir ? Hangi yüzeyler dağınık yansıtır ?

Kaynaktan çıkan Işık ışınları pürüzlü bir yüzey sahipse Işıklar dağınık olarak yansır. Işığın dağınık olarak yansıdığı pürüzlü yüzeylere örnek verecek olursak; Dalgalı su yüzeyi, buruşturulmuş alüminyum folyo, kırılmış ayna, pürüzsüzlüğü bozulmuş metal levhalar ışığın dağınık yansımasına sebep olurlar. Dağınık Yansıyan ışınlar da görüntü bulanıktır

Dağınık yansıma görseli

Işığın yansımasının kuralları nelerdir ?

Işık ışınları yansıtıcı yüzeyden yansımaları belirli bir kurala göre gerçekleşir ışık kaynağından çıkan Işık ışınları bir yüzeye ulaştığında ulaşan bu ışık ışınına gelen ışın denir. Gelen ışığın geldiği ortama tekrardan geri dönüyorsa yansıyan ışın denir. Gelen ışının düştüğü yüzeye dik olarak çizilen hayali çizgiye ise yüzey normali olarak adlandırılır. Gelen ışının yüzeyin normali ile yaptığı açıya Gelme açısı, yansıyan ışığın yüzeyin normali ile yaptığı açıya yansıma açısı. Aşağıdaki görselde Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali, gelme açısı ve yansıma açısının gösterimine ulaşabilirsiniz.

Gelme açısı yansıma açısına eşittir.

Yansıma kanunları nelerdir ?

Işığın yansıtıcı yüzey ile karşılaştığında belirli bir kurala göre yansıdığını söyleyebiliriz. Işığın yansıdığı bu kurallara yansıma kanunları denir 

1-Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzey normali aynı düzlemdedir.

2-Gelme açısı her zaman yansıma açısına eşittir. 

3-Yüzeyin normali üzerinden gelen ışık ışınları geldiği gibi kendi üzerinden geri yansırlar.

Yansıtıcı yüzey ister düzgün olsun isterse pürüzlü olsun bir başka değişle. Işık düzgün de yansırsa, dağınık  da yansırsa yansıma kanunları tüm yüzeyler için geçerlidir.

Işığın gelme ve yansıma açısı problemleri nasıl çözülür ?

Işığın yansıması soru çözümü

Yukarı da ışığın yansıması ile ilgili bir kaç tane örnek sorular vardır. Burada dikkat etmemiz gereken gelen ışın ile yansıyan ışının açılarının birbirine eşit olmasıdır. Gelen ışığın düzlem ile yaptığı açı 90 derece olacak şekilde tamamlama işlemi yaparak sonuca ulaşabiliriz.

Soru

Yukarı şekilde gelme açısı ile yansıma açısının toplamı 120 derecedir. Gelen ışığın düzlem ile yaptığı açı kaç derecedir ?

Soru Çözümü

Ünite konu Anlatımlarına Ulaşmak İçin Lütfen Aşağıdaki Linke Tıklayınız.


Işığın Madde ile Karşılaşması Konu Anlatımı için TIKLAYINIZ.
Tam Gölgenin Oluşumu Konu Anlatımı İçin TIKLAYINIZ.
5.Sınıf Fen Bilimleri Işığın Yayılması ve Yansıması hap bilgiler TIKLAYINIZ.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
2
  • ismim gizli
    ismim gizli
    ziyaretci
    3 yıl önce

    çok güzel olmuş ödevimde yardımcı oldu elinize sağlık

    Cevapla
    4
  • ismim gizli
    ismim gizli
    ziyaretci
    3 yıl önce

    güzel olmuş ödevimde yardımcı oldu teşekkürler

    Cevapla
    4
Giriş Yap
Yazı Ekle