Erime sıcaklığındaki 50 gram buzun 100 derecede 50 gram gaz olması için sıcaklık zaman grafiği

 Erime sıcaklığındaki 50 gram buzun 100 derecede 50 gram gaz olması için sıcaklık zaman grafiği
Okunuyor Erime sıcaklığındaki 50 gram buzun 100 derecede 50 gram gaz olması için sıcaklık zaman grafiği

İçindekiler tablosu

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi. Erime sıcaklığında bulunan buzun erime sıcaklığı 0 °C olduğundan dolayı, buz 0 °C de olacaktır. Sıcaklık zaman grafiği incelendiğinde bir süre sıcaklığın zamana bağlı olarak sabit kaldığını bu sürede buzun hal değiştirdiğini erimeye başladığını söyleyebiliriz. Belirli bir süre geçtikten sonra 15.dakikadan itibaren buz artık tamamen sıvı hale su haline geçmiştir. Isı almaya devam su sıcaklığını kaynama  noktasına kadar artıracaktır. Isı almaya devam ederse kaynama noktasında sıcaklığı tekrardan bir süre sabit kalacaktır. Sıcaklık sabit kaldığı bu 100°C de madde kaynamaya başlayacaktır. Bu noktada hal değişimi hızlı buharlaşma meydana geleceğinden sıcaklığı değişmeden madde zamanla gaz hale geçecektir.
Erime Sıcaklığında bulunan 50 gram buzun 100 derece de 50 gram gaz olması için sıcaklık zaman grafiği.

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi. Erime sıcaklığında bulunan buzun erime sıcaklığı 0 °C olduğundan dolayı, buz erime sıcaklığı yani 0 °C de olacak şekilde grafik başlayacaktır. Sıcaklık zaman grafiği incelendiğinde bir süre sıcaklığın zamana bağlı olarak sabit kaldığını bu sürede buzun hal değiştirdiğini erimeye başladığını söyleyebiliriz. Belirli bir süre geçtikten sonra 15.dakikadan itibaren buz artık tamamen sıvı hale yani su haline geçmiştir. Isı almaya devam su sıcaklığını kaynama noktasına kadar artıracaktır. Isı almaya devam ederse kaynama noktasında sıcaklığı hal değiştirme işlemi bitene kadar sabit kalacaktır. Sıcaklık sabit kaldığı bu 100°C de madde kaynamaya başlayacaktır. Bu noktada hal değişimi hızlı buharlaşma meydana geleceğinden sıcaklığı değişmeden madde zamanla gaz hale geçecektir. Hal değiştirme işlemi bittiğinde ise madde tamamen gaz haline geçecektir.

0 °C‘taki 20 g buzun, 100 °C ‘ta 20 g gaz hale geçene kadar oluşan sıcaklık zaman grafiği çizimi

0°C 'taki 20 gram buzun 100 °C 'ta gaz haline gelene kadar oluşturduğu sıcaklık zaman grafiğine bakacak olursak. Yukarıdaki grafikte anlatılan gibi  bir grafikle karşılaşacağız. Aralarındaki tek fark yukarıdaki grafikte erime sıcaklığında demişti. Bu grafiğimizde ise 0 °C ' taki demiş. Saf maddemiz su olduğundan dolayı 0°C  de buzun erime noktası olduğu için erime sıcaklığında bir buz olarak düşünebiliriz. Madde ısı almaya devam ettikçe sıcaklığı sabit kaldığı bu noktalarda 15.dakikaya kadar madde zamana bağlı olarak erimeye devam etmiştir. 15.dakika da madde artık tamamen sıvı hale geçmiştir. Madde ısı almaya devam ederse sıvı haldeyken sıcaklığı 100 °C olana kadar artmaya devam edecektir. 100 °C olduğunda ise madde hal değiştirmeye başlayacağı için sıcaklığı bu noktada tekrardan hal değiştirme işlemi bitene kadar sabit kalacaktır.

0°C ‘taki 20 gram buzun 100 °C ‘ta gaz haline gelene kadar oluşturduğu sıcaklık zaman grafiğine bakacak olursak. Yukarıdaki grafikte anlatılan gibi bir grafikle karşılaşacağız. Aralarındaki tek fark yukarıdaki grafikte erime sıcaklığında demişti. Bu grafiğimizde ise 0 °C ‘daki denilmiş. Saf maddemiz su olduğundan dolayı 0°C de buzun erime noktası olduğu için erime sıcaklığında bir buz olarak düşünebiliriz. Madde ısı almaya devam ettikçe, sıcaklığı sabit kaldığı bu noktada 15.dakikaya kadar madde zamana bağlı olarak erimeye devam etmiştir. 15.dakika da madde artık tamamen sıvı hale geçmiştir. Madde ısı almaya devam ederse sıvı haldeyken sıcaklığı 100 °C olana kadar artmaya devam edecektir. 100 °C olduğunda ise madde hal değiştirmeye başlayacağı için sıcaklığı bu noktada tekrardan hal değiştirme işlemi bitene kadar sabit kalacaktır.

-5 derecedeki 5 gram buzun 80 derecede 5 gram su haline geçene kadar oluşan sıcaklık zaman grafiği

-5 °C deki 5 gram buzun 80 °C ye çıkması için  ısı alması gerekmektedir. Buzun erime noktası 0 °C kaynama noktası ise 100 °C dir. -5 °C deki buz ısı almaya başlarsa almış olduğu ısıyı erime sıcaklığına ulaşmak için kullanacaktır. Erime sıcaklığına ulaşan buz bu noktadan sonra almış olduğu ısıyı hal değiştirmeye harcayacaktır. Hal değiştirme işlemi hemen bir anda olmadığından dolayı  buz yavaş yavaş erimeye hal değiştirmeye başlar grafiğe baktığımız 20.dakika da erime işlemi sonlanmış ve maddemiz tamamen sıvı hale geçmiştir. Maddemize ısı vermeye devam edersek bir diğer hal değişim noktası olan kaynama noktasına kadar sıcaklığını artıracaktır. Grafiğimiz 80 derecedeki su halinde istediğinden dolayı kaynama noktasına varmadan grafiğimiz sonlanacaktır.
-5 derecedeki 5 gram buzun 80 derecedeki 5 gram su haline gelene kadar geçirmiş olduğu sıcaklık zaman grafiği

-5 °C deki 5 gram buzun 80 °C ye çıkması için ısı alması gerekmektedir. Buzun erime noktası 0 °C kaynama noktası ise 100 °C dir. -5 °C deki buz ısı almaya başlarsa almış olduğu ısıyı erime sıcaklığına ulaşmak için kullanacaktır. Erime sıcaklığına ulaşan buz bu noktadan sonra almış olduğu ısıyı hal değiştirmeye harcayacaktır. Hal değiştirme işlemi hemen bir anda olmadığından dolayı buz yavaş yavaş erimeye hal değiştirmeye başlar grafiğe baktığımızda 20.dakika da erime işlemi sonlanmış ve maddemiz tamamen sıvı hale geçmiştir. Maddemize ısı vermeye devam edersek bir diğer hal değişim noktası olan kaynama noktasına kadar sıcaklığını artıracaktır. Grafiğimiz 80 derecedeki su halinde istediğinden dolayı kaynama noktasına varmadan grafiğimiz sonlanacaktır.

100°C deki 10 gram suyun 100 °C de 10 gram gaz haline geçene kadar geçen sıcaklık zaman grafiğini çiziniz

100°C deki 10 gram suyun 100 °C de 10 gram gaz haline geçebilmesi için sıcaklık zaman grafiğini çizdiğimizde su 100 °C de kaynamaya başladığı için grafik direk kaynama noktasından başlayacak ve tamamı gaz olana kadar sıcaklık değerinde bir artış meydana gelmeyecektir. Tamamı gaz haline geçtikten sonra ise sıcaklık değerinde artış meydana gelecektir. Fakat soru bizden gaz haline geçtiği noktada grafiği bitirmemizi istediğinde 100 °C de sıcaklığı artmayan bir çizgi ile grafiğimizi çiziyoruz.
100°C deki 10 gram suyun 100 °C de 10 gram gaz haline geçerken sıcaklık zaman grafiği

100°C deki 10 gram suyun 100 °C de 10 gram gaz haline geçebilmesi için sıcaklık zaman grafiğini çizdiğimizde su 100 °C de kaynamaya başladığı için grafik direk kaynama noktasından başlayacak ve tamamı gaz olana kadar sıcaklık değerinde bir artış meydana gelmeyecektir. Tamamı gaz haline geçtikten sonra ise sıcaklık değerinde artış meydana gelecektir. Fakat soru bizden gaz haline geçtiği noktada grafiği bitirmemizi istediğinde 100 °C de sıcaklığı artmayan bir çizgi ile grafiğimizi çiziyoruz.

Maddenin halleri ve ısı alışverişi grafik sorularını bu şekilde çeşitlendirebiliriz. Burada önemli olan saf maddenin hangi sıcaklık değerlerinde hal hangi hal değiştirdikleri onun haricinde ara sıcaklıklarda hal değiştirmiyorsa ısı alıyorsa sıcaklığında artma, madde ısı kaybediyorsa sıcaklığında azalma gerçekleşecektir. Madde eğer hal değiştiriyorsa sıcaklığında bir değişim meydana gelmeyecektir. Maddenin sıcaklığının sabit kaldığı bu noktaya hal değişim çizgisi denir.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle