Dünyamızın şekli kutuplardan basık ekvatordan şişik yani kısacası geoit şeklindedir. Dünyamız güneş etrafında dolanma hareketi yapar dolanma hareketi yaparken aynı zamanda ise kendi etrafında dönme hareketi yapar yani dünyanın yarısı gündüzü yaşarken yarısı da geceyi yaşar.
Dünyamız Ekvator çizgisinden 2 ye bölünmüştür üst tarafa KYK (Kuzey Yarım Küre ) Alt tarafa GYK (Güney Yarım Küre ) adı verilmiştir. Türkiye Kuzey Yarım Küre de yer almaktadır. Dünya güneş etrafında dolanırken farklı açılarda güneş ışığını alır. Yıl içerisinde öyle bir an gelir ki bu an yılda 2 sefer gelir. Dünyanın her yerinde gece ve gündüz süreleri eşit olur.12 saat gece 12 saat gündüz.
Bu tarihler 21 mart ile 23 eylül bu tarihlere Ekinoks denir. Ekinoks olduktan sonra Kuzey Yarım Küre için ne şunu diyebiliriz. 21 Marttan sonra gündüzler uzamaya geceler kısalmaya başlar.Yaz mevsimine yavaştan geçmiş oluyoruz. 23 Eylül’den sonra ise gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Bura da ise yavaştan kış mevsimine geçmiş oluyoruz.
Ekinoks tarihlerinde güneş ışınları öğle vakti ekvator üzerine dik açıyla gelirler buda öğle vakti ekvator üzerinde gölge boyunun sıfır yani olmamasına neden olur.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli