Dünyamızın yapısını inceleyecek olursak içten dışa doğru merkezinde çekirdek çekirdeğin üstünde magma adı verilen akışkan ve son derece sıcak olan sıvı onun üzerinde üstünde yaşadığımız yer kabuğu var.
En eski dönemlerde dünya tek bir kıta parçası olduğu kabul ediliyor. Buna pangea adını vermişler. Magmanın hareketi sonucunda tek parça olan pangea ayrışmış ve 7 kıtaya ayrılmıştır. Aşağıdaki görsel kıtaların tek bir kıta olarak varsayıldığı şeklidir.
Yer kabuğunun bazı yerlerinde kırılmalar mevcut biz bu bölgelere fay hattı diyoruz.
Depremler, yer kabuğunda fay denilen çatlaklarda meydana gelir. Kırılgan yapısı nedeniyle kaya yüksek basınç (gerilme, sıkıştırma veya eğilme) altında kırıldığında arızalar meydana gelir. Gerilim, plakaların kademeli hareketinin bir sonucu olarak yer kabuğunun farklı noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alandaki stres ani bir harekete neden olacak kadar yükseldiğinde meydana gelir. Bu hareket, kayayı en zayıf noktasından kırarak veya kaya mevcut fay boyunca kayarak yeni bir fay oluşturabilir. Sonuç olarak, stres serbest bırakılırken olağanüstü büyük miktarda enerji açığa çıkar.
Bu enerji, çevredeki kaya kütlelerinde titreşimli depremler yaratır. Depreme neden olan kayalarda kırılmanın veya kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktaya denk gelen alana deprem merkezi denir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli