Doğadaki bütün maddelerin elektrik iletkenliği aynı mıdır ?

 Doğadaki bütün maddelerin elektrik iletkenliği aynı mıdır ?
Okunuyor Doğadaki bütün maddelerin elektrik iletkenliği aynı mıdır ?

İçindekiler tablosu

Doğada bulunan maddeler elektriği ileten, yarı ileten ve iletmeyen olarak 3 farklı şekilde sınıflandırabiliriz. Elektriği iletmeyen maddelere yalıtkan maddeler de denir.

Elektriğin iletimi atomların yapısına, elektronların hareketine ve maddenin atomları arasındaki kimyasal bağlara bağlıdır. Elektronların hareketiyle elektrik iletilir.

İletken Madde

Elektriği iyi ileten maddeler genelde metallerdir. Bunlara örnek verecek olursak.
Demir, Altın, Bakır, Çinko, Alüminyum gibi metallerin elektriği iyi ilettiğini söyleyebiliriz. Sıvı ve gaz halindeki malzemeler de elektriği iletebilir, ancak metaller daha iyi iletkenlerdir. İletkenler de elektriği iyi iletip iletmediklerine göre sınıflandırılır. Örneğin altın, bakırdan daha iyi bir iletkendir. Ancak elektrik iletiminde bakır maliyetinin daha ucuz olması nedeniyle bakır daha sık kullanılmaktadır.

Yarı iletken

Yarıiletken: Normalde bu malzemeler yalıtkanlardır. Ancak ısı ve ışık gibi enerji türlerine maruz kaldığında son yörüngesindeki elektron serbest kalır ve iletkenlik kazanır. Yarı iletkenlere bir örnek olarak. Örnekler, Germanyum, Silikon, Selenyum gibi maddelerdir.

Elektronikte yarı iletkenlerin kullanım alanları. Germanyum slikon selenyum bakır oksit
Elektronikte yarı iletken kullanım alanları

Yalıtkan Madde

Yalıtkanlar. : Elektriği iletmeyen maddelerdir. Son yörüngesindeki Elektronlar atomlara çok sıkı bağlanmaktadır. Bu İzolatörler. : Elektrik iletmeyen malzemelerdir. Son yörüngesindeki elektronlar atomlara sıkıca bağlıdır. Bu elektronları atomdan çıkarmak son derece zordur. Bu malzemelerin örnekleri cam, mika, kağıt, kauçuk, kauçuk ve plastiktir.elektronları atomdan uzaklaştırmak son derece zordur. Bu maddelere örnekler cam, mika, kağıt, kauçuk, lastik ve plastik gibi maddeler örnek verilebilir.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
1
  • Yusuf büyükkaya
    Yusuf büyükkaya
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Hocam emeğine sağlık güzel açıklamışsın teşekürler.

    Cevapla
    4
Giriş Yap
Yazı Ekle