Ders Çalışamıyorum Ne Yapmalıyım ? Nasıl Motive Olurum ?

Bu yazımızı tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan ve geçmiş deneyimleri siz değerli sınava hazırlanacak olan öğrencilerle paylaşmak istiyor. Bir nasihat bin müsibetten iyidir diyor ve keyifli okumalar diliyoruz. Yazımızı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı ihmal etmeyin.
 Ders Çalışamıyorum Ne Yapmalıyım ? Nasıl Motive Olurum ?
Okunuyor Ders Çalışamıyorum Ne Yapmalıyım ? Nasıl Motive Olurum ?

İçindekiler tablosu

Kimi zaman insanın içinden bir şey yapmak gelmez. Hayalleri için kalkıp da çalışmak onun için ne büyük eziyettir. O masaya oturmak, onlarca konuyu çalışmak, testler çözmek, kitaplar bitirmek ne kadar büyür gözünde. Yataktan kalkmak nedir bilmez. Kişiyi esir almıştır üşengeçliği, erteleme huyu. Şimdi bunun önüne nasıl geçeriz hiç düşündünüz mü ?

Öncelikle senin ders çalışmana engel olan ne ? Bunu saptamalı ve ona göre önlemini almalısın. Bu arkadaşların olabilir, ailenin baskısı olabilir, çeşitli materyaller (cep telefonu, bilgisayar, tablet…), sosyal medya veya kendin olabilirsin. Genelde ders çalışmanı aksatan sebebin ne olduğunu bulma basamağı hep atlanır halbuki sorunun temeli budur. Sorunun temeline inilip onu çözmek için yapılması gerekenler aşama aşama gerçekleştirilirse daha etkili ve kalıcı bir çözüm yolu sağlanmış olur.

Öz motivasyon en önemli faktör. Sürekli olarak kendine şunları söylemelisin “Ben yapabilirim, ben halledebilirim, benim bunları yapamamam için hiçbir sebep yok, yolun sonunda her şey çok güzel olacak, önce kendimi sonra ailemi gururlandıracağım, hayalimdeki mesleğe kavuşacağım.” gibi telkinlerde bulun. Bu yolun uzun ve zorlu bir süreç olduğunu, aksiliklerle karşılaşmanın çok doğal olduğunu ama önemli olan bu yolu başarıyla tamamlamak olduğunu unutma !

ders çalışan öğrenci çevresini düzenlelemeli odaklanmalıdır.
Etkili ve verimli ders çalışabilmek için dış uyaranlardan kendimizi korumalıyız.

Etkili ve verimli ders çalışmak için neler yapılmalı ?

Ders çalışma ortamını değiştirmeyi dene. Mutfakta çay kahve eşliğinde, oturduğun sitenin, lojmanın ya da kendi evinin bahçesinde, balkonda, kitap kafe tarzı yerlerde veya kütüphanede çalışmayı dene. Oda düzenini değiştirebilirsin. Masandaki araç-gereçlerin yerlerini değiştirebilirsin. Seni ders çalışmaya heveslendirmesi için yeni defterler, kalemler, test kitapları alabilirsin. Unutma motivasyonun %80 i kendi içinde yatar, %20 si ise dış faktörlerden kaynaklıdır.

Plan yap. Ders çalışma düzenini oturtup istikrarını sağlamanın en iyi yolu plan programla ilerlemektir. Bunun için kendine planlayıcı defterler alabilirsin, renkli kağıtlara, kullanmadığın boş defterlere kendin günlük soru hedeflerini ders planlarını yazabilirsin, internette zinciri kırma takvimleri mevcut onların çıktısını alıp her gün tik atarak ilerleyebilirsin. Her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak için zorla kendini ve böylece çalışmaların katlanarak ilerler. Başı boş çalışma. Defter tutmuyorsan bile en azından kafanda planla o gün neler yapacaklarını. Unutma hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

Ders çalışırken sıkılıyorsak hayaller kurmalı pes etmemeliyiz.
Yukarıdaki resimde motivasyonu düşük ders çalışmak istemeyen bir öğrenci görüyoruz. Bu şekilde karamsar olmamamız gerekmektedir.

En etkili öz motivasyon hayal kurmaktır.

Bu benim en çok kullandığım yöntem : Hayal kur. O sınavı kazandığında ailenin sana alacağı hediyenin, sahip olacaklarının hayalini kur. Bir şey başarmanın verdiği mutluluğun, sorduklarında övüne övüne okuduğun bölümü söylemenin gururun hayalini kur. O sınav sonuç ekranına baktığında sevinçten ağladığının, sevdiklerine nasıl sımsıkı sarıldığının ve “sevdiklerine ben BAŞARDIM.” Dediğinin hayalini kur. Ben mezuna kaldığımda kendime beyaz önlük almıştım. Giyinip aynadan kendime bakardım sürekli kendimi tıp öğrencisi olarak hayal ederdim. Kesinlikle tavsiye ederim beni çok gaza getirirdi bu yöntem. Neticesinde şu an tıp öğrencisiyim.

Eğitim öğrencide kalıcı izli davranış değiştirme işlemidir. Eğitim çok gerekli bir eylemdir. Eğitimli çocuklar akran eğitimi
Eğitim bir süreçtir.

Kendi kendine ödül-ceza yöntemini uygulayabilirsin. “Günlük 500 soruyu geçmezsen yarın arkadaşınla görüşemezsin, bugün en az 3 dersin tekrarını yapmazsan dizi izleyemezsin, hafta sonu birer tane tyt-ayt veya Lgs denemesi çözmezsen sosyal medyanı 1 hafta dondurma cezasını hak edersin…” Gibi ya da tam tersi “Şunu şunu yaparsan alışverişe çıkabilirsin, bugün film izlemeye hakkın var, ailenle salonda vakit geçirebilirsin, bilgisayardan online oyununu oynayabilirsin…” gibi. Bu yöntem de öz denetimini ve ders istikrarını sağlar.

Ceza alan öğrenci tek başına düşünüyor. Etkili ve verimli çalışma olmazsa ceza alma ihtimali de artar.

Gün gelecek hayalini kurduğun her şeye sahip olacaksın. Hedeflerine kavuşacaksın ve mükemmel bir hayat senin olacak. Tek ihtiyacın olan şey sabır ve inanç. İnancını asla kaybetme. Çalışmaların neticesinde bir şeyler başarabildiğini gör, bu seni daha da motive eder ve ders çalışmak içinden gelir, her gün daha fazlasını yapmak istersin. Ve bir bakmışsın bütün sınırlarını, kendini aşmışsın. KENDİNİ KEŞFET, FARK ET, GÖR. En iyisi olacağına söz ver.
UNUTMA ❗️ SEN DÜŞÜNDÜĞÜNDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜSÜN. KENDİNE İNAN. KENDİNE İNANIRSAN BAŞARIRSIN.

Tıp Fakültesi 2.Sınıf Öğrencisi
https://www.instagram.com/doktorolmayolunda00/

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
2
  • Mete Berk
    Mete Berk
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Ders çalışmak gerçekten odak isteyen, disiplin isteyen bir konu. Yazı cidden güzel olmuş elinize sağlık

    Cevapla
    9
  • Enes Cantürk
    Enes Cantürk
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Motivasyon çok önemli. En kısa sürede uygulayacağım 🙂

    Cevapla
    11
Giriş Yap
Yazı Ekle