Çocuklarda Astım Nedenleri ve Astım Tedavisi

 Çocuklarda Astım Nedenleri ve Astım Tedavisi
Okunuyor Çocuklarda Astım Nedenleri ve Astım Tedavisi

İçindekiler tablosu

Çocuklarda astım nedenleri nelerdir? Astım hastalığı nefes darlığına yol açan ve günümüz çocuklarında en sık görülen kronik hastalıktır. Bu hastalıkta hava yollarının daralması ve bunu takip eden nefes darlığı ve hırıltı söz konusudur. Astım Hastalığı periyodik olarak iltihaplı bir hastalıktır. Dolayısıyla astım, solunum yollarının kronik enflamasyonu sonucu ortaya çıkar. İltihaba yol açan tüm faktörler, hastalığı ağırlaştırır. Bu iltihaplanma ile hava yolları kasılır ve vücut astım krizine girebilir. Hastaların, gergin hissetmesi, nefesin yetmemesi ve hırıltılı solunum nedeni ile şiddetli öksürük ile ilgilidir.

Çocuklarda Astım Nedenleri

Astım, büyük küçük dinlemeden her yaşta ortaya çıkabilir. Astım hastalığının belirtileri şunlardır: nefes almada zorluk ve buna eşlik eden hırıltılı solunum, nefes darlığı ve ağır öksürük gibi belirtiler en sık görülen işaretlerdir. Hastalar ayrıca akciğerlerindeki hava yeterince yenilenmediği için göğüste basınç hissederler. Hastalığın işaretleri zaman zaman yok olsa da astım hastalığı gerilemez, sadece belli bir süre gizli kalır. Bu hastalığı 5 yaş altı çocuklarda ortaya çıkarmak- teşhis etmek zordur. Çocuk ergen yaşa geldiğinde, belirtiler azalabilir veya tersine yoğunlaşabilir. Bu durum, hormonal değişikliklerden ve yaşam tarzındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Astım Neden Olur?

Astımın gerçek nedeni ortaya çıkarılamamıştır. Doktorlar kalıtımın etkili olabileceğini savunuyorlar. Ancak yine de astım hastalarında sürekli artış muhtemelen çevremizdeki ve yaşam tarzımızdaki değişikliklerle ilgilidir. Uzmanlara göre, sakınılan göze çöp batar, yani aşırı hijyen çocukları bakterilere ve diğer mikro organizmalara karşı, zayıf tutar. Antibiyotik tüketimi de, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Modern hayatın bir getirisi olan hızlı kentleşme çevre kirliliği, yetersiz havalandırma astımı tetikler. Sigara içen hamile kadınların yarısının bebekleri, astıma yakalanma riski yüksek olan bebeklerdir. Çocuklarda astım, bazı dış etkenlerle kolayca tetiklenebilir. Mantar sporları, polenler, hayvansal proteinler, besin takviyeleri ve ilaçlar, astımı tetikleyebilir. Sigara – türün dumanı, boya, ızgara dumanı, egzoz dumanları, parfüm, kimyasal temizlik ürünleri ve matbaa mürekkebi bile çocuklarda astım tetikleyicidir. Astım hastası olan evlerin, günlük temizliğine dikkat edilmeli, evin duvarlarında toz, kir ve küf birikimini önlemek için tüm yaşam alanları iyi havalandırılmalı ve temizlenmelidir. Böyle bir evde sigara içilmemelidir. Sigara içilirse, hastalık kronik bronşite dönüşür.

Astım Nasıl Tedavi Edilir?

Astım, tam olarak tedavi edilemese de hastayı rahatlatacak, semptomları azaltacak çözümler vardır. Bronşların işlev görme yeteneği doktor tarafından tetkik edildikten sonra alerji testleri, kan testleri, akciğer röntgenleri ve diğer muayeneler yapılarak tedaviye başlanır. Astım hastaları günde 30 dakika hafif egzersiz yaparak, ciğerlerinin hava alma kapasitesini arttırabilirler. Astım hastalarının, diğer solunum yolu hastalıklarına karşı aşılanması gerekir.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
2
  • Mete Berk
    Mete Berk
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Bir dönem kalıcı olmasa bile mevsimsel astım geçirmiştim, astım olduğumu bilmediğim için de oldukça zorlu bir dönemdi. Kalıcı astımı olan hastalara allah kolaylık versin.

    Cevapla
    15
  • Rafet
    Rafet
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Çocukluk dönemlerimde yakın arkadaşımın astım olmasından dolayı içimde hep bir korku vardı bende olur muyum diye. Zor bir durum. Gayet bilgilendirici bu içerik için teşekkürler.

    Cevapla
    16
Giriş Yap
Yazı Ekle