İçindekiler tablosu
Kızamık hastalığı, kızamık virüsünün yani morbilli denilen özel bir virüsün oluşturduğu, çocukluk çağında görülen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızamık virüsünün bulaşması hava yoluyla olduğundan, oldukça yaygın ve bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra hasta ile doğrudan temasla da bulaşan kızamık dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Genellikle kış mevsiminde görülen hastalık 3-10 yaş arası çocuklarda görülmektedir.
Kızamık ayrıca vücut direncini düşürmesi açısından bazı yan hastalıkları da tetikleyebilir. Zatürre, orta kulak iltihabı, menenjit, akciğer ve gırtlakta iltihaplanmalara yol açabilir. Bundan dolayı tüm dünyada yaygın bir şekilde görülen ve ciddi risk oluşturan bu hastalığa karşı, aşılama yapılması son derece önemlidir. Kızamık enfeksiyonun da gerekli tedbirler alınmadığında salgın halinde yayılma gösterebilir.
Kızamık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kızamık hastalığı, önce grip ve nezle tarzında başlar. Belirtileri virüse yakalandıktan sonra yaklaşık 8-12 gün sonra ortaya çıkar. Devamında çocuklarda şu belirtiler görülür:
– Hafif veya yüksek seyreden ateş
– Kuru ve kesik kesik öksürük
– Boğaz ağrısı ve burun akıntısı
– Gözlerde hassasiyet ve yaşarma
– Yorgunluk halsizlik durumu
– Ağrılı, iltihaplı ve şişmiş gözler (konjonktivit)
– Ağızda, yanak içinde koplik denilen beyaz lekeler
– Bedende döküntü.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kızamık hastalığının yayılma ihtimaline karşı aşılama ve hastanın en az 10 gün süreyle izole olmasında karar kılınabilir. Herşeyden önce kızamık enfeksiyonuna yakalandıktan sonra tedavisi uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Ancak bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Hatta başka hastalıklara sebep olmuyorsa tedavi gerektirmez. Destekleyici tedavi yöntemleri uygulanır.
Hastalığa eşlik eden ateş durumda, ateş düşürücü ilaçlar alınabilir ve yatak istirahati gerekmektedir. Yani kısacası şikayetlere göre tedavi yöntemleri uygulanır. Kızamık virüslerden oluşan bir hastalık türü olduğu için antibiyotik ihtiyacına gerek duyulmaz. Ancak bakteriyel enfeksiyonlara bağlı gelişen bir durum oluştuğunda antibiyotik tedavisi uygulanır.
Öksürük, boğaz ağrısı gibi durumlarda öksürük şurupları kullanılarak hava yollarında rahatlama sağlanabilir. Ağır geçen kızamık enfeksiyonunda A vitamini takviyesi şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir.
İyi ki çoğu kişi çocukluğunda geçiriyor.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli