Hepatit B Sarılık Tanı ve Tedavisi

 Hepatit B Sarılık Tanı ve Tedavisi
Okunuyor Hepatit B Sarılık Tanı ve Tedavisi

İçindekiler tablosu

Hepatit B sarılık tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Hepatit B, dünyada yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hepatit B hastalığına sahip olan kişilerde, yaşadıkları coğrafi konumdan, kalıtsal rahatsızlıklara ve içerisinde yer aldıkları birtakım risk grupları gibi birçok faktörün etkisi ile bu hastalığın oluşma sıklığını ve farklılıklar görülmesini etkilemektedir.

Hepatit B Sarılık Tanı ve Tedavisi Detaylar:

Çoğumuzun sarılık adı ile bildiği Hepatit B, karaciğerde oluşan bir enfeksiyon çeşididir. Hepatit B virüsünün karaciğerde toplanması ile vücut sıvıları eşliğinde tüm vücuda yayılması ile meydana gelir.

Hepatit B, kişilerde kısa süreli ya da kronik olarak görülebilmektedir.

Kronikleşmiş bir hepatit B hastalığı, gecikilmeden kontrol altına alınmazsa tehlikeli bir hal alabilir ve oldukça risklidir. Hepatit B’nin kontrol altına alınamadığı durumlarda virüs, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği, siroz gibi birtakım hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Hepatit B hastalığına sahip olan yetişkin kişilerin, %90 oranında rahatsızlığı zorlanmadan atlatabildikleri görülmüştür.

Hepatit B ile risk grubuna giren bireylerin çocuklar olduğu belirtilmiştir.

Hepatit B Sarılık Belirtileri

Hepatit B belirtileri, genel olarak enfeksiyonun vücuda bu kalmasından 3 ay sonra kendini gösterir. Ancak bu süre, kişilere ve virüsün ne boyutta olduğuna göre farklılık göstermektedir.

Hepatit B Sarılık Tanı ve Tedavisi
Hepatit B Sarılık Tanı ve Tedavisi

Hepatit B belirtililerinin kendini geç göstermesinin nedeni, karaciğerin güçlü bir organ olmasından dolayıdır. Kimi durumlarda karaciğerde hasarı olan kişilerde bu organ belirli bir süre daha görevini yerine getirdiğinden dolayı rahatsızlık geç fark edilebilir.

Hepatit B’nim genel belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ten rengi ve gözlerde sararma
  • Avuç içinde oluşan kırmızı lekeler
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık
  • Sürekli olarak gelen mide bulantısı ve kusma Koyu renkli idrar ve dışkılama
  • Yüksek ateş ve titreme

Hepatit B Tedavi Yöntemleri

Hepatit ve Sarılık tedavisi, akut ve kronik türlere göre değişkenlik gösterir.

Akut grubuna giren hastalar, evde dinlenerek, iyi bir beslenme programı eşliğinde bu süreci atlatabilmektedir. Bununla birlikte, karaciğerde tahribata yol açabilecek alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden kesinlikle uzak durulması gerekir.

Kronik grupta yer alan hepatit B hastaları ise akut gruptan farklı olarak, doktor kontrolünde, ilaç tedavisi olmak zorundadır. Yapılacak bu tedavi, eksiksiz ve ihmal edilmeden ilerlemelidir.

Tedavi sürecini ihmal eden ve önemsemeyen Hepatit B hastaları, kanda bulunan virüsün çoğalıp yayılmasına ve karaciğer rahatsızlıklarının artmasına zemin hazırlamış olur. Bununla birlikte, başka insanlara da bulaştırabilme riskleri vardır.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
1
  • Kozan’da Haber
    Kozan’da Haber
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Amcam bu hastalığa yakalanmıştı. Tedavisi zor olduğu gibi kalıcı bir hastalık. Kendinize iyi bakmazsanız tekrar nüksediyor ve hepatit B olanların C olma olasılığı çok yüksek.

    Cevapla
    11
Giriş Yap
Yazı Ekle