İçindekiler tablosu
Fibromiyalji ismi pek çok kişi tarafından bilinmese de birçok kişinin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Geceleri yeteri kadar uyumanıza rağmen gündüzleri uyandığınızda sanki hiç uyumamışsınız gibi yorgunluk hissi veren romatizmal bir rahatsızlıktır. Birçok kişiyi rahatsız eden bir rahatsızlık olan Fibromiyalji, yaşam kalitesini doğrudan olumsuz olarak etkilemektedir.
Tedavisi mümkün olan Fibromiyalji, genel olarak yaşam tarzı değiştirilerek tedavi edilmektedir. Fakat özellikle stresli olan kişilerde çözüm alınamamakta ya da bir süre sonra tekrar devam etmektedir. Kronik ağrı olarak bilinen Fibromiyalji, yorgunluk sendromu olarakta isimlendirilmektedir. Eğer kronik yorgunluğunuz varsa, bunu normal olarak kabul etmeyip mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. Bu hastalık özellikle vücudun belli noktalarında ağrılara neden olmaktadır.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Uyku bozukluğu, hassasiyet, kaslarda meydana gelen ağrı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler belirtileri arasında sayılan ve en yaygın görülen belirtiler arasındadır. Bu rahatsızlıkta özellikle vücudun belli noktaları ağrımaktadır. Hastaların yaşam kalitesini oldukça rahatsız eden romatizmal hastalıklar arasında en sık görülen hastalıklardan biridir.
Risk grubu içerisinde kadınlar sayılamamakla birlikte, kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha çok görülmektedir. Fibromiyalji belirtileri ile birlikte daha farklı hastalıklar çıkma olasılığı da bulunmaktadır. Yaşam kalitesinde olumsuz etki yapan bu hastalık mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle çalışan kişilerde iş gücü kaybına gün içinde aşırı halsizliğe neden olmaktadır.
Belirtilerine bakacak olursak;
- Çarpıntı
- Ağrı
- El ve ayaklarda karıncalanma
- Kabızlık, gaz şikâyetleri
- Gün boyu yaşanan yorgunluk
- Uykudan uyandığında dinlenmemiş olma hissi
- Depresyon
- Konsantrasyon bozuklukları
Fibromiyalji Tedavisi
Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olan Fibromiyalji sendromu öncelikle doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Yukarıda yazılan belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız ramatoloji uzmanına görünmeniz gerekir. Hastaların teşhis konulduktan sonra mutlaka tedavi olmaları ve bu tedaviyi sürekli uygulamaları gerekir. Aksi takdirde bu hastalık kronik hale gelebilmektedir.
Bu hastalar için genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bununla birlikte günlük yaşamlarında değişiklikler yapılması istenebilir. Stresten uzak durmak, dengeli beslenmek, düzenli uyumak bu değişiklikler arasında sayılabilir. Özellikle kişilerden stresten uzak durmaları istenmektedir.
Hastalara genel olarak kişiye özel bir tedavi yöntemi sunulmakla birlikte, PRP uygulamaları, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve çeşitli egzersizler önerilmektedir. Bu yöntemlerden biri kullanılmakla birlikte bazen bu yöntemler bir arada kullanılmaktadır. Bu hastalar genel olarak antidepresan ilaçları kullanmaktadır. Bu ilaçlar Fibromiyalji tedavi yöntemlerinde stresle başa çıkmanızı sağlayacaktır.
konudan ayrı ama temanız çok güzelmiş adı ne acaba
xps maxtema 🙂
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli