İçindekiler tablosu
Günlük yaşamdan buharlaşma örnekleri
Güneş altında kesilen karpuzun bir süre sonra soğuk olması
Karpuz içerisinde çok büyük miktarda su barındıran bir meyvedir. Karpuzu kestikten sonra güneş altına bırakırsan karpuzun içerisindeki su tanecikleri karpuzdan ve havadan ısı alıp buharlaşmaya başlayacaktır. Karpuz içerisindeki sıvıya ısısını verdiğinde karpuzun sıcaklığı düşerek soğuk hale gelecektir. Bu durum sürekli olan bir durum değildir. Güneş altında çok fazla beklerse güneşten aldığı ısı ile sıcaklığı artmaya başlayacaktır.
Denizden Çıktığımızda Üşüme Hissetmemiz, Terliyken Üşüme Hissetmemiz
Denizden çıktığımızda ve terliyken anlık bir üşüme hissederiz. Bu hissiyatın sebebi tenimizde bulunan su taneciklerinin vücudumuzdan ısı alması ile birlikte ısı veren vücudumuzun sıcaklığı düşerek soğuk hissedilecektir. Isı alıp buharlaşacak su taneciği kalmadığı andan itibaren hissedilen soğukluk hissi geçecektir.
Kurutulmuş meyve , sebze ve salça yapımı
Kurutulmuş meyve, sebze ve salça yaparken de buharlaştırma yönteminden yararlanırız. Uzun süre saklanabilsinler diye kurutmak istediğimiz maddenin içerisindeki suyu buharlaştırarak uzaklaştırmak isteriz. Bu işlemi yaptığımızda maddenin içerisindeki su ortamdan ısı alarak buharlaşır.
Yazın sıcak havalarda evlerin önüne su serpilmesi
Yazın sıcak havalarda bazı insanlar oturdukları evlerinin önüne su serperler. Su serpmelerinin amacı yazın yerin sıcak olmasından dolayı serpilen su ısı alarak buharlaşacaktır. Yer, suya ısı verdiği için sıcaklığı düşecektir. Bu durumda soğuk hava hissedilecektir.
Çamaşırların Kuruması
Çamaşırların kuruması için çamaşırların içerisindeki su taneciklerinin buharlaşması gerekmektedir. Isı alan su tanecikleri buharlaşarak çamaşırların kurumasını sağlar. Kışın evin içerisinde çamaşır kurutursak eğer, çamaşır kurutulan odanın diğer odalara göre daha soğuk olabileceğini söyleyebiliriz. Sebebi ise çamaşırlar buharlaşmak için odadan ısı alırlar. Oda ısı verdiği için sıcaklığı düşecektir.
Ateşi yükselen insanların başlarına ıslak bez veya havlu koymaları
Ateşi yükselen insanlar, veya kendisini yanıyorcasına hareretli hisseden insanlar serinlemek için başlarına ıslak bir bez, havlu veya koyarlar. Bunun sebebi başımız sıcak olduğu için soğuk alan herhangi bir nesneye ısı vericektir. Başımız ısı verdiği için sıcaklığı azalacaktır. Islak bez ısı aldığı için ıslak bez üzerindeki sıvı tanecikleri buharlaşacaktır.
Elimize kolonya döküldüğünde serinlik hissetmemiz
Elimize kolonya döktüğümüzde anlık bir serinlik hissederiz. Bunun sebebi buharlaşmadır. Elimiz kolonyadan daha sıcak olduğu için elimize dökülen kolonya içerisindeki sıvı tanecikler elimizden ısı alarak buharlaşacaktır. Elimiz ısı verdiği için sıcaklığı azalacak ve soğuk hissedilecektir.
Açıkta bırakılan yiyeceklerin kuruması
Açıkta bırakılan yiyeceklerin kurumasının sebebi yiyeceklerin içerisinde bulunan suyun buharlaşması ile alakalıdır. Açıkta bırakılan yiyeceklerdeki sıvı madde ortamdan ısı alırsa buharlaşmaya başlar. Buharlaşan sıvı yiyeceği terk ettiği için yiyeceklerde kuruma meydana gelecektir.
Toprak testiye konulan suyun soğuması veya soğuk kalması
Toprak testiye konulan suyun soğuması veya soğuk kalmasının sebebi buharlaşmadır. Burada biraz şaşırmış olabilirsiniz. Toprak testideki olay şu şekildedir. Toprak testinin gözeneklerinden su veya herhangi bir sıvı madde sızdığında buharlaşmak istersen testinin yüzeyinden ısı alacaktır. Testi yüzeyi sızan sıvıyı buharlaştırmak için ısı verdiğinden dolayı sıcaklığı düşüp yüzeyi soğuk kalacaktır. Yüzeyi soğuk kalan testinin içerisindeki suda soğuk kalmış olacaktır.
Yazın göllerdeki suların azalması
Yazın, göllerdeki suların azalmasın sebebi buharlaşmadır. Yazın hava sıcaklığı çok yükseldiği için göl yüzeyinde bulunan sıvı ortamdan ısı alır ve buharlaşmaya başlar. Buharlaşan sıvı atmosfere karıştığı için göldeki sıvı seviyesinde azalmalar meydana gelebilecektir.
Günlük Hayattan Yoğunlaşma Örnekleri
Buzdolabından çıkarılan içeceklerin dış yüzeyinde su damlacıkların oluşması
Buzdolabından çıkarılan içeceklerin dış yüzeyinde su damlacıklarının oluşmasının sebebi yoğunlaşmadır. Buzdolabından çıkarılan içecek havaya göre nispeten daha soğuk olduğu için havada bulunan su buharı taneciklerinin ısısını içeceğe vermesinden dolayı su buharı taneciği yoğunlaşma hal değişimi gerçekleştirerek su taneciklerine döner.
Pencereye nefes verdiğimizde buğulanması
Pencereye nefes verildiğinde pencerenin buğulanması yoğunlaşmadan kaynaklıdır. Nefesimizde bulunan su buharı taneciği pencereye göre daha sıcak olduğu için pencereye çarpan ağzımızdan çıkan su buharı tanecikleri ısı vermeye başlar. Isı veren su buharı taneciği yoğunlaşarak sıvı hale geçer. Bu olayda pencerede buğu oluşumuna sebep olmaktadır.
Soğuk kış aylarında arabaya bindiğimizde pencerenin buğulanması
Soğuk kış aylarında arabaya bindimizde pencerenin buğulanması yoğunlaşma örneğidir. Burada arabanın camının buğulanmasına neden olay şey arabadaki kişilerin nefesindeki su buharı tanecikleridir. Su buharı tanecikleri arabanın camına göre daha sıcak oldukları için cama ısı verirler. Su buharı ısı kaybettiğinde yoğunlaşma hal değişimini gerçekleştirir ve sıvı hale döner. Bu olayda camda buğu oluşumuna sebep olur.
Yağmur yağması
Yağmur yağmasının sebebi yoğunlaşmadır. Yer yüzünde bulunan göller, akarsular, denizler ve okyanuslardan buharlaşan sıvı tanecikleri atmosferde bulut oluşumuna sebep olur. Atmosferde bulunan bulut kütleleri soğuk hava kütlesi ile karşılaşırsa ısılarını havaya vereceklerinden dolayı yoğunlaşarak sıvı hale geçeceklerdir. Sıvı halen geçen su buharı tanecikleri yoğunluğu arttığından dolayı yer yüzüne yağmur olarak düşecektir.
Banyodan çıktıktan sonra banyo fayanslarının nemli olması
Banyodan çıkıldığında banyo fayanslarının su değmese de nemli olduğuna tanık olmuşsunuzdur. Bu olayın sebebi de yoğunlaşmadır. Banyo yaparken buharlaşan sıvı tanecikleri banyo yüzeyinin nispeten daha soğuk olmasından dolayı banyo yüzeyine ısı verdiklerinde yoğunlaşma hal değişimi meydana gelecektir. Bu hal değişimi de banyo yüzeyinde ıslanmaya sebep olacaktır.
Çaydanlığın kapağında su damlacıkları oluşması
Çaydanlığın kapağını kaldırdığımızda su damlacıklarının olması da yoğunlaşmadan kaynaklıdır. Bazen hatta o su damlacıkları ayaklarımıza düşebilmektedirler. Bu olay kaynamakta olan sıvı maddenin hızlı bir şekilde buharlaşması ve buharlaşan sıvı taneciklerinin çaydanlık kapağına çarptıktan sonra ısısını kapağa verip sıvı hale geçmesinden kaynaklıdır.
Sis oluşumu
Sis oluşumu hava olaylarından birtanesidir. Sis oluşumunun sebebi yoğunlaşmadır. Tanımına bakacak olursak, yer yüzüne yakın yerde yoğunlaşan su buharı tanecikleri sis oluşturur. Tanımdan da anlaşılacağı gibi yer yüzünden buharlaşan sıvı tanecikleri artık gaz haline geçmiştir. Atmosfere yol alırken su buharı tanecikleri soğuk hava kütlesi ile karşılaşarak ısısını kaybeder ve sıvı hale geçer. Asılı kalan su tanecikleri sis oluşumuna sebep olur.
Avucumuza hohladığımızda elimizin nemlenmesi
Kışın, havalar soğukken hepimiz bir kez de olsa bu hareketi yapmışızdır. Avucumuzun içine hohlamışızdır. Hohladıktan sonra elimizde bir nemlilik hissederiz. Bunun sebebi de yoğunlaşmadır. Nefesimizde bulunan su buharı tanecikleri. Ellerimiz soğuk iken temas ettiğinde ısısını ellerimize vererek hal değiştirecek. Hal değiştiren su buharı sıvı hale geçerken, elimizde ısı aldığı için sıcak hissederiz.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli