Birim Yüzeye Düşen Enerji Miktarı Ne Demek ?

 Birim Yüzeye Düşen Enerji Miktarı Ne Demek ?
Okunuyor Birim Yüzeye Düşen Enerji Miktarı Ne Demek ?

İçindekiler tablosu

Birim Yüzeye Düşen Işık Enerjisi Miktarı Artarsa Ne Olur ?

8.Sınıf Fen Bilimleri, Mevsimler ve İklim Ünitesinde çok sık olarak karşılaşan bir kavramdır. Birim yüzeye düşen enerji miktarı demek bir yere ulaşan ışık enerjisi miktarıdır. Işık ışınlarının içerisinde foton denilen enerji yüklü parçacık vardır. Bu enerji yüklü parçacık madde tarafından soğrulursa enerjisini maddeye aktarır. Bir yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı ne kadar çok ise o yüzeye aktarılan enerji daha fazladır. Birim yüzeye düşen enerji miktarı ışık ışınlarının geliş açısı büyüdükçe, bir başka değişle dik ve dike yakın açılara doğru ışık alan bir bölgede birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı fazladır.

Işık ışınlarını dik ve dike yakın açıyla alan bölgede sıcaklık artışı fazla olur. Yaz mevsimi yaşayan yerlerde birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı fazladır. Kış mevsimi yaşayan yerlerde ise birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı azdır.

21 Aralık tarihinden 21 Haziran Tarihine doğru KYK’ de birim yüzeye düşen enerji miktarı nasıl değişir ?

21 Aralık tarihinde KYK’de kış mevsimi yaşanmaktadır. KYK’ de 21 aralık tarihinde birim yüzeye düşen enerji miktarı azdır. Bu tarihten itibaren 21 Haziran tarihine kadar birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı artar. 21 Haziran tarihinde güneş ışınlarını dik ve dike yakın açılarla alan KYK. Bu tarihten sonra ise güneş ışınların geliş açısı azalmaya başlayacaktır. 21 Aralık tarihinde ise güneş ışınlarının geliş açısı en düşük yani eğik bir şekilde gelmektedir.

21 Aralık tarihinden 21 Haziran Tarihine doğru GYK’ de birim yüzeye düşen enerji miktarı nasıl değişir ?

21 Aralık tarihinde GYK’de yaz mevsimi yaşanmaktadır. GYK’ de 21 aralık tarihinde birim yüzeye düşen enerji miktarı en fazladır. Bu tarihten itibaren 21 Haziran tarihine kadar birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı azalır. 21 Haziran tarihinde güneş ışınlarını GYK eğik açıyla alır. Bu tarihten sonra ise güneş ışınların geliş açısı artmaya başlayacaktır. 21 Aralık tarihinde ise güneş ışınlarının geliş açısı dik ve dike yakın açılarla alan GYK’ de yaz mevsimi başlayacaktır.

Birim Yüzeye Düşen Işık Miktarının En Fazla Olduğu Mevsim Hangisidir ?

Birim yüzeye düşen ışık miktarının en fazla olduğu mevsim yaz mevsimidir. Birim yüzeye düşen ışık miktarı artıkça o bölgede sıcaklık artışları meydana gelir. Yaz mevsimi KYK’ de 21 Haziran, GYK’de ise 21 Aralık tarihinde yaşanır.

Birim Yüzeye Düşen Işık Miktarının En Az Olduğu Mevsim Hangisidir ?

Birim yüzeye düşen ışık miktarının en az olduğu mevsim kış mevsimidir. Birim yüzeye düşen ışık miktarı azaldıkça o bölgede sıcaklık düşüşleri meydana gelir. Kış mevsimi KYK’ de 21 Aralık, GYK’de ise 21 Haziran tarihinde yaşanır.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle