Asit yağmurları nasıl oluşur ? Önlemler nelerdir ?

 Asit yağmurları nasıl oluşur ? Önlemler nelerdir ?
Okunuyor Asit yağmurları nasıl oluşur ? Önlemler nelerdir ?

İçindekiler tablosu

Asit Yağmurları

Şuan ve geleceğin en önemli çevre sorunlarından biri olan asit yağmurları nasıl oluşuyor ? Asit yağmurların ne gibi etkileri var ? Asit yağmurları maddelere ne gibi değişimler meydana getiriyor? Yazımıza size bunlardan bahsedeceğiz . Asitlerin, pH değerleri 0 ile 7 arasında olabilen maddelerdir. pH değerlerine bakarak asitleri zayıf ve kuvvetli asit olarak sınıflandırabiliriz.

Asitlerin tahriş edici ve aşındırıcı etkileri vardır. Asit yağmurları doğada bulunan canlı ve cansız bütün varlıklara olumsuz etkileri vardır. Asitler, yağmur olarak yağdığında kontrol altına alınması çok zordur. Bir nevi iş işten geçmiş olmaktadır. Asit yağmurlarına neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması için insanlar bilinçlendirilmelidir. Normal şartlarda insanlar havayı kirletmeden önce, yağmur sularının pH değerleri yaklaşık 6 civarındaydı, pH 6 olması zayıf asit kategorisinde değerlendiriyoruz. Günümüzdeyse yağmur sularının, pH değeri 3 4 lere kadar düşmüştür. Yağmur suyunun pH değerindeki azalmadan da asit oranının arttığını görebiliyoruz. Bu düşüşün sebebi, tamamen insanların bilinçsiz davranmasından, dikkat etmemesinden kaynaklanmaktadır.

Fosil yakıtların yanması sonucu havaya karışan zehirli gazlar su buharı ile birleşerek asit yağmurlarını oluşturur.
Fosil yakıtların yanması sonucu havaya karışan zehirli gazlar su buharı ile birleşerek asit yağmurlarını oluşturur.

Asit Yağmurun Oluşumu Nasıldır ?

Asit yağmurlarının oluşumu, havanın kirlenmesi ile alakalı bir durumdur. Havayı kirleten fabrikalar, arabaların egzozundan çıkan dumanlar, fosil yakıtların yanması, petrol, orman yangınları gibi saymakla bitiremeyeceğimiz sebeplere dayanmaktadır. Bu sebeplerin neredeyse hepsi insan kaynaklı sebeplere dayanır. Fosil yakıtlar yapılarında bol miktarda karbon ve hidrojen elementi içerir az da olsa, azot elementini de içerebilir. Bu yakıtlar yandıklarında atmosfere karbondioksit, azot dioksit ve kükürt dioksit gibi gazları salarlar. Bu gazlar atmosfere çıktığında, yeryüzünden buharlaşan su buharı ile tepkimeye girerler ve tepkime sonrasında asidik bir madde oluştururlar.

Fabrika bacalarından zararlı gazlar atmosfere karışır.

Karbondioksit gazı (CO2) ve su (H2O) ile tepkimeye girerek karbonik asit (H2CO3 )
Azot dioksit gazı (NO2) , su (H2O) ile tepkimeye girerek, nitrik asit (HNO3) Kükürt dioksit gazı (SO2), su (H2O) ile tepkimeye girerek, sülfürik asit (H2SO4) oluşturur.

Dolayısıyla havanın kirlenmesi ile havaya salınan bu gazlar atmosferde su buharı ile tepkimeye girerek asidik bir madde oluşturur. Oluşan asidik madde yağmur yağdığında, asit yağmuru olarak yeryüzüne düşer. Asit yağmurlarının en kısa tanımını bu şekilde yapabiliriz.

Asit yağmurları, yer yüzünde değdikleri her şeye zarar verirler.

Asit Yağmurlarının Zararları Nelerdir ?

  • Asit yağmurları, toprağa düştüklerinde toprakta bulunan minerallerin yapısını bozarak topraktaki mineralleri yok eder ve verimliliği azaltır.
  • Asit yağmurları ormanları yok eder. Bitkinin köklerine ve yapraklarına zarar verir.
  • Asit yağmurları tarihi binaların dış cephesinin aşınmasına neden olur
  • Asit yağmurları otomobillerin dış yüzeyi metal ile kaplı olduğu için, asitlerin metaller ile tepkimeye girmesinden dolayı taşıtlara büyük zararlar verir.
  • Asit yağmurları; akarsulara, göllere ve denizlere düştüğünde ise suda yaşayan canlıların, zarar görmesine neden olur. Suda yaşayan canlılar yaşadıkları pH değerine uyum sağladıklarından dolayı asit yağmurları ile birlikte suyun pH’ ı düşer. Bu durum da suda yaşayan canlılara oldukça büyük zararlar verir.
  • Asit yağmurları, canlıların üzerine düştüklerinde ise, onların da cildini tahriş eder. Bazı hastalıkların yaşanmasına sebep olabilir.
Asit Yağmurları, tarihi eserlere ciddi zararlar verebilir.

Asit Yağmurlarına Karşı Nasıl Önlemler Alabiliriz ?

  • Fabrika bacalarına filtre takılarak, bacalardan atmosfere yayılan zararlı gazların önüne geçilmiş olur.
  • Fosil yakıt tüketiminin azaltılması gerekir.
  • Toplu taşıma kullanımı yaygınlaştırılmalı.
  • Fosil yakıtlar yerine, atmosferi daha az kirleten enerji kaynaklarına yönelinmeli. Yenilenebilir enerji kaynakları bu noktada, en doğru tercih olacaktır.
  • Motorlu taşıtlardan havaya salınan gazların ölçümleri sık sık yapılarak, havaya çok fazla zararlı gaz veren taşıtların sayısı azaltılmalı.
  • Ağaçlandırma yapılarak, atmosferdeki karbon oksijen dengesini ayarlamamız gerekir. Ağaçlar bu noktada havadaki karbondioksiti, köklerinden aldıkları su ile birlikte fotosentezde besin oksijen ürettikleri için, atmosfere karbondioksit salınımına azaltmış olur.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
13
  • Teslime Dönmez
    Teslime Dönmez
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Derste biraz aklımda tam oturmamıştı ama şimdi daha iyi anlıyorum hocam teşekkürler 😇☺️👍

    Cevapla
    16
  • Pelin
    Pelin
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Teşekkürler hocam çok iyi konu anlatımı👏👍📚

    Cevapla
    16
  • Zeynep
    Zeynep
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Öğretmenim çok güzel bilgiler var. Elinize emeğinize sağlık

    Cevapla
    16
  • BEYZA
    BEYZA
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Emeğiniz için gerçekten teşekkürler hocam😊

    Cevapla
    18
  • Sılanur Kılıç
    Sılanur Kılıç
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Hocam sağolun konu tekrarı oldu benim için konuyu daha iyi anladım 😂😊👍🏻teşekkürler

    Cevapla
    16
  • BEYZA
    BEYZA
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Harikaa okumakta fayda varr

    Cevapla
    16
  • Ayşe şafak
    Ayşe şafak
    ziyaretci
    4 yıl önce

    Hocam çok teşekkürler dersleri daha iyi anlıyorum sayenizde.😀😌

    Cevapla
    18
Giriş Yap
Yazı Ekle