Mars İnsanlı Uçuş Gerçekleşebilir mi?

 Mars İnsanlı Uçuş Gerçekleşebilir mi?
Okunuyor Mars İnsanlı Uçuş Gerçekleşebilir mi?

İçindekiler tablosu

Mars insanlı uçuş gerçekleşebilir mi? Uzay çalışmalarının tekrar ciddi anlamda gündeme geldiği ve önemli çalışmaların gerçekleştirildiği yaşadığımız dönemde uzayla ilgili akla çeşitli sorular geliyor. Bu sorulara cevap bulabilmek adına çeşitli denemeler ve planlar gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen son çalışmalarla birlikte ‘Mars’ta su var mı?’ sorusu üzerine yoğunlaşıldı. Bu soruya cevap bulabilmek adına yetenekli bir rover Mars’a gönderildi. Dolayısıyla Mars’a artık başarılı şekilde rover ve uydular gönderebildiğimiz tekrar hatırlara gelmiş oldu. Bu durum ise akla farklı bir soruyu daha getirdi: Günümüzdeki teknolojiyle birlikte Mars’a insan gönderilebilir mi?

Uzay Fırlatmalarının Harcamaları ve Rİskleri

Uzaya bir roket fırlatmak gerekli gereksinimleri karşılamayı içeriyor. Bu gereksinimlerin başında teknolojik yeterlilik geliyor. Uzaya veya Mars’a fırlatma yapabilmek adına öncelikle geliştirdiğiniz teknolojinin buna izin vermesi gerekiyor. Bu teknolojiyi geliştirmek adına biliminsanları uzun zamandır çalışmalarına devam ediyor. Günümüzde Mars’a giden roketlere sahip olsak dahi, Mars’a gidiş süresini kısaltmak, bu yolculuğu daha güvenli hale getirmek ve daha az maliyetle gerçekleştirmek adına çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Uzaya roket fırlatmak çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla fırlatmayı gerçekleştirecek tarafın bu riskleri kabul etmesi ve hazırlıklı olması gerekiyor. Risklerin kabul edilmediği ya da farkında olunmadığı fırlatmalarda işlerin ters gitmesi, geri dönüşü olmayan ciddi kayıplara ve zararlara yol açabilir. Bundan dolayı uzay fırlatmalarında risklerin farkında olunması ve bunların kabul edilmesi büyük önem taşıyor.

Uzay fırlatmalarında öne çıkan bir diğer önemli kalem ise maliyet. Bu teknolojileri geliştirmek ciddi yatırımlara ihtiyaç duyuyor. Yatırımların sonuçlarını almak ise yıllar süren çalışmaları gerekli kılabiliyor. Bu sebepten dolayı uzay alanında yatırım yapmak her devlet veya şirket için mümkün olmuyor. Ancak uzay fırlatmaları için gereken yatırımlar, geliştirme aşamasındaki yatırımlarla bitmiyor. Fırlatma operasyonlarının kendisi için de çeşitli gereksinimler mevcut olduğundan dolayı, fırlatma gününde dahi çeşitli ve önemli harcamalar gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı fırlatmaların gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan harcamaların yapılması gerekiyor.

İşte bir uzay fırlatması için; teknolojinin geliştirilmesi, tüm bu risklerin kabul edilmesi ve harcamaların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Günümüzde Mars’a insanlı uçuşların gerçekleştirilmemesinin sebebi de bu kalemlerin bazılarında yeterli performansların alınmaması.

Mars İnsanlı Uçuş İçin Teknoloji Yeterince Gelişti mi?

Yaşadığımız dönem içerisinde Mars’a farklı sebeplerden dolayı çeşitli fırlatmalar gerçekleştiriliyor. Bu fırlatmaların bazılarında Mars yüzeyine iniş dahi gerçekleştiriliyor. Gönderilen rover gibi araçlar yumuşak inişe ihtiyaç duyuyor. Çünkü bu cihazlar sert inişler için yeterince dayanıklı değil. Dolayısıyla roverların yeterince başarılı indirilmesi gibi, insanların da Mars yüzeyine başarılı şekilde indirilebileceğini düşünebiliriz. Dolayısıyla insanlığın Mars’a yayılmaya başlamamasının sebebi teknolojinin ciddi anlamda geri seviyede olması değil.

Mars’a Neden İnsanlı Fırlatma Gerçekleştirilmiyor?

9 ay kadar süren Mars yolculukları için roketin içi insanların yaşamasına elverişli olacak şekilde dizayn edilebilir. Rover indirme görevlerinde veya Falcon Heavy’nin Dünya yüzeyine başarılı ve tekrar kullanılabilir şeklindeki inişleri gibi yumuşak inişlerin Mars yüzeyine gerçekleştirilmesi hakkında olumlu konuşmalar gerçekleştirilebilir. Ancak Tüm bu operasyonlar insansız olarak gerçekleştirildi. Dolayısıyla başarısız olma riskine karşı kaybedilecek tek şey mali bir yatırmdı. Bu risk alınıyordu ve planlar gerçekleştirilmek üzere denemelerde bulunuluyordu. Ancak roketlerin içerisine insanları koyduğunuz zaman işin rengi tamamen değişiyor. Bir insanı kaybetme riski ne bilimin, ne de teknolojinin almak istediği bir risk. Dolayısıyla Mars uçuşları henüz insanlı yapılması adına yeterince güvenli olarak bulunmuyor. Ancak bu uçuşları güvenli hale getirmek adına çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Uzay Uçuşlarını Güvenli Hale Getirmeye Çalışan Son Denemeler

Uzay fırlatmalarında çığır açıcı teknolojiler geliştiren Space X, son zamanlarda dikkatini büyük oranda insanlı ve güvenilir fırlatmalara toplamış durumda. Son zamanlarda gerçekleştirdiği bir göreve göre, insanlı fırlatmalar yapabilmek adına önemli bir başarı elde edildi. Tarihte ilk kez özel bir şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’na insanlı bir fırlatma gerçekleştirdi. Giden astronotlar 62 gün sonra yine Space X’in geliştirdiği Dragon kapsülüyle Dünya’ya dönüş sağladı. Tüm görev başarıyla gerçekleşti ve astronotlar dünyaya sağlıklı şekilde döndü. Üstelik fırlatma tekrar kullanılabilir Falcon roketleriyle gerçekleşti. Yani önceki fırlatmalardan çok daha düşük bir maliyetle.

Uzay bilinmeyenlerle ve tehlikelerle dolu koca bir alan. Teknolojimiz ne kadar elverişli gibi görünse de insan hayatını korumak her şeyin önünde geliyor. Dolayısıyla daha güvenli uzay uçuşları yapabilmek adına teknolojilerimizi birkaç yıl daha geliştirmek ve kendimizden emin şekilde, aramızdaki arkadaşlarımızı kaybetmeyecek yollarla bunu başarmak büyük önem taşıyor. Uzay teknolojilerini geliştirmeye devam etmek adına gelecek nesile sürekli olarak ilham kaynağı olunmaya devam ediliyor. Çünkü Mars’a gidilmesinin ardından çok daha uzak gezegenler hedeflenecek ve oralara gidebilmek adına çok daha gelişmiş teknolojilere gereksinim duyulacak. Bu teknolojileri ise gelecek nesiller geliştirecek. Dolayısıyla gelecek nesilleri çok daha büyük maceralar, büyük hevesle onları bekliyor.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle