Fen Bilimleri

 

MİCHELSON, Albert Abraham (1852-1931) : Amerikalı bilim adamı. 1873'te bitirdiÄŸi Donanma Akademisi'ne iki yıl sonra fizik ve kimya öğretmeni olur. Daha sonra, Av­rupa'ya gider, iki yılını Berlin, Heidelberg ve Paris'te geçirir. Dönüşünde Cleveland'da Gase Enstitüsü'ne profesör olarak atanan Michelson burada, çok önceleri Arago'nun önerdiÄŸi deneyi gerçekleÅŸtirmek için interferometre'yi icat eder. 1887'de Morley ile birlikte laboratuarlarının uzay içindeki mutlak hızını ölçme giriÅŸimleri­nin sonuç vermediÄŸini açıklamaları üzerine, 1905'te Einstein'ın Özel Relativite teo­risiyle çözüme…
EİNSTEİN, Albert (1879-1955) : Çağımızın en büyük teorik fizik bilgini. 14 Mart'ta Al­manya'nın Ulm kentinde dünyaya geldi. Münich'te ve İsviçre'nin Aarau kentinde okula gitti. Üniversite öğrenimini Zürich Politeknik'te tamamladı. 1900'de İsviçre vatandaÅŸlığına geçti ve Bern'de Patent ofisinde memurluk yaptı. 1905'te bilimsel yaÅŸamının çok önemli dört çalışmasını yayımladı. Bunlardan biri, özel relativite te­orisini, ikincisi kütle ile enerji eÅŸdeÄŸerliliÄŸini (E = mc2), üçüncüsü Brownsal devin­menin açıklamasını, dördüncüsü de foto-elektrik etki (ya da, ışığın…
VOLTA, Alessandro (1745-1827) : İtalyan bilim adamı. On altı yaşına gelinceye dek Cezvit Koleji'nde eÄŸitim görür, sonra öğrenimini özel olarak sürdürür. 1769'da elektrik olayını betimleyen bir inceleme yazısı yayımlar. 1774'tc Como Üniversite­si'nde profesör olur, bir yıl sonra indüksiyonla elektrik üretmek için icat ettiÄŸi basit elektro-statik makinesine iliÅŸkin yazısı çıkar. Volta'ya ün saÄŸlayan bu çalışması, 1770'te Pavia'da yni kurulan deneysel fizik kürsüsüne çaÄŸrılmasına yol açar. Volta bu görevindeemekliye ayrılıncaya dek kırk yıl kalır.…
FLEMING, Alexander (1881-1955): Ä°ngiliz bakteriyologu. 1928'de penisilini bulur. 1945'te Nobel Ödülü'nü Hovvard Florey ile paylaşır. 1928-48 yıllarında Londra Üniversitesi'nde bakteriyoloji profesörü olarak çalışır.
AMPERE, Andre Marie ( 1775-1836)   Fransız bilim adamı. On bir yaşına geldiÄŸinde Latince ve yüksek matematik bilen Ampere’in ilk katkısı ÅŸans oyunlarına iliÅŸkin geliÅŸtirdiÄŸi matematiksel bir kuramdır. Ampere bundan sonra deÄŸiÅŸik alanlarda (matematik, kimya, fizik, zooloji) inceleme yazıları yayımlar. 1819’da Oersted’in elektrik ile manyetizmanın iliÅŸkisini gösteren buluÅŸu onu yakından etkiler; çok geçmeden mıknatıs kullanmadan yalnızca elektrikle manyetik etki oluÅŸturulabileceÄŸini gösterir. BaÅŸka bir deyiÅŸle bir elektrik akımı ile o elektrik…
VESALIUS, Andreas (1514-1564) : Belçikalı bilim adamı. Daha çocukluk yıllarında kuÅŸ, fare ve diÄŸer hayvanların diseksiyonundan büyük zevk alırdı. Üniversite öğre­nimine Louvain'de baÅŸladı. Paris Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne devam etti. Tıp öğre­nimini daha sonra anatomi ve ameliyat profesörü olarak atandığı Padua Üniversite­si'nde tamamladı. Vesalius'a gelinceye dek tıp öğrenimi Galen'in öğretilerine daya­nıyordu. DoÄŸrudan gözlem yerine, Galen'den parçalar okuyup ezberlemenin iyi bir yöntem olmadığını anlamıştı. Ne var ki, diseksiyon için kadavra bulma büyük so­rundu.…
BECQUEREL, Antoine Henri (1852-1908) : Fransız bilim adamı. 1896'da uranyum tuzlanmn flöresansı üzerinde çalışırken radyoaktivite olgusunu bulur. 1903'te Pierre ve Marie Curie ile ortaklaÅŸa Nobel Ödülü'nü kazanır. Ünlü çalışması,"Fosferesan Cisimlerin Çıkardığı Görünmez Işıma Üzerine" baÅŸlığını taşımaktadır.
LEEUWENHOEK, Antonie Van (1632-1723) : Hollandalı bilim adamı ve mikroskobun babası. GençliÄŸinde büyük tutkusu, mercek ve bunlarla "basit mikroskop"lar yap­maktı: Çıplak gözle göremediÄŸi her ÅŸeyi incelemek istiyordu. Bir gün yaÄŸmurdan oluÅŸan bir su birikintisinden aldığı birkaç damlayı incelediÄŸinde, "yüzen, oynaÅŸan, ama gözle görülmesi olanaksız canlılar" gözlemler. Bunlara "Animalcules" adını ve­rir. Aynı yöntemle kandaki alyuvarları, köpek ve diÄŸer hayvanlara ait sperm hücre­lerini bulur ve bu bulgularını İngiltere'de yeni kurulan Kraliyet Bilim Akademisi'ne…
ARİSTOTELES (M.Ö. 384-322)       17 yaşındayken doÄŸduÄŸu Stagra’dan Atina’ya gider, Platon’un akademisine katılır. Burada 20 yıl kalır.343’de Büyük İskender’e öğretmenlik yapmaya baÅŸlar; 9 yıl sonra İskender, Asya seferine çıkınca, ondan ayrılarak Atina’ya döner. ‘Lyceum’ diye bilinen okulunu kurar. Tarihin sayılı büyük düşünürlerinden biri olan Aristotales’in bilimsel çalışmaları, akıl dışı öğretilere karşı, akıl ve gözleme verdiÄŸi önemle dikkati çeker. Bilgilerimizi saÄŸlam temellere oturtma yolunda insana ve doÄŸal tarihe iliÅŸkin tüm olguları…
ARCHİMEDES ( M.Ö. 287-212 )   Helenistik dönem matematikçisi ve bilim adamı. Ünlü İskenderiye okulunda öğrenim gördü. Tüm yaÅŸamı Sicilya’nın Sirakuza kentinde geçti. Bilime katkıları arasında en baÅŸta ‘ archimedes ilkesi’ diye bilinen özgül ağırlık kavramı, kaldıraç yasası, küre, silindir, pi sayısı ve sonsuz küçükler hesabına yol açan koni kesitlerinin sınırladığı alanlar üzerindeki çalışmaları sayılabilir. Ayrıca tarım ve savaÅŸta kullanılan su çekme vidası, gülle atma sapanı gibi araçları icat ettiÄŸi…
1- DALTON ATOM TEORİSİ 19. yüzyılın baÅŸlarında J. Dalton, ÅŸu teorileri or­taya atmıştır: Bir element, aynı büyüklükte aynı ağırlıkta atom adı verilen içi dolu küçük küreciklerden ibarettir. Aynı elementteki atomların gösterdiÄŸi özellikler aynıdır. Farklı elementlerin atomları farklı özellik gös­terir. Atomlar parçalanamaz. Elementler bileÅŸik oluÅŸtururken belirli sayı ve kütle oranlarında birleÅŸirler. Fakat günümüzde, atomun parçalanabildiÄŸi, elemen­tin bütün atomlarının aynı olmadığı (izotoplar) ve ato­mun içi dolu bir küre  2.  THOMSON ATOM TEORİSİ…
AVOGADRO, Amedeo (1776-1856) : İtalyan fizik bilgini. 1821'de doÄŸum yeri olan Turin kentinde ileri fizik profesörü olur; bundan on yıl önce yayımladığı bilimsel bir yazıda, ÅŸimdi "Avogadro Yasası" diye bilinen bir iliÅŸkiyi ortaya koyar: "Aynı basınç ve sıcaklıkta eÅŸit hacimdeki gazlar eÅŸit sayıda molekül içerir." Avogadro, aynı yazı­da atom ile molekül arasında bir ayrım yapmıştı; ne var ki, bugün yaÅŸamsal deÄŸer­de olan bu ayrım o sıra pek dikkate alınmamıştı. Nitekim 80…
Sayfa 1 / 5